Mere ploda
Pozdravljen,
včeraj sem bila na UZ pregledu in mi je gin. rekla, da je plod za cca 1 teden manjši. Lepo prosim, če mi lahko razložite izvide, saj me zelo skrbi glede na vse izvide in rečeno, da ne bi otrok zaostajal z rastjo.
1.12.08
tedni amenoreje 12 1/7
gest.starost 11 3/7
BPD 47,9
BPD 15.6
30.1.09
tedni amenoreje 20/5
gest.starost 20/3
BPD 48
AC 149,5
FL 32,3
21.4.09
tedni amenoreje 32/1
gest.starost 30/2
BPD 81 (30/2)
AC 233
FL 58,3 (30/5)
teža otroka 1,5 kg (ustno rečeno)
V 30. tednu sem opravila dodatni UZ pregled pri drugem gin., vendar trenutno vrednosti nima pri sebi. V spominu pa imam vrednosti katere so se gibale med 28 in 29 tedni gest. starosti, teža otroka pa 1.223 g.
Prvi dan zadnje menstruacije je 7.9.08.
Vkolikor vam še dodatni podatki kaj koristijo, vam navedem še sledeče.
V družini po očetovi strani otroka in po moji smo bolj drobne konstrukcije.
Dejanski datum zanositve pa je bil po vsej verjetnosti 21.9.08
Zanima me tudi kolikšna so lahko odstopanja ki so še v mejah normale, glede na zadnji UZ.
Razmišljam o dodatnem UZ, saj sem na naslednji pregled naročena šele čez 3 tedne. Kakšno je vaše mnenje?
Zahavljujem se vam za vaš odgovr in vas lepo pozdravljam.
Darika
Spoštovani,
če so vse mere ploda korektno izmerjene in zabeležene, zlasti obseg plodovega trebuha (AC) res močno zaostaja za pričakovanji (cca. minus 4 do 5 tednov), teža ploda pa je pri ocenjenih 1200 g cca 3 tedne za pričakovanji okrog 32. tedna nosečnosti. To po logiki stvari nakazuje asimetrični zastoj rasti zaradi placentarne insuficience. Takšno stanje v tolikšni meri že pri 32 tednih bi bilo smiselno obravnavati na terciarni ravni (LJ ali MB), ker bi morda bilo potrebno načrtovati porod mnogo prej kot ob PDP.
Še enkrat pozdravljeni,
verjetno je prišlo do pomote, zato vas ponovno prosim za razlogo. Namreč, če prav razumem, ste navedel podatek (1200g) za 32. teden, namesto za 30. teden. Teža v 32. tednu je 1500g, vrednost AC v 32. tednu je 233.
Podatki 30. tedna so: BPD 7,13 GA 28W 4d +/- 16d
HC 27,36 GA 29W 6d +/- 15d
AC 23,62 GA 28W 0d +/- 16d
FTA 44,40 GA 28W 2d +/- 16d
FL 5,46 GA 28W 6d +/- 15d
GA 28w 5d average USGA
EDD 25.6.2009
GA 28W 1d (EFW)
Zanima me tudi kdaj govorimo še o normalni vrednosti odstopanja glede na velikost ploda (v tednih) in kako lahko sama pripomorem k normalni rasti otroka.
Zahvaljujem se vam in vas lepo pozdravljam.
Darika
že tako nerad komentiram meritve ploda drugih preiskovalcev, ker je tveganje za napačno interpretacijo preveliko. AC 233 mm je primeren za povprečje pri 27 tednih nosečnosti, torej je AC pri 32 tednih močno premajhen. V vsako meritev vsakega ginekologa, posebej če jih je več, pa se ne morem spuščati, saj ne vem, kako posamezni ginekolog izmeri, kar pač izmeri. Vedno znova poudarjam, da so končne meritve lahko tudi zelo popačene, če niso vsi podatki dovolj natančni in če pri preiskavi ginekolog nima dovolj dobrih pogojev za delo, (aparat, nosečnica in njeno prevajanje zvoka, čas, izkušnje, programi itd. itd.) Moj komentar se je nanašal na stolpec z meritvami:
21.4.09
tedni amenoreje 32/1
gest.starost 30/2
BPD 81 (30/2)
AC 233
FL 58,3 (30/5)
teža otroka 1,5 kg (ustno rečeno)
in k temu nimam kaj dodati. Če je kateri od podatkov v njem netočen ali neprimeren, pa tega seveda ne morem ugotoviti.
Spoštovani,
sem v 21. tednu nosečnosti. Opravila sem ultrazvok, na katerem je ginekologinja zaznala asimetričnost rast ploda.
Meritve so naslednje:
tedni amenoreje 21/1
gest.starost 21/2
BPD 51,5 (21/4)
AC 168 (21/6)
FL 33,8 (20/4)
EFW 4219 (21/2)
glava : IKS, obraz – bp.
Stara sem 43 let.
Ker nisem opravila amniocinteze, me je ginekologinja napotila na še dodaten UZ- morfologijo.
Povedati še moram, da sem bolj manjše rasti(157 cm), partner pa je 172 cm.
Na koncu mi je še dejala, da je asimetričnost lahko tudi zaradi moje manjše rasti.
Zanima me, zakaj lahko prihaja do te asimetrije. (Rodila sem že pred 17 leti deklico, ki je bila ob porodu 49 cm.)
Kakšne so lahko posledice te asimetrije?
Lp
žal ne razumem. Pri 21 tednih nosečnosti še ni asimetrične rasti, sploh pa so vse mere za 21 tednov +/- nekaj dni. Koliko simetrijo pa vaša ginekologinja pričakuje??? Če misli, da je problem za 1 teden manjša dolžina stegnenice, to ni pomembno, saj 1 teden ni nikakršen zaostanek.
Dr. Pušenjak, pozdravljeni!
Vljudno prosim za vaš komentar na sledeče stanje:
UZ meritev za 22ted 0/7:
BPD 50
HC 189
AC 161
FL 34
Ponovna UZ meritev v 24 ted 0/7:
BPD 56
HC 212
AC 198
FL 42
OTT: 650g
Kot dodatna infomacija:
a) datum zadnje menstruacije = 9.9.2011, a se je PDP določil glede na prvi UZ – PDP = 7.7.2012, kasneje še glede na UZ ob merjenju nuhalne svetline – PDP = 3.7.2012.
b) ugotovljen gestacijski diabetes v 8ted nosečnosti (tako zgodnja kontrola zaradi gest.diabetesa v prvi nosečnosti), trenutno uravnavan diabetes samo z dieto, zadnja izmerjena povprečja HABC1 pa znašajo 5,3%, 5,4% in 5,3%.
c) v trebuhu naj bi se skrivala punčka.
Glede na zadnje meritve sem dobila mnenje, da je plod na spodnji meji rasti in da bo ponovna kontrola čez 4ted.
Iz orisa v tabeli (grafu) iz materinske knjižice tudi sama razvidim, da je obseg glave manjši, obseg trebuha pa naj bi bil glede na dane podatke ob zadnji meritvi na povprečju? Ob upoštevanju dobljenega mnenja se sprašujem ali morebitni – večji obseg trebuha v primerjavi z obsegom glaviice – lahko pomeni vpliv diabetesa (kopičenje maščob na predelu trebuha) ali je ta razmak zaenkrat še vrednostno nepomemben? Lahko kako lahko v takem primeru dodatno (poleg diete) sama pristopim k stvari?
Če možno, prosim še za vaše mnenje na celotno sliko.
Najlepša hvala za vaš odgovor in vaš čas že vnaprej.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
preveč se spuščate v podrobnosti, ki jih ne razumete in jih tudi ne morete razumeti, ker vam za to manjka znanja, pa tudi z mojo pomočjo te materije ne morete osvojiti preko ravni, ki bi vam omogočala nadzor nad zdravniki, ki vas vodijo skozi nosečnost. Izjema je, če ste zdravnica ali imate zadostno izobrazbo iz fiziologije presnove. Nekaj komentarjev vseeno lahko dam:
1. nosečnostne sladkorne bolezni pred 20. tednom ni, je lahko le motena toleranca za glukozo ali pa sladkorna bolezen, vendar ta potem obstaja že izpred nosečnosti.
2. Iz meritev ploda pred 28. tednom ne moremo sklepati na sladkorno bolezen, kajti pred 28. tednom plod ne kopiči maščobe niti glikogena v jetrih toliko, da bi se to lahko poznalo na meritvah oziroma, da bi obstajala korelacija med sladkorno boleznijo in rastjo ploda.
3. vaše povprečne vrednosti H1CHb so normalne, torej imate dobro vodeno motnjo v ravni KS. To naj vam zadostuje in se z dodatnimi analizami razlogov za odstopanje meritev pri plodu od pričakovanih ne spuščajte. To prepustite zdravnikom, ki se s tem ukvarjajo.
4. odstopanja meritev od norme so minimalna in za zdaj ne kličejo po dodatni analizi.
Držite se torej diete oziroma navodil o življenjskem slogu in redno obiskujte zdravnike, kakor vam to predlagajo.
Pozdravljeni,
danes sem imela UZ, na katerem so mi odkrili nesorazerje, zato prosim še za vaše mnenje. Najprej naj vam povem, da sem morala imeti polen mehur, da se je rana od s.c. lepše videla.
Mere ploda, pa so naslednje:
Prvi dan zadnje menstruacije 29.6.2011, rok poroda 6.4.2012. Na nuhalni je bil prestavljen na 14.4.2012
tedni amenoreje 41
Biparietalni premer 88 ( 36/0)
obseg glavice 335 (37/5)
obseg trebuha 339 (38)
teža ploda 3350g
dolžina stegnenice 76 (38/6)
gestacijska starost 37/5
posteljica 11.4.12 v fundusu in na zadnji steni z znaki zrelosti
Doktorja je zaskrbelo, da je glavica manjša od trebuha. spraševati me je začel po sindromih v družini. Po moževi strani je downov sindrom, vendar je bila ocena na nuhalni 1:6500, zato me niso poslali na nadaljne preiskave. Rekel je, da je po njegovi oceni rok poroda še za teden kasneje, kar mu je zelo čudno.
Ali je razlika v obsegu trebuha in glavice res tako zaskrbljujoča , ali je možno, da zaradi polnega mehurja ni bilo možno pravilno odčitati obseg glave?
Hvala za odgovor in lp.
Spoštovani,
glede določanja PDP stalno pišem enako in kolegi bi to tudi morali vedeti brez izjeme, da se ga določa na osnovi zgodnjega, ne poznega UZ pregleda. Kolikšno ima plod zdaj glavico nima prav nobenega vpliva na PDP. Sicer pa me neodvisno od obsega trebuha obseg glavice nič ne skrbi, saj meri 33,5 cm. Večji trebuh kvečjemu nakazuje, da je pod debelušček, pa še to ne, preden ta ne preseže 37 ali 38 cm.
Spoštovani,
prosim za vaše mnenje k spodnjim UZ meritvam – oz. predvsem zadnji (nadaljevanje sporočila zgoraj z dne 13.3.2012), saj me meritve, glede na to, da sem tik pred rokom, skrbijo.
UZ meritev za 28ted 1/7:
BPD 70
HC 253
AC 238
FL 55
OTT : 1200g
UZ meritev za 35ted 0/7:
BPD 87
HC 318
AC 308
FL 68
OTT : 2500g
UZ meritev za 39ted 0/7:
BPD 96
HC 337
AC 354
FL 76
OTT : 3700g
Diabetes je voden samo z dieto, HBA1C je marca znašal 5,3, maja 5,1, junija pa 5,4.
Ob zadnjem UZ je dr. dejala, da je proti koncu večja verjetnost napak pri UZ merjenju ter da lahko OTT odstopa tudi za +/- 0.5 kg. Prvi otrok (fantek) se je rodil s porodno težo 3.570g, sedaj naj bi nosila punčko. Se vam zdijo mere ustrezne ali je otrok pretežak / prevelik oz. ima lahko vseeno vpliv diabetesa, čeprav so HBA1C meritve verjetno zadovoljive?
Skrbijo me tudi razne navedbe o problematičnem razmerju med obsegom glavice in obsegom trebuha – če je slednji večji, lahko to vodi v zastoj pri porajanju ramen in z njim povezanim komplikacijami. Glede na to, da gre po številkah sodeč (in mojo laično ugotovitev) lahko za tak primer pri meni – zadnji UZ – me mora v tej smeri kaj skrbeti in če ja, kaj predlagate v tem primeru?
Najlepša hvala za vaš čas in odgovor.
Lep pozdrav,
pikicapikica77
Spoštovani,
vidim, da se preveč poglabljate v snov, ki je ne morete dovolj razumeti, da bi o njej lahko imeli kakšno mnenje. Mere ploda so povsem v okvirih norme. Plod je sicer med večjimi, ampak razmerja med glavico in trupom niso bistveno porušena. Zastoj pri ramenih bi lahko pričakovali, če bi bil obseg trebuha okrog, oziroma nad 400.
evo pa še jaz in moje mere:)
na morfologiji je dr. tako zmedeno govorila da je nisem popolnoma nič razumela..ker sem po naravi flegmatik sem mislila da bo šlo to mimo mene ampak me malo muči vse skupaj..prosim če mi poveste če je vse uredu z merami..
tedni amenoreje- 21 3/7
določena gest. 22 1/7
gv/tt/bpd-53
gibi-pris
hc-202
ac-165
fl-39
glava bp, bp
hrbtenica-cela
okončine 2+2
ledvici-pris
mehur-pris
srce-bp no! ali mogoče uo! tukaj predvievam ni videla od začetka vseh “luknjic”
želodec-pris,celo,bp
posteljica-spredaj
plodovnica-primerna
kaj u bistvu pomeni posteljica spredaj?
v katerem tenu se naj bi otrok obrnil..
hvala iz srca
Spoštovani,
mere ploda so v redu, posteljica spredaj ne pomeni nič drugega kot da je na steni maternice, ki je naslonjena na sprednjo trebušno steno. Kje leži posteljica je res pomembno vedeti le, če prerašča maternični vrat, vsi ostali položaji so si tako rekoč enakovredni in nepomembni. Otrok v maternici leži povsem v naključnem položaju, dokler ga nekaj ne prisili oziroma spodbudi k izbiri manj motečega položaja, kdaj bo to pa je odvisno od oblike maternice, količine plodovnice, plodove velikosti, gibčnosti, ovitosti ali neovitosti popkovine, bolezni, zdravja itd. itd. Med 24. tednom nosečnosti, ko je polovica plodov še drugače obrnjenih kot na glavico se njihovo število stalno zmanjšuje, dokler ne doseže minimuma, ki je ob terminu nekje pri 3% (medenična) in < 1% v prečni legi.
Pozdravljeni,
na morfologiji (214/7) so bile mere ploda sledeče:
BPD: 50
HC: 185
AC: 163
FL: 35
Sedaj sem v 30 7/7 tednu nosečnosti in je ginekologinja izmerila S/F: 26 ter rekla, da je malo premalo, zato je naredila UZ ploda, mere so bile sledeče:
BPD: 76
HC: 266
AC: 265
FL: 57
pretoki: 1543g
ALi so mere v redu? Sicer imam gestacijski diabetes, ki ga zaenkrat uravnavam še z dieto….
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
mere ploda so v redu.
Spoštovani!
Zadnjo menstruacijo sem imela 1.6. in naj bi bila noseča 11t6d (po prvem gin.pregledu), predvideni datum poroda 8.3.2013.Danes pa sem bila na nuhalni in je bil izračun,da sem noseča 13t, predviden datum poroda 28.2.2013. Skrbi me velikost ploda,saj mi ni jasno kako bi lahko bil že 13 teden?Menstruacijo sem imela normalno in je trajala 5 dni. Ali mi lahko pojasnite kako je lahko takšna razlika?Preveč me skrbi,da bi čakala do naslednjega pregleda čez 3 tedne.
Za odgovor najlepša hvala!
Spoštovani,
skrbi so odveč, glede zanositve in trajanja nosečnosti pa stalno trobim isto melodijo: ovulacija je lahko zelo nepredvidljiv dogodek in v cca. 25% trajanje nosečnosti za več kot 1 teden odstopa od predvidene, ker je bila ovulacija pač toliko prej ali toliko kasneje. Se pa strinjam, da je lahko učinkovita ovulacija najprej 8. dan ciklusa. Sam bi vam, če že, torej trajanje nosečnosti postavil na 12 tednov + 5 dni in s tem PDP na 28.2.2013. Takšno določanje PDP potem vključuje vsa pravila delovanja reprodukcijskega sistema, ki jih poznamo.
Kako izgledajo popadki vam seveda ne znam povedati, ampak zagotavljam vam, da jih boste prepoznali, ko jih boste doživeli.