Najdi forum

Merilnik srčnega utripa

Pozdravljeni!
Že nekaj časa se odločam o nakupu merilnika srčnega utripa. Videl sem da dražji modeli imajo nešteto funkcij ( max. min. utrip, povezava z računalnikom, štoparica, lučka, itd.). Tisti ki napravo že imate, boste znali svetovati, katere funkcije so koristne, katere pa so “navlaka”. Se zahvaljujem za odgovore.

Ziv.

meni se zdi že sam merilec srčnega utripa “navlaka”. Skratka po letih treninga že toliko poznam svoje telo, da si enostavno ne predstavljam, da bi “ubogal” stroj, ker le nisem robot. Prednost dajem dnevnemu počutju in občutkom.. Kdor pa se z merilcem fino ujame in mu koristi, naj z njim preživi lepe urice.

Jaka,

Nimaš prav. Merilec srčnega utripa je najboljša stvar kar je dana v množično uporabo za relativno mali denar. Danes noben resni rekreativec ne trenira in ne more pravilno trenirati brez njega. Tvoji občutki so dosti krat napačni in si veliko krat delaš škodo zaradi napačne ocenitve svojega počutja. Zato mislim, da je tvoje mišljenje ne samo napačno temveč škodljivo za tiste, ki si ga mislijo nabaviti.

Vsem, ki jim ta izdatek ni prevelik bi preporočil, da si nabavijo en od merilcev srčnega utripa. Najboljši so POLAR. Za znerne rekreativce so dovolj dobri merilci iz serije A (A1, A3 ali A5). Priporočam A5, ker vam poleg utripa kaže tudi % obremenitve in porabljene kalorije. Pri ogrevanju vam glede na vaš trenutni bioritem poišče pravi “delovni pas” za aerobni trening. Normalno ga lahko koristite tudi kot uro in štoperico.

Nobena od dodatnih funkcij, ki jih imajo drage ure niso navlaka. Za normalno rekreacijo jih ne potrebujemo. Če pa resno treniramo jih nujno potrebujemo. Tudi prenos podatkov v računalnik.

lp

Kolesar, hvala za nasvet, vendar bom ja vedel, kaj mi paše in koristi ter kaj ne. Glede na to, da zmorem določene daljše razdalje premagati v točno določenem času (do 10 sek. natančno) in to brez enega pogleda na uro, potem verjemi, da imam občutek za ritem. Podobno je s krajšimi ponovitvami, kjer vse lahko opravim v zastavljenem ritmu +/- 2 sek. Prilezel sem tudi do vidnih rezultatov na DP, brez poškodb in “pomagal”, tako da o škodljivosti ni govora. Še vedno se smatram za rekreativca, čeprav so le redki z redno službo boljši. Med nami ga skoraj ni (tudi v svetovnem merilu), ki bi uporabljal merilec. Praviloma ga imajo mnogo slabši. Tako da zgleda, da je merilec v mojem športu kvečjemu tržna niša za slabše pripravljene. Nasprotno pa ga uporablja večina triatloncev in zanimivo, moja disciplina je ena od disciplin triatlona.
Torej merilec ni nikakršna nunjost in bi ga priporočal prej za “bremzanje” kot preganjanje. Za “pomoč” pri stopanju na gas pa ga ni čez dobro družbo enakovrednih, ko vska malo “natoči”.

Jaka,

Upoštevam tvoje mnenje. Vse eno mislim, da nimaš prav. Jaz sem pred 10 leti mislil enako kot ti zdaj.
Zdaj imamo možnost, da na enostaven in poceni način kontroliramo delovanje svojega telesa. Če bi uporabljal merilec srčnega utripa bi mogoče ugotovil, da še imaš rezerve, da mogoče ne treniraš tako kot je potrebno pa če prav to kaj delaš tudi daje dobre rezultate. Zakaj bi se branil boljših?

lp

Tudi jaz sem pred mnogimi leti nastopal za reprezentanco Jugoslavije. In moram ti povedati, da danes mlajši mladinci trenirajo bolj kvalitetno kot tokratna reprezentanca. Po študiju sem se mnoga leta ukvarjal z drugim športom, delal sem tudi kot inštruktor in trener. Zato sem imel priložnost delati po občutku tako kot ti še vedno delaš in po sodobnih konceptih treninga, katerim je pri večini merilec srčnega utripa (poleg štoperice) edini pravi pokazatelj pripravljenosti in sposobnosti posameznega tekmovalca. Ti podatki so zelo pomembni za tekmovalca in trenerja, ki lahko spremlja in planira trening za vsakega tekmovalca posebej. Spoznanja v športu so v zadnjih letih zelo napredovala in noro je zanikati tisto kar daje rezultate brez uporabe prepovedanih sredstev in je za relativno mali denar dostopno vsakemu.

To, da lahko držiš tempo na sekundu natančno, ne pove ničesar razen, da redno treniraš in imaš dober občutek za ritem. Štoperica meri samo čas in nič drugega. Pravi pokazatelj je posnetek tvojega utripa, ki je bil potreben, da si dosegel ta čas.

To, da je najboljši način skupni trening kjer vsak malo “natoči” je za posameznike te iste skupine lahko škodljiv. Tisto kar je za boljšega glih dovolj je za malo slabšega že preveč. Normalno, človek vse prenese. In je zadovoljen, da je opravil trening z boljšim od sebe čeprav si nevede dela škodo.

