Najdi forum

Mercator in Srbi

Pi*darije so v detajlih. Pravs da so dol sami dobri ljudje. K*rac!!! Boj se tistega ki te treplja, gazi s hrano, plese okoli tebe da se pocutis kot kralj (pravijo turki) Vsi bedasti slovencki ki hodijo na safari v Bg in na novo odkrito Dragacevo (Guca) ne sprevidijo ravno tega. Obrazec obiska v srbiji je po navadi tak: “kje ste bratje slovenci, veste vi ste nam vedno bili najdrazji, poglejte v nasi gostilni se vedno kuhamo z gorenjem, resda ste nas opalili s ceno stedilnika ampak je super, sicer za 1000 dinarjev vec bi dobili res dobrega virlpula ampak kaj hocemo, sirotinja, ni denarja… da da, bratje slovnci, mi vas nikoli nismo sovrazili, samo zalostni smo bili ko ste se odlocili nas zapustiti, pa pustimo to, to je politika to niso ljudje se skregali, bla, bla, bla, zakaj se ne povezeno spet v drzavo,, vi ste tako pridni, delavni, bla, bla, bla…bil sem na bledu – to je raj na zamlji, bla, bla, bla, in kako potem kaj “dezela”… blabla”
in po tem intenzivnem laskanju kmalu preidemo na to kar si ti napisal kako so tudi oni dobri: “ko nas kamenom mi njega hlebom, osvobodili smo vam korosko in trst (morda z bolj subtilnoformulacijo ampak istim sporocilom) pa nam nikoli ni rekel nihce hvala” potem pa se kaksna teorija ki v srbiji krozi kot nedvoumna resnica “zahod vas je nahujskal proti nam, niste sami krivi, pa kaj hocemo politika, pustimo to”. Po tam seveda vsakemu normalnemu cloveku zavre kri ampak se zadrzis in reces, “joj oprostite, malo se motite, veste vasa politika s podporo vase nore narodne mitologije in kolktivne histerije je razbila jugoslavijo, ampak v duhu dobrih odnosov za tole mizi, pustimo raje politiko za bolj oddaljene case”. No potem pa se tista “DOBROTA” in “PRIJAZNOST” v hipu konca.
S povprecnim srbom, ki ni tvoja zlahta, ali ki te ne gleda PREVEC zviska in pokroviteljsko se NE smes NE strinjati. Dokler mu dobrohotno (pokrovteljsko) kimas, si njegov najvecji prijatelj. In vecina slovenckov to tudi dela s tem da se niti ne zavedajo kako pofu*ano vzviseni v resnici so do teh srbov. Tem slovenckom samo godi da so oni tam doli tako zaslepljeni in nori da se sam pri tem boljse pocuti. Nekatere primerke slovenckov celo zares zanesejo njihove imbecilne zgodbe o “trulom zapadu”. Ampak mislim da po nekaksni sprevzeni psiholoski formuli za tem tici isti razlog kot pri vzvisenosti – pomanjkanje lastne samozavesti kot slovenca.

Kar pa se tice tega da bolje da nas zanima za njihovo gospodarstvo kot koga drugega… Mislim ta je pa dobra, ne vem niti kaj na na to napisem. Kapital je kapital pa naj bo slovenski, grski ali srbski. Rus se zaradi svoje “istorijske” navezanosti na svojo hcer srbijo ne bo ustavil ogoljufati srba, ravno tako kdo drug. Srbska zakonodaja naj sciti svoje gospodarstvo v okvirih proste trgovine in to je to. RAZLIKE NI!!! zapomni si to.
“Zahod” je srbijo KONCNO bombardiral takrat ko jo je, moral bi jo ze takrat ko so se njihovi tanki valili po nasih ulicah in cestah in razbijali naokrog. Takrat jih morda tudi ne bi bilo treba tako dolgo tolci, ker bi bilo to jasno sporocilo naj ga nehajo srati ze v zacetku. Srbi so za evropo 21. stoletja tisto kar je bila nemcija za sredino 20. stoletja. Nemcijo so zavezniki zravnali z zemljo, jo obnovili, sama pa s eje ocistila razlicnih malignosti in rakave mitologije ki je privedla njeno druzbo v tako katastrofalno napako kot je bil nacizem. Nemcija se je, okupirana od zaveznikov, s pomocjo predvsem ameriskega denarja postavila na noge in postala samostojna drzava s samostojnim gospodarstvom (americani jih niso navezali nase kot jim stalno podtikajo kadar se kam vtaknejo). Srbi so ocitno dobili premalo po gobcu ker se vedno ne vejo da so zaceli in se zivijo v veliki zmoti. Njihova druzba ni ociscena, njihov nacionalni duh je poln norosti in zla ki se ga niti ne zavedajo. So kot nemci ki se niso ocistili nacizma. Ker so bili premalo jasno kaznovani? Ne vem, morda pa. V srbiji vem za tocno tri ljudi iz medijske scene ki vedo za kaj se gre in ne zivijo v okviru tega norega vzdusja. Vem pa samo ime enega od teh treh. To je Petar Lukovic, novinar, ki obcasno pise v zagrebski Feral Tribune, vcasih pa je pisal tudi kaj v mladino in je s tem prispeval k temu da je mladino sploh bilo upraviceno kupiti. Srbi so v riti, v dreku in jaz jih ne vidim iz tega se dolga leta.

