Mere ploda
Pozdravljeni
noseca sem 22 5/7
včeraj sem imela morfologijo in mere ploda so sledeče
BPD: 50
HC: tu je nekaj čudnega ker je napisana samo številka 1 in nic drugega????
AC: 166
FL:37
Zanima me ali so te mere vredu???
Razlog zakaj Vam pišem pa je ta ker me je malo moj ginekolog zmedo z izjavo ja izgleda da je z plodom vse vredu garantirat pa nemorem?????
Ko sem bila z prvim otrokom noseca mi tega ni reko,rekel je da je vse vredu z plodom,sliko sem dobila,100% prepricanje da je fantek.
In to vse drzi saj sem rodila zdravega fantka hvala bogu.
Zato me je malo ta njegova izjava zmedla,vse drugace kod prvic spola neve vidi neke tri linie misli da je puncka,ne garantira da je vredu,slike nisem dobila malo mi je pokazo glavo,srcek sem tak sama opazla in to je vse.
Res sem razočarana nevem jaz sem to morfologijo čakala kot nevem kaj da vidim kako je moj otrok ali se razvija lepo in dobim tako malo informacij.
Spoštovani,
mere so v redu, razen HC, ki seveda ne more biti 1. Verjetno ni zapisan do konca, pri čemer je ta podatek bolj pomemben kot BPD. Ginekologovih komentarjev ne morem komentirati. Je pač zamenjal slog. Garancije, da je vse v redu res nihče ne more dati niti, če je vse videti idealno, zakaj nekdo to tako poudarja, pa ne vem. Na Ginekolški kliniki v Ljubljani sicer tudi dajemo pred UZ pregledom nosečnicam v podpis izjavo, da so seznanjene s tem, da zagotovila za zdravega otroka ni mogoče dati, ker UZ pregled tega ne more zagotoviti. Vse to so tudi posledice sodnih procesov in odškodninskih zahtevkov ljudi, ki mislijo, da mora medicina zagotavljati 100% uspeh pri diagnostiki in zdravljenju in pod kakršnimikoli pogoji.
Najlepša hvala za vas odgovor.
Zanima me še ker sem do zdaj imela 2 UZ na zacetku nosecnosti in sedaj morfologija ih verjetno nebom vec imela mi ih vec nepripada, čeprav bi vprašala svojega ginekologa da mi ponovi zaradi tega ker tam tisto ni vredu napisano kot ste sami rekli tista 1 nič ne pomeni.
Nevem kaj vi mislite ali mu lahko rečem zaradi tega da mi ponovi UZ???
Razumem da noben nemore reci da je vse 100% vredu,ampak nwm da ti pa tako rece “zgleda da je vse vredu nisem pa 100%” nevem jaz o tem sedaj razmisljam cele dneve.
Vam pa hvala za vase odgovore
kaj naj rečem? Imamo točno takšno zdravstveno oskrbo, kakršno si zaslužimo, z vsemi malenkostmi vred. Vse ima svoj zakaj in svoj zato. Časi se spreminjajo in odkar so ljudje “zavohali” možnost zaslužka s tožbami zaradi domnevnih “zdravniških napak”, so se tudi zdravniki prilagodili in za svoje usluge ne dajejo več garancij oziroma dajo to, da zanje ni garancije, zelo jasno in glasno vedeti. Na 99 od 100 pacientov to seveda deluje slabo, vsaj psihološko, ampak, komu to mar?
saj je večini jasno, da bi to bilo bedasto, ampak na čelu vam žal ne piše, kdo ste in kaj ste pripravljeni početi, da bi prišli do svojega zadoščenja in kaj bi bili pripravljeni narediti, da bi izkoristili priložnost priti do dodatnega zaslužka, poštenega ali nepoštenega….
Spoštovani dr. Pušenjak.
Prosila bi Vas za mnenje glede mer ploda. Danes sem bila pri svoji ginekologinji, ki je rekla, da se ji zdi, da je punčka od zadnjega pregleda premalo zrasla in me z napotnico napotila v bolnico, na oddelek za rizično nosečnost, saj želi pridobiti še drugo mnenje. Tam so me naročili v ponedeljek in bi zato rada prej še Vaše mnenje, saj me zelo skrbi in je ponedeljek še daleč.
14. 8. 2012
Trajanje gestacije: 30 in 6/7
GV/TT/BDP = 7,3
HC = 287
AC = 261
FL = 6,2
5. 9. 2012
Trajanje gestacije: 34, določena gestacijska starost: 32 in 2/7
GV/TT/BDP = 8,2
HC = 288
AC = 272
FL = 6,3
Vprašala me je tudi po moji porodni teži, ki je znašala 2800g in tudi sicer sem sama drobne konstrukcije (če to sploh igra kakšno vlogo).
Najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor.
Špela
Pozdravljeni!
Danes sem prišla iz UZ in mi mere ne dajo miru. Ginekolog pa mi ni nič prav povedal kaj to pomeni. Noseča naj bi bila 14 3/7T, plod je tudi velik dovolj za ta teden 86.7mm, glavica pa naj bi bila velika za 16T.. Zdaj pa me skrbi da ni kaj narobe in da bo otrok mel dejansko ogromno glavico. Vse ostalo naj bi bilo super.
Hvala za odgovore!
Spoštovanim
suhoparne mere sicer res nakazujejo domnevo, da plod od predzadnjega preverjanja z UZ ni zrasel po pričakovanjih, vendar je po drugi strani to čudno, če za to ni razloga, npr. visok krvni tlak, neustrezen pretok krvi skozi maternični arteriji, infekcije in druge presnovne bolezni nosečnice itd. Zato domnevam, da je vsaj del te nepričakovane “razlike” vsebovan v netočnem merjenju ploda, bodisi prejšnjič, bodisi tokrat ali celo obakrat. Sama poroda teža ploda navsezadnje igra manjšo vlogo. Pomembna je dinamika rasti in če je plod v nekem trenutku nosečnosti na določenem mestu v krivulji, pričakujemo takšno rast, ki bo vzporedna obstoječim krivuljam in če prehaja izven posamezne krivulje pretirano navzgor ali navzdol, govorimo o moteni rasti. Ko ugotovimo takšno motnjo, je naslednja faza preverjanje, če to plod ogroža ali ne in nosečnost potem lahko podaljšujemo tako dolgo, dokler plod ne pokaže znakov ogroženosti ali pa vsaj 3 do 4 tedne povsem neha z rastjo. Več vam v tem trenutku težko pojasnim, ker nimam pojma, kako je do takšnih meritev prišlo in kaj vse bi lahko vplivalo na takšen rezultat. Za več bo torej treba počakati najmanj do ponedeljka.
brez skrbi, omenjeno “formalno” odstopanje je verjetno lažno in na otroka ne bo imelo nobenega vpliva.
Lep pozdrav
Ravno sem prišla od ginekologa povsem zaskrbljena, kajti ginekologinja mi je rekla da ima otročiček zelo droben obseg trebuha. Njegova sedanja teža naj bi bila nekje med 2700 in 2800g, vendar pravi, da je to le zato ker je dovolj velika glavica.
Mere ki mi jih je vpisala v materinsko so:
Trajanje gestacije: 37 in 4/7
BPD – 94
HC – 339
AC – 309
FL – 69
Zanima me vaše strokovno mnenje, če je morda potrebno biti za kaj zaskrbljen.
Že v naprej hvala za vaš odgovor.
Petra
mislim, da je pretirana skrb odveč. Komentar ginekologinje se mi zdi precej pretiran, učinek njenega komentarja pa je še 10x hujši, ker ste zdaj toliko bolj prestrašeni. Mera AC (obseg trebuha) je res manjši (za cca. 2 do 3 tedne od ideala), ampak to ni kritično, zato posebni ukrepi po mojem mnenju niso potrebni. Morda ponovni UZ pregled čez 2 tedna in 1x tedensko CTG posnetek.
Pozdravljeni!
Včeraj sem dobila mere mojega malčka in me zanima vaše mnjenje:
Mere ki mi jih je vpisala v materinsko so:
TEDNI AMENOREJE:30 6/7
GESTACIJSKA STAROST: 29 in 5/7
BPD – 74,0
HC – 275
AC – 256
FL – 57,0
HRBTENICA: V,PL
SRCE,ŽILE:FCU 3ŽDO
PLODOVNICA:123
PRETOKI:45,4 CM
Teža ploda je 1480.
Čez 1 teden imam ponovno pregled zaradi zastoja rasti ploda.
PDP je 13.11.2012
velika sem 167 cm, začetek teže 50 kg ob zanositvi, sedaj jih imam 59,0 kg,stara 29 let. Pred 2 leti bila na LLETZ,CIN 3, ki ni bil odrezan v zdravo.
Kaj lahko porečete glede na moje podatke. Bo vse ok in kaj se mi lahko obeta?
V naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
LP
Karmen
ne vem, ne razumem takšnih diagnoz pri tako majhnem odstopanju od povprečja. Pri 30 tednih je namreč toleranca za normalno rast najmanj +/- 2 do 3 tedne.
Pozdravljeni,
danes sem imela merjenje moje malčice pri 33t 4/7
Mere so naslednje:
HC: 8,8
AC: 26,3
FL: 6.2
OTT: 1859g
Kolikor je omenila ginekologinja, mere in teža malce odstopajo navzdol in glede na vaš zgornji odgovor, sklepam, da ni nič kritičnega. Imam prav? Naj omenim še, da je imela pri 22t na morfologiji vse mere ustrezne za svojo starost. Naslednjo kontrolo imam čez 14 dni.
Kaj je vzrok za zaostanek določenih mer? Ali počitek res lahko pripomore k temu, da nadoknadi zaostanek?
Hvala za odgovore
če so mere “nekoliko pod povprečjem” to še ni “zaostajanje mer”! O zasotajanju lahko govorimo, ko pade ocena teže ploda pod 10 percentilo za gestacijo, to pa bi bilo najmanj 2 do 3 tedne za normo. Počitek lahko doprinese k manjšemu zaostajanju le takrat, ko gre res za zaostajanje zaradi popuščanja delovanja posteljice, ne pa, kadar gre za genetsko manjši plod.
Spoštovani,
tudi jaz bi vas prosila še za vaše mnenje glede velikosti ploda. V 20 2/7 tednu sem imela morfologijo in mi je ginekolog zopet rekel, da je plod malo manjši, kar mi govori že od samega začetka.
Zato bi vas prosila, če lahko še vi podate svoje ugotovitve, ker glede na to kakšne so mere pri drugih, se mi mogoče niti ne zdi, da bi bilo kaj drugače.
Določena gest. starost 20 2/7
BPD 48
HC 179
AC 152
Fl 32
vse ostalo je bp.
Najlepša hvala za odgovor.
Pozdravljeni
8.9.2012 sem šla v porodnišnico Sobota je bila ker sem imela bolečine v spodnjem delu trebuha, bila pa sem v 24 tednu nosecnosti.
tam me je zdravnica pregledala in mere so sledeče:
BPD: 5,75
HC:21,20
AC:18,69
FL: 4,47
a so te mere vredu?
Povedala mi je tudi da se moram pazit samo na stranisce in takoj nazaj lezat dobila sem buscopan,magnesol pa canesten malo vnetje je tud bilo.
Naslednji delovni dan sem mislila do svojega ginekologa ampak je na dopustu in so me napotili k drugemu ginekologu tu so mere sledeče:
BPD:84
AC:187
FL:42
HC: pa nic ni napisano
tukaj mi je zdravnik se povedal da je lega precna,in da se moram pazit.zakaj ali je kaj narobe če je lega prečna?
ker pa mi niso hoteli dati bolniskega staleza ces ni mojega zdravnika se lahko bol manj pazim saj moram iti v sluzbo.
Mene zanima ali so te mere vredu in ali je kaj narobe če je lega prečna??
hvala za odg
mere so popolnoma normalne
Spoštovani,
druga mera BPD zanesljivo ne drži, pa toliko tudi ne more zrasti v enem dnevu. Bodisi ste nekaj narobe prepisali ali pa je zdravnik vpisal napačno mero. kakorkoli, prve mere so v redu in ni nobene potrebe po ponovnem merjenju naslednji dan. Tudi lega ploda v tem obdobju nosečnosti še nima prav nobene vloge. lahko je kakršnakoli. Delo ne povzroča splava niti ne ogroža nosečnosti, zlasti sicer zdrave nosečnosti ne. Za boljšo ali sploh kakšno uporabno oceno stanja mi manjka vsaj še podatek o dolžini materničnega vratu in njegovi obliki (notranje ustje, zunanje ustje), tega podatka pa ni.