Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Življenje, ah to življenje Mercator pika ali o naivnosti potrošnikov

Mercator pika ali o naivnosti potrošnikov

Pa še na en način se da “prišparati”. Zdelo se vam bo najbrž zamudno ampak jaz to počnem že odkar gospodinjim. Seveda nisem edina ampak, ko se pogovarjam z drugimi, bolj ena redkih, ki to počnem. Preden grem po nakupih pregledam shrambo in napišem seznam, kaj moram kupiti. Tako se mi nikoli ne delajo pretirane zaloge, nikoli mi tudi nič ne zmanjka. Tudi, če gre kdo namesto mene v nabavo, mu dam s seboj listek. Imam zvezek v katerega potem vpišem vsak izdatek in shranim blagajniške listke za tekoči mesec. Tako vedno vem za cene artiklov, ki jih redno kupujem, če se je kaj podražilo (poceni se samo v akciji).
Drobnjakarsko in zamudno, boste rekli? Vam povem, da je kar pametno. Tudi časa ne vzame pretirano, si pa vedno na tekočem in imaš odgovor na vprašanje za kaj in koliko si porabil denarja. Lp

dobra stara dunajska šola, škoda da tega ne učijo več

Še nekaj o “trgovskih zankah”:

Seveda ne moremo primerjati kakovosti recimo šparove čokoladice, ki jo izdeluje ne vem kdo, in Gorenjke, Milke…ker je seveda razlika.

Če pa primerjamo recimo 100% jabolčni Fruktalov sok in 100% jabolčni sok Mercator narejen v Fruktalu, potem mislim da je kvaliteta enaka.
Zakaj je cenejši:
– preprostejša embalaža (čeprav o tiskanju ne vem nič, vendar lahko da je tiskanje cenejše, če tiskaš samo z eno barvo, kot pa z več barvami – samo zelena barva)
-odpadejo stroški marketinga oz. so nižji
-Merkator dobi večji rabat za te sokove.

Je pa menda tako, da trgovec “prisili” proizvajalca do tega da mu prodaja in dela z nižjim profitom, saj je Mercator prevelik, da bi ga kar tako zavrnil in pustil, da naročuje pri konkurenci.

To je moje razmišljanje, seveda pa dopuščam možnost, da sem v totalni zablodi.:-)

petra

Popolnoma se strinjam s predzadnjim odstavkom, glede “prisile”, ki bi se lahko pisala kar brez navednic.

Tocno. Pametno in nic kaj zamudno…Le sistem moras osvojiti v svoji glavi pac…LP!

Nisem brala vseh odgovorov, ker jih je preveč.

V našem okolišu je pač tako, da je Mercator edina “normalna” trgovina, kjer so cene v primerjavi z drugimi trgovinami relativno ugodne. Seveda se najdejo tudi artikli, ki so drugje cenejši, vendar govorim na splošno.
Itak hodim v Mercator, in če mi že omogičijo, da pike nabiram, jih pač bom. Saj ne hodim kupovat tja zato, da bi pike nabirala, ampak bi tako ali tako tam kupovala. Torej… ko pa naberem določeno kvoto pik in “dobim” par jurjev, pa tudi izkoristim, zakaj pa ne?

Si pa ne delam nikakršnih utvar glede tega, kdo ima od teh pik profit. Brez skrbi, da je Jankovič to dobro preračunal. :))

Nikakor drobnjakarsko! Imaš napisano, to hočeš kupiti in tudi res kupiš samo to. Tudi sama grem po nakupih z listkom, gledam listek in iščem tisti artikl, ostale ignoriram. Najboljši način, da človek ne nasede ponudbam v trgovini. In to je nevarno ravno v velikih trgovinah, kjer so police polne in človeka kar vabijo k temu, da jih prazni. Ni nemogoče, da je Mercator z nakupom malih trgovin in njihovo ukinitvijo ciljal ravno na to. V mali trgovini kupiš kar rabiš in nimaš ničesar, na čemer bi si pasel oči. V veliki je ogromno skušnjav in mnoge premamijo,da kupijo trikrat več, kot potrebujejo. Kako pa naj drugače razumemo zvrhano polne vozičke najrazličnejše hrane in drugega – saj vendar ne moreš več kot jest… !?!
Eh, v trgovinah že vedo kako deluje psihologija potrošnika. Saj verjetno veste, zakaj je veliko drobnarij ravno pri blagajni. Čokoladice, žvečilni, bonboni, posebne ponudbe… Ne toliko zaradi nevarnosti, da bi kdo kaj ukradel, saj če je spreten in izvežban lahko ukrade blagajičarki značko z imenom, pa ne bo porajtala. To je še ena varka (ki jo uporabljajo čisto vsi, še celo mnoge tehnične trgovine, kot npr. Baumax, OBI in drugi). Človek čaka pred blagajno in ko čaka vidi eno, pa drugo, pa tretje in potem si zaželi in če dovolj dolgo stoji v vrsti in gleda, postane želja tako močna, da niti sam prav ne ve, kdaj seže v tisto škatlico in vrže na trak še kakšno malenkost. Če je zraven še otrok bo to še bolj učinkovito. Tam bo čakal, dolgčas mu bo in si bo pasel očke na vseh tistih vabljivih dobrotah in hitro bo začel: “Mami, daj, samo ene žvečilne, samo eno jajčko…” In mami to naredi veliko raje, kot da se začne cirkus tik pred blagajno v vrsti ljudi, ki samo čakajo, da se bo zgodilo kaj nenavadnega in zanimivega.