Jajaja, dej sprav ti te svoje teorije nekam globok kjer ornk smrdi. Albanci so tam ze od pamtiveka, vol jedan. To je manjsina ki je tko kot slovenci na koroskem al pa v italiji al pa italjani pri nas ostala za mejo svoje matice. Da so rodni je res in razumem to kot ene sorte problem. Je pa drug problem kako Srbi razumejo kocept manjsine. Manjsina je za njih nekaj kar se jebe, sikanira, in nad komer se izvaja razlicne pritiske. Zato tud niso pristali bit manjsina na hrvaskem, ker sami vedo kako se do manjsine vedejo sami, poleg tega pa srb ne more bit manjsina ker je itak nekej vec. In so jih jebal in jebal itd. Poglej avstijce kako pocas pa gvisno lepo asimilirajo slovenski zivelj v avstijce, ki majo kvecjemu kak romanticen spomin na svoje poreklo. Haider je sicer s svojim srbskim nacinom mal popravu demografsko sliko slovensvta v naso prid ampak ko ga ne bo vec s bojo slovenci spet stapljali v vecino. Zmisljal so si vsesorte nore zgodbice od posilstev albancev (tista zgodba ko si je en nor kosovski srb tlacil pivovske flase v rit dokler si ni riti cisto razjebal pol je pa reku da so ga albanci napadli pa s eje izkazalo samo da je totalen norec). Vsak zlocin kaksnega nepridiprava so takoj sprmenili v nacionalni problem (tako kot pred kratkim ko je en madzarski mulc pocil po glavi enega srbskega na cesti v vojvodini pred enim diskom pa so set delali iz tega nacionalni problem sta bla pa v resnici to samo dva pjana pamza s prevelikim egom pa eno picko “krivo” za spopad) namesto da bi to pripisali pobalinstvu in kriminalu.
Da so pa “alabanci “vecina” se pa zahvali Titu ki je hotel ponorele srbe mal umirit s tem, da je nacionalno mesanim obmocjem v srbiji dal avtonomijo. Takoje Srbija sicer imela vec glasov v federaciji samo niso bli glasovi izkljucno srbski ampak se je z njimi scitila manjsina in to ej blo prav. Pa se je pojavil Rankovic, nori srb, minister notranjih zadev, ki ga srbi v srbiji in drugod se vedno povzdigujejo v junaka, ki je tezave z albanci (tezve z manjsinami imajo vse drzave ampak se jih resuje civilizirano) reseval s trdo roko, jih razpizdil toliko da so se povlekli vase in prakticno ze takrat (v ’60 ali kdaj) ugotovili da s srbi dialog tezko tece. Rezultat tega kretena Rankovica pa vidis danes v od sveta okupiranem kosovu. Ce bi mi tako sikanirali madzare ali pa italijane bi nasrkali ze mnogo prej.

Take naci scene kot “razmnozevat pa osvajat” pa rajs zadrzi zase. Se en dokaz da so v srbiji enako prifliknjeni kot so bli v nemciji konec ’30 let ce si od tam pobral takele ideje.

Bom jest teb tist gigantski pravoslavn kriz okol vratu prepovedal nosit al ap mrtvasko glavo na prstanu al pa srcek okol vratu pa me zanima kaj bos ti reku.

Kaj jim pomaga dijaspora ce je se bolj prtegnjena kot matica. Na RTS je ena oddajo nora kjer en kreten hodi po dijaspori v zda in evropi in je bil tud v Palm springsu in je tam intervjujal ljudi razlicnih stalezev – od dohtarjev do neke kraljeve zlahte do cestnega harmonikasa. No pa so vsi po vrsti govoril kako je amerika grozljiva in prakticno vsak dan jim je zivljenje ogrozeno, posebej ta bogata “kraljeva” je bla obupana nad drzavo v kateri se je redila kot ena prasica od leta 45. Pozivala je ljudi iz svojega naslonjaca obkrozena z raznoraznim kicem, ki stane po kosu okoli 1000 dolarjev, da naj ja ne hodijo iz srbije, ki je tako cudovita drzava po kateri vsak dan hrepeni in blaaaaaahhh blaaaah … Vsi v dijaspori v ameriki se se bolj podpisujejo pod mitologijo, ki je srbe pripeljala v to nesreco v kateri so danes. Tako da kdor srbiji hoce dobro naj pobere od diajspore denar ampak za nasvete ali pa celo vrnitev srbov domov naj se pa kar zapre. Ze pri nas so srbini bolj nori kot srbi tam dol – posebej ker imajo popoln dostop do drugacnih informacij ampak se kot pijani plota radikalno drzijo zgresenih tez iz preteklosti. Mali srbcki iz nasih naselij so bolj srbi kot srbi sami pa niti ne zastopijo prav pravoslavja niti svoje kulture in preteklosti.

Kr vidim kako so te trepljal tam po ramenih pa ti tepal. no sej marsikdo je padu na isto foro. Je ap res, beograd je veliko mesto pa so ljudje, tako kto ponavadi v velikih mestih, precej neobremenjeni.
Hravtje so bli pa do leta 95 in to s ene sme pozabit, pod tretjinsko okupacijo in stalno ogrozenostjo. A ste pozabil vsakodnevne obvestila n htv ki so tekla po dnu ekrana o zracni nevarnosti po krajih na hrvaskem. 4 leta namernega ciljanja civilnih ciljev te naredi mal obcutljivega. Celo zagreb je bil raketiran, ce si poleti sedel zvecer v Metliki in bil s stolom obrnen proti hrvaski se je od srbskih granat svetilo nebo nad karlovcem, skoraj vsak dan. Mi mamo torej opravka z ljudmi (hrvati) ki so rahlo invalidni kar se obcutka ogrozenisti tice.

chamberlain ke sel k hitlerju po lastno izkusnjo in je tam podpisal en blesav dokument o miