Mercator pika ali o naivnosti potrošnikov
ja, to je res, vsi tolk jamramo kolk je vse drago, pa bentimo ko nam kruh podražjo, samo če greš pa v soboto popoldne al pa ,bog ne daj v nedeljo v te zgoraj imenovane trgovine, te pa kap!!! Ma folk že čist vsako traparijo kupuje, sam da je par tolarjev ceneje, pa ni važn, al maš kartico al pa ne. A ste bli pred prvomajskimi v trgovinah? Ma, kot da imamo cel teden praznikov, pa da bo vse zaprt , sej eni so že čist blesavi. Pol pa te finte s pikami, to je tud svojga dnarja vreden…he.
Meni se zdi, da pike niso potegavscina, ce pa so ljudje toliko potrosnisko naravnani ali neumni, da potem kupujejo tisto, kar sicer ne bi, pa res ni Mercator kriv, ampak oni sami.
Tudi jaz imam kartico za pike, ampak kupujem v Mercatorju tisto, kar bi tudi sicer. Tako da je tisti bonus na pike res bonus. Zakaj pa ne bi tega izkoristila, zaradi neke nacelnosti?
Seveda pa ne grem po kilo moke potem se v neko drugo trgovino, ce je tam morda par tolarjev cenejsa. Ob sluzbi in druzini je cas tudi dragocen, ne samo denar. Si pa zapomnim, bolj ali manj, kje je kaj cenejse in ob priliki, ko gremo tja, potem tisto stvar kupimo na zalogo.
Tudi jaz varcujem pri denarju in casu. Zato nakupujem v Tus trgovini tisto, kar rabimo , ker je tam zivilska kosarica vedno najcenejsa. V Tusu zadnji mesec prednjaci predvsem sok Fruc v literski embalazi po 79 sit za Klub tusovce.Se mi je pa pol leta nazaj zgodilo, da je moz poslal sina v dezurno Mercator trgovino po drobtine, pa jih ni hotel vzeti, ker so bile preko 400 sit.Sposodila sem si jih pri hcerki in jih naslednji dan kupila v Tusu Tezakove po 107 sit.Tako, da ne gre le za par tolarjev, ampak zares prisparas.
Alenka
Hoj Mojcej!
Mi tam kupujemo ( Eurospin ) takoj za prehodom Fernetici, veliko artikolov, ki se jih resnicno veliko ceneje dobi..Naprimer: siri na akcijah so okoli 1000 SIT, nekateri so sicer drazji, je pa stos v tem, da se sploh ne kvarijo tako hitro kakor nasi, ce jih vzames malce vecjo kolicino…Najbrz je stos v “obdelavi” sirov, kaj vem..Izbira je velika in dobis tudi taksne iz kozjega mleka, pa ovcjega.. Testenine so precej, precej cenejse, pa rio mare tune, pa vsemogoce paradiznikove polivke in mezge, pa pralni praski, toaletni pripomocki, praski za pomivalni stroj in cistila, pa piskoti in kaj vem se..Ja, pa olivno olje ekstra devisko na akciji je lahko 900 sit na liter in se pa se….Pac vzamemo stvari, ki lahko nekaj casa stojijo in se ne pokvarijo takoj, a imajo pri nas mnogo, mnogo visje cene…Takole “na uc” bi lahko rekla, da v globalu pride taksna fasunga 40 procentov cenejsa od cene kosarice doma….Je pa res, da ne bos dobila tocno tako “zvenecih” imen praskov, kakor je naprimer Ariel ipd. a ti zagotavljam, da perejo povsem enako dobro, le da mnogo ceneje….Znamko pac preplacas… Pa saj vidis po avtomobilih pred trgovino, kdo je glavni kupec in si lahko mislis zakaj! LP!
Zdravo,
jaz mislim da znam z denarjem (vsaj men se zdi tako)
1. Nikoli ne kupujem na zalogo, ker dajem denar vnaprej, če imam ta denar na računu, mi tčejo obresti, pa čeprav gre za par sto tolarjev, če delate dolgoročno računico boste videli da se ne splača.
2. Ne potujem po nakupe v druga mesta, ker se ne splača, tudi zaradi zalog in stroškov prevoza.
3. Včasih pa res kvaliteta odšteje in prišteje tudi tistih par tolarjev več. Recimo: pralni prašek Dash stane res mal več kot Ariel, ga pa bistveno manj porabim in nimam nikoli madežev… in podobnih primerov je več…
3. V ta velikih trgovinah niti slučajno nimam nobenih njihovih kartic, ker vsak od velecentrov ima določene artikle ceneje, določene dražje….
Pretiravanje v nobeni smeri ni fajn, zato………….
Nekaj (ne)vmesnega o nakupih: za dvočlansko družino se mi zdi, da se res ne splača hodit po štacunah pa gledat, kje je ceneje itd. Za petčlansko familijo pa vem iz lastnih izkušenj, da se pri mesečnem nakupu pozna, kje kupuješ. Tako primerjavo lahko naredim med trgovinama Maximarket, na katero smo bili nekaj časa vezani z nakupom preko bonov, in trgovino Interspar, v katero večinoma hodimo sedaj po ta velikih nakupih. Pozna se, če imaš možnost IZBIRE med več vrstami oz. znamkami živil, in sploh če nisi zbirčen, lahko za zelo majhen denar dobiš veliko. Mislim, da bistvene razlike v kvaliteti med posameznimi vrstami nižjecenovnih živil tako ali tako ni.
Glede Mercatorjevih pikic pa tako: tam, kjer je Mercator edina velika trgovina, mislim, da se zbiranje takih pik kar splača. Drugače pa se mi zdi neumno nekje se zavezati nakupovanju zgolj zaradi kartic trgovine. Čeprav – če greš nekaj kupit v Mercator, ker imajo nekaj v (hudi) akciji, boš najbrž (vsaj mi tako delamo), tam kupil tudi vse ostalo, ker ful noro letanje po raznoraznih trgovinah (kje imajo kaj ceneje), pa tudi ni ravno ekonomična zadeva.
Načeloma se strinjam s tvojim programom – samo nekaj malega komentarjev
>
> 1. Nikoli ne kupujem na zalogo, ker dajem denar vnaprej, če
> imam ta denar na računu, mi tčejo obresti, pa čeprav gre za
> par sto tolarjev, če delate dolgoročno računico boste videli
> da se ne splača.
Če imaš štacuno pred nosom res lahko tekaš po vsako kilo cukra in imaš denar na banki, kjer se nabirajo obresti. Če pa se moraš do najbližje štacune peljati z avtom, pa je boljše, da kupuješ več in si narediš zalogo, ker obresti itak porabiš za bencin. Vemo namreč, da je »najboljši sosed« v marsikateri vasi kupil tamkajšnjo trgovino, jo zaprl in s tem prisilil ljudi, da se vozijo v bližnji velecenter.
> 2. Ne potujem po nakupe v druga mesta, ker se ne splača, tudi
> zaradi zalog in stroškov prevoza.
Če se že moraš peljati z avtom je čisto vseeno ali se pelješ kak kilometer več ali manj (to velja za kraje, kjer je več centrov blizu). Marsikje so velecentri med seboj oddaljeni samo kakšnih 500m, recimo v Slovenskih Konjicah, kjer so na kupu Mercator, Era in Interšpar. Tuš je malo stran, v MB sta Mercator in Interšpar precej blizu drug drugemu, TUŠ je malenkost dlje, v Slovenski Bistrici sta TUŠ in Mercator tako rekoč preko ceste, v Celju sta Interšpar in Tuš planet samo nekaj ulic narazen, in še bi se našlo.
Druga stvar pa je tudi nakupovanje mimogrede. Recimo – ker se itak vozim v službo v MB, pač mimogrede tam opravim nakupe v trgovinah s cenejšo ponudbo.
Se pa strinjam, da bi se bilo nesmiselno vozit npr. v Celje, kjer nimam nobenega drugega opravka, kot tisti nakup, če lahko podobno stvar dobim v svojem kraju, pa čeprav za tolar ali dva dražje.
No, Mercator res ni kriv za vedenje ljudi, vendar so si pravila igre izmislili Mercatojevci. In če jih primerjaš z nekaterimi drugimi ponudniki bonusov lahko vidiš očitne razlike. Postavljajo pogoje, ki jih na primer TUŠ nima. Še boljši primer je OBI, ki ima podobni sistem bonusa na opravljene nakupe, pa nima časovnih omejitev, pa pravil za nakup… Kolikor kupiš kupiš, pa četudi samo za 10 tolarjev. Vse se sešteva in na koncu leta dobiš procent od vseh nakupov. Ni terminov in nekih posebnih pogojev, kot v Mercatorjevih pikah.
Pike so past za tiste, ki so strahovito željni slehernega bonusa in bodo zanj naredili vse.
Sicer pa so tudi pravila nekoliko nefer. Če ne drugega, tisti odstavek, kjer je jasno zapisano, da če kupiš nekaj na obroke, se ti pike štejejo samo za prvi obrok, za ostale pa ne. Torej, če si ne moreš privoščiti enkratnega nakupa nekega blaga recimo v vrednosti miljon tolarjev in vzameš na primer štiri obroke, boš namesto 1000 pik, dobil samo 250 pik in s tem takoj manjši bonus. Je to fer? Mercatorju vendar pustiš 1000000 SIT in če bi lahko plačal v enem znesku bi skoraj že spadal v najvišji bonusni razred.
glede artiklov , ki so last Trgovske hiše –> napr. Špar je takole:
– večina ŠPAR artiklov delajo slovenski proizvajalci..napr jogurti..in če so ti jogurti zelene doline, mlekarne Celje dobri, pol bodo dobri tudi šparovi …–> treba je pač pogledat kdo proizvaja določen artikel. ( piše na vsakem artiklu )
– če zaupate slovenskim proizvajalcem, in če ti isti proizvajalci delajo povsem enake izdelke za ŠPAR ali MERCATOR ali TUŠ , le z drugačnimi napisi, …. pol je že treba probat, a ne… in prihranek je včasih kar precejšen.
– potem so včasih artikli, ki so v akciji………..naprimer mleko ALPSKO lj. mlekarn. Običajno je cena za mleko od 169 sit v ERI velenje pa vse do 198 sit v manjših trgovinah. V večjih centrih pa se giblje od 149 naprej.
No včasih je v akciji in cene so včasih malo nad 130 sit. JA TAKRAT GA JE ŽE DOBRO KUPITI CEL KARTON, ali pa več. Sej počaka.
In če izračunamo prihranek…. se giblje od 12% pa vse do 52%.
Če sedaj primerjamo kje je bolje vezan denar..ali v zalogi mleka za 3 tedne ali na neki v marmor oblečeni banki…mislim da ni primerjave.
– Nakupe je pač treba opravljati takrat , ko vas pot zanese MIMO, da se ne troši bencin, potem je potrebno si narediti preglednico vseh artiklov , ki jih največ trošite skozi mesec, ter ugotoviti , kje so ti artikli najceneje. Seveda ta pregled terja nekaj truda in bolj sprotno spremljanje cen v trgovinah ter iz prospektov , ki prihajajo v kilogramskih količinah.
– trud je običajno poplačan v višini 20- 35 % prihranku pri hrani.
– in to potem postane avtomatika. Nobene pike vas ne zmedejo več, če pa že, pa točno veste s katerim artiklom boste zapolnili bonus.
– in ko obvladate osnovne artikle, bo postalo spremljanje artiklov , ki vas občasno zanimajo vaš osebni hobi, kajti TRGOVCI PA VAS ŽE NE BODO PELJALI ŽEJNE ČEZ VODO !!!
SICER PA MENIM , DA JE ŽE ČAS , DA SI NEKO PODJETJE OMISLI ČASOPIS –>TEDNIK, KJER BO PRIMERJAVA CEN MED TRGOVSKIMI CENTRI. Potem odpade vsa filozofija….
Pa prijetne nakupe….
Karmen, praviš: ” če zaupate slovenskim proizvajalcem, in če ti isti proizvajalci delajo povsem enake izdelke za ŠPAR ali MERCATOR ali TUŠ , le z drugačnimi napisi. “
Ne vem sicer, kako je za posamezne produkte. Vem pa, kako je to nasplošno. Delal sem v podjetju, kjer smo proizvajali neke zadeve za koncern IBM. Te iste produkte smo seveda tržili tudi pod svojo znamko, mnogo ceneje. In veš v čem je bil keč? Medtem ko je bil produkt za IBM narejen iz najkakovostnejših sestavnih delov, da so bili vsi podsklopi do konca proizvodnje 14x vmesno pregledani, je bila zaradi tega predvidena življenska doba izdelka 27 let, smo produkte pod lastno znamko delali iz najcenejših materialov, ki niso ustrezali, skoraj nobenim standardom, pregledali smo jih samo na koncu traku 1x, predvidena življenska doba pa je bila zaradi tega 2 leti. Pa je šlo navzven za identičen izdelek z enako funkcionalnostjo, vendar nižjo ceno.
Verjemi, da gre tudi pri marsikaterem proizvodu za velike centre za podobno zgodbo. Če se samo spomnim mesarja, ki mi je razlagal, kako svinjsko nizke cene jim diktirajo velecentri. Ampak na koncu se je pa vseeno zarežal, ko je rekel.. “Pa da ne boš mislil, da se mi ne znajdemo, saj veš da v izgubo ne mislimo delati”. Potem pa vidiš na TV poln hladilnik hrenovk brez vsake deklaracije….. Ali pa tista zgodba iz Španije s poceni veletrgovskim oljem, kateremu so primešali industrijsko verzijo repičnega olja, zaradi katerega sedaj hodijo po svetu odrasli ljudje s 30 kilami teže. Ne, jaz tistih nekaj 100 Sit raje prihranim kje drugje. Moje življenje in zdravje sta največje bogastvo, Večje od najlepšega avta, s katerim bi se bahal pred sosedi….
Da še jaz povem svoje: bilo je včeraj popoldne. Skočila sem v merkatorja po mleko (je tam 116, drugod pa 132, razen v Sparu 109, samo to je daleč). No, z litrom mleka stojim na blagajni ‘do 5 izdelkov’. Pred mano ena obilna teta s šestimi (!) izdelki. Okej, dvakrat isti fruc se ji lahko šteje kot en izdelek, naj ji bo. Prodajalka ji odtipka ceno, teta pa poskoči, naj še malo počaka in odhiti v trgovino. Za mano je stal možak z enim donatom, potem parček s smokiji in kokakolo,… Dlje nazaj nisem več videla. Vsi smo stali in čakali debelušno teto, da se vrne. Prinesla je metlico za prah, Ambi…nekaj za WC, kaseto od Helene Blagne in še nekaj malenkosti. Ko je prodajlka vse to vtipkala, je teta videla, da je pa zdaj tik pod naslednjo piko. Toliko ‘vesti’ je še premogla, da ni šla še enkrat po trgovini letat, ampak je kar na blagajni zagrabila pest čokoladic. Še vedno je bilo nekoliko premalo, kupila je še pez bombončke in eno baterijo. In potem je dobila svojo piko.
Kot prvo, kupila je kup neumnosti. Grem stavit, ko je domov prišla, da ni več vedela, zakaj je nabavila pez bombone, metlico za prah ali kaseto od Helene Blagne.
Kot drugo, če bi seštel vse njene izdelke, jih je bilo dosti preveč za na blagajno ‘DO 5 izdelkov’.
In tretje: a je fer, da cela vrsta ljudi z enim, dvema ali, okej, petimi izdelki čaka eno teto, ki leta po celi štacuni za svojo piko.
Pa lep dan vsem!
HA HA
Jaz kupujem v Merkatorju, ker kot je že Tibia rekla, če živiš v okolici KR nimaš kam drugam iti. Sploh če si kot prava Ljubljančanka navajen na velike trgovine: Intršparje, Leclerce…… Živim na pol poti med Kr in Tržičem, torej ali Hipermarket v Tržiču ali pač nekaj v KR. Za kakšno zadevco skočim v Živila, a so draga, dosti dražja kot katerakoli trgovina. Večinoma v Merkator, ker ima največjo izbiro, ker lahko zbiram med ogromno vrstami isth izdelkov in preprosto izberem najboljšega oz najcenejšega. Pač glede prioritete. Destilirano vodo najcenejšo, makarone najboljše. Pike nimam. Zakaj??? Ne razumem je. Imaš dve piki eno zeleno in eno modro. Ena je le za plačila v gotovnini, druga je plačilna kartica. Jaz vedno kupujem z BA kartico, ker rada sproti plačujem in ker nikoli ne vem kaj bom kupila.
Tele pike so pa tako. Živila imajo svojo kartico ugodnosti, prav tako Tuš. Za Interšpar ne vem, a sem včeraj dobila neke nalepke, pa ne vem kaj naj z njimi. Pač če se ti da zbirati pač zbiraj kakor koli, a pusti nam da kupujemo v miru in ne skačite od blagajne ko je treba le še plačati. A tele akcije vedno uničijo človeka. Koliko stvari pa si kupite na poletnih razprodajah??? In koliko je tistih cunj ki jih nikoli ne oblečete??? Računica hitro da, da če bi isto vsoto dali za stvari 2 meseca prej na redni prodaji, bi imeli le cunje ki jih potrebujete, pa še 2 meseca več bi jih uporabljali.
Kar se tiče tujine pa, ja jaz hodim v TS. Pa ne zaradi nakupov, ampak ker grem obiskati sorodnike tja. In ko sem že tam, potem grem obvezno v njihovo trgovino. Kupujem pa le njihove izdelke, ki so dosti cenejši kot pri nas: barilla, slani filetki, olivno olje, parmezan, razni šugoti in take zadeve. In prišparam. A da bi šla v TS le v nakupe??? Nikakor, potem moraš zraven prišteti še bencin in cestnino in si na istem kot doma.
Hoj tt! Jaz sem pa izracunala, da dobim “notri” cestnino in stroske bencina ze pri nakupih vsemogocih praskov…Ostalo je pa ca.40% ceneje kakor pri nas (fasunga, ki jo jaz obicajno nabavljam…) Sem pa hitro cez mejo, kupim in potem tudi hitro nazaj, se posebej, ce svignem tja med tednom malce prej iz sluzbe…In to se zgodi enkrat na dva meseca…LP!