Mitka, ti kar piši listke. Pa še komu to svetuj, ki te posluša in upošteva, da ne bo po ne potrebnem metal denarja proč.

LP

Še nekaj trgovskih trikov: izdelki ki so na “akciji” so običajno v višini oči, ostali pri tem so nekateri tudi cenejši – pa s tem ne mislim samo na blagovne znamke – pa višje ali nižje, označeni malo manj udarno.

Drug trik, ki me moti pa je, da so cene za izdelke sicer res na polici, ampak zamaknjene. Potem pa to opazim šele na blagajni. Moja “grda” navada je, da pregledam račun in če je kaj dražje, enostavno vprašam kako to. Ravno danes sem med drugim kupila tudi Pril 2v1, in šele na blagajni ugotovila da je štirikrat dražji od normalnega. Zame predrag, zato sem ga vrnila. Z blagajničarko sve celo šli pogledat ceno na polico in listek je baje “dol padu”.

Če bi v Mercatorju toliko naložil v avtu, kot vsake toliko časa v Italiji, bi me najbrž že pri blagajni kap, kaj šele konec meseca.

Opažam, da pa da je pred velikimi blagovnimi centri v Kranju vse več praznih parkirnih prostorov, klar kaže, da se tovarne zapirajo, trgovine pa rastejo kot gobe po dežju.

Morda pa tista o revščini v slo le čisto ne drži?!

Redko se oglasam, vendar si me izzval z opisom svoje izkusnje. Pravzaprav si zelo dobro prebolel doziveto! Se strinjam s teboj, da v taksno trgovino clovek z ohranjeno hrbtenico ne sme vec vstopiti! Ravno danes sem bil slucajno prica podobnega prizora v Mercatorjevem centru v Brezicah. Enemu tipu z otrokom v starosti 5 do 8 let je menda varnostnik zahteval in opravil pregled zepov, tip pa je upraviceno popizdil, ker se je to zgodilo pred publiko. Jaz sem videl predvsem tiste prestrasene otroske oci.. Varnostnik je bil tiho, njegov zagovor je prevzel poslovodja, ki je njegovo dejanje zelo arogantno opraviceval s tem, da se mu je varnostnik po pravilih predstavil..,itd..Njegova aroganca mi se sedaj zveni v usesih! Ej, takoj sem tudi sebe videl v vlogi osumljenega.. Potrebna je je velika notranja moc in sposobnost obvladovanja samega sebe, da taksnega poslovodje enostavno ne kresnes na njegov izrazito siroki gobec! Saj smo po videnemu vsi, ki le iscemo in cakamo svoje zene v Merkatorjevih trgovinah in zato nic ne kupimo potencialni tatovi! Sploh pa je smesno, da ob danasnjih moznostih video nadzora trgovine, po trgovinah strasijo varnostniki in preobleceni v kupce pred sabo porivajo vozicke s sendvicem za svojo malico. Vsaj v Brezicah je to vsakdanji prizor!

Za informacijo bom povedala, da je v Kranju na primskovem obsežna Tuš trgovina,
na Planini 3 pa Interspar z veliko izbiro artiklov.
Alenka

Se strinjam s teboj…Drzi o revscini, le da ze vecina obicajnega naroda lahko zivi le iz rok v usta…Ce imajo se sluzbo, namrec….LP!

Se ena ugotovitev k tvoji, prav tako pri dobrem sosedu….Zadnjic ugotovim, da mi manjka zobrne kreme..In na policah “akcijska” zobna krema v ospredju drazja od tiste, malce bolj zadaj, pa se vec je je bilo notri kot v akcijski….Ma, gledat moras kot ris, da te ne nat….ob teh akcijskih fintah! Bom spet morala v Italijo, da bo gmah za nekaj cas…LP!

Pa še ena zgodba iz Mercatorja…

Stojim v vrsti pred blagajno. Pred mano je gospa. Sicer ni ravno pretiravala z nakupom, a imela je kar nekaj izdelkov. Ko je blagajničarka zabeležila vse izdelke in preden je zaključila račun se je začel zanimiv dialog:
Blagajničarka: »Želite še kaj?«
Gospa: »Ne, hvala, to je vse.«
Blagajničarka: »To je 3952 tolarjev. Bi morda vseeno dali še kaj zraven?«
Gospa: »Ja no, pa bi. Dajte mi še ene žvečilne.«

Je treba kakšen komentar???

Komentar je tole: Najmanjši bonus je 3%, kar pri 1000 SIT znese 30 SIT. To pomeni, da (če ob polletju nimaš presežka pik) dobiš te žvečilne za ravno toliko ceneje (če ti do zaokrožitve manjka le nekaj SITov). Vsak pa se odloči sam, ali mu to ustreza ali ne.

Pa nehajmo se že toliko zgražati, vsak je sam svoje sreče kovač.

Zanimiva tema. So se nekateri še z imeni podpisovali in pisali lp na koncu posta.

New Report

Close