Moj dobronameren nasvet je: nabavi kvaliteten merilec srčnega utripa in nauči se analizirati njegove rezultate. Ko boš nehal tekmovati in se boš samo rekreativno ukvarjal z športom in boš slučajno spoznal prednosti treniranja z merilcem bo prepozno. Čas se ne more vrniti nazaj.

LP

Jaka,

Verjetno treniraš plavanje. Tam ni naglih sprememb ritma in klancev kjer so zelo velike spremembe pulza.

lp

Kakšne so pa cene????

Merilcev srčnega utripa je več. Razlikujejo se po kakovosti in proizvajalcu. Najbolj znani so od firme POLAR.Oni so tudi najdražji. Njihove cene začnejo nekje okoli 18.000sit na vzgor. Polarjevi izdelki imajo skoraj enake cene po vseh trgovinah v Sloveniji.
Merilci od drugih prizvajalcev so že od 10.000 naprej. Dobiš jih v skoraj vsaki boljši športni trgovini.

Za rekreacijo bi priporočil Polarjev model A5. Cena je okoli 25.000sit.
To je veliko in malo kako gledamo. Boljši tekaški copati tudi stanejo toliko.

lp

Pozabil sen dodati link na podatke za A5 in povezave na druge modele.

Sama sem si kupila merilec HR 102 – HUGER (glej povezavo http://www.thesaurus.si/Produkti/hr_102.htm) . Na navedeni strani zastopnika Thesaurus iz LJ je katalog z aktualnimi cenami (prodajajo po vsej Sloveniji). Kupila sem ga v času popustov in zanj odštela 12.500 (redna cena cca 14.900; v Hervisu utegne biti najcenejši). Vsebuje vse, kar sem za zdravo rekreacijo potrebovala, je zelo lahka, za žensko roko dovolj majhna, tudi pas ustreza. Na zgoraj navedenem naslovu imaš naštete funkcije (meni zadostujejo). Za resnejši trening mogoče manjka ti. spomin, ki ti omogoča shraniti določene podatke, ki so za napredovanje pomembni. Mislim, da to omogoča že model HR 318, za katerega bi odštel okoli 21.000. Kolegica si je kupila merilec CYCLO (žal se ne spomnim modela, mislim, da 10… – zanj je dala okoli 18.500), ki ima poleg funkcij HR 102 še merilec porabljenih kalorij (odveč, če mene vprašaš), nima pa recimo lučke za nočno spremljanje, kar bi jaz zelo pogrešala, saj veliko tečem ponoči. Po ustnem izročilu bi se naj Cyclo izdelki precej kvarili (kolegica je zadovoljna), enako pa je zatrdil prodajalec tudi za Polarjeve, češ da imajo predvsem v zadnjem času preveč reklamacij – lahko da je to zgolj marketinška finta, saj mi je želel prodati merilec konkurence.Sicer pa gre nakup take zadeve verjetno po Murphyju: če boš vzel tisto z malo funkcijami, jih boš kasneje pogrešal, če pa tisto z veliko, se boš znebil kar nekaj denarja, vseh funkcij pa tako še nekaj časa ne boš uporabljal. Odločitev je tvoja. Če ti denar ni problem, bo lažja.

Lep pozdrav,

Saj ne da bi komu hodil v zelje, ampak sem ponosen lastnik podobne ure podjetja SIGMA SPORT PC-14, ki je najboljši izmed treh, ki jih ponuja to podjetje. Z izdelkom sem zelo zadovoljen.

Za nakup sem se odločil po mnogo povpraševanja in primerjavah. Na koncu sta mi ostala na izbiro dva produkta že omenjeni POLAR A5 in SIGMA SPORT PC-14. Oba sta imela identične funkcije (vse so bile že omenjene), le A5 je vodotesen do 30 m, PC-14 pa do 3m, toda oba merilca pod vodo nista operativna. Proizvajalca obeh odsvetijeta pritiskanje na gumbe. Tako da to nima kakšnega posebnega vpliva.
PC-14 ima tudi nastavek za na kolo, ki ga A5 nima(doplačilo). Sicer banalen kos plastike, ampak ga vsaj ima.
Še zadnji pri meni odločilni argument je cena:
– A5 cca. 25.000 SIT,
– PC-14 cca. 16.000 SIT.

Še moja opazka v Harvisu je teh modelov zmanjkalo (dva dni nazaj). Svoj model sem nabavil v kolesarski trgovini v BTC-ju.

Pred kratkim sem zvedel še za podjetje CARDIO SPORT al’ nekaj podobnega baje je nekaj podobnega kot POLAR.

Lp

Sipi,

Vem, da imaš navosila za PC-14 p a vse eno poglej uradni link:

lp

Kolesar za tale link sem ti pa res hvaležna. Meni so namreč prinesli PC-14 iz Nemčije, da sem malce prišparala – zanjo sem dala 10.000 SIT ampak z navodili samo v nemškem jeziku. No in sedaj sem jih dobila v angleščini. Hvala ! Grem takoj si nastavit vse funkcije, ki so mi bile do sedaj še neznanka…;))

Pozdravček.

New Report

Close