Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Mere dojenčka

Mere dojenčka

Pozdravljeni,

moj trimesečni fantek je trenutno velik 61,5cm, težek 6.620g in ima obseg glavice 42cm (ob rojstvu 51cm, 3.370g in 36cm). Pediatrinja njegovih mer ni komentirala, da bi kaj odstopal od povprečja. V ponedeljek pa sva imela prvi pregled pri pediatrinji v razvojni ambulanti in pravi, da ja fantek precej “konkreten” in vprašala, če imava zaradi tega kaj bolj pogoste preglede.

Kakšne se njegove mere zdijo vam? Je res prevelik in pretežak?

Hvala za odgovor in lep pozdrav! 🙂

Meni (in rastnim krivuljam, ki ji uporabljamo pediatri pri spremljanju uspevanja dojenčlkov) se zdi prav idealen – ne le, da je nad 10. percentilom in pod 90. percentilom za starost (kar je normalno), ampak je celo v zlati sredini za težo, višino (razvidno iz dokumenta v povezavi, ki jo pripenjam) in tudi obseg glave.

https://www.cdc.gov/growthcharts/data/set1clinical/cj41l017.pdf

Izraz “konkreten” torej ni bil mišljen kot nekaj zaskrbljujočega 🙂

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani.

Hči se je rodila pri 37+5 z merami: 51cm, 3290g, obseg glave: 37cm. Na pregledu v starosti 5 tednov je bila velika 55cm, težka 4020g, obseg glave 38cm. Pri starosti 6 tednov 3 dni smo ji doma izmerili glavo 40cm, vendar nismo prepričani o natančnosti meritve. Nihče v bolnišnici, pa tudi pediater niso omenili velikosti glave kot kaj problematičnega, nikakor nismo bili napoteni, vendar pa me je brskanje po internetu prestrašilo (še zlasti, če uporabimo tabele, ki upoštevajo teden nosečnosti, v katerem se je rodila). Zanima me, ali nas mora skrbeti, kaj lahko naredimo in na kaj moramo biti pozorni.

Hvala.

Prav na nič ni treba biti pozoren – razen na to, da ob naslednji kontroli v posvetovalnici izmerijo obseg glave na pravilen način. Sem skoraj prepričana, da ste pretiravali za kakšen centimeter. Pa tudi, če bi bila meritev pravilna, ne bi bilo panike (pri 37-tedenskih ne korigiramo mer…). Bolj nas skrbijo znaki morebitno večjega pritiska v glavici, ki pa se zelooo alarmantni – in nikoli ni prvi znak prehitro naraščanje obsega glavice.

Zato kar mirno – le če je datum naslednje posvetovalnice v zeloooo daljni prihodnosti, se dogovorite, da pridete na merjenje obsega glavice k medicinski sestri oz. za to zaprosite patronažno medicinsko sestro.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor. Na zadnjem pregledu pri starosti 8+2 tednov je imela hči obseg glave 40 cm. Pediatrinja ji je naredila UZ glave, ki ni pokazal posebnosti. Oba starša imava povprečna obsega glave, zato me še vedno bega, ali je potrebno iskati ostale vzroke za preveliko glavo otroka. Najbolj me skrbi, da bi prišlo do motenj v razvoju ali da bi bila hči med vrstniki izpostavljena zaradi prevelike glave. Je mogoče, da pride obseg glave sčasoma v bolj povprečne percentile, torej da v prihodnje raste manj od povprečja in se tako uravnoteži? Hvala

Prejšnja objava čaka na odobritev od 16.3.2024. Hvala.

Ojoj, očitno je prvo sporočilo obtičalo v “neprejeti” pošti (server kclj je zadnje čase zelo restriktiven in marsikaj konča v karanteni). Se opravičujem in hvala za opozorilo.

Seveda drži, da je genetika zelo pomembna – in da pri otrocih staršev z “normalnim” obsegom glave ne pričakujemo (pre)velike glavice. A je enako možno, da ste tudi vi kot dojenček imeli prehodno večji obseg, pa je glava po prvih mesecih rasla počasneje kot pri vrstnikih.

Moje mnenje je, da vas ob pregledih pri pediatrinji ter opravljenem UZ glave res nima kaj skrbeti, še zlasti, če je glavica proporcionalna s telesom in deklica ne kaže nobenih nevroloških znakov, da bi bila rast glave prekomerna. Ker res lepo sledi “centilni” krivulji ob rojstvu, prav v ničemer je ne preskakuje.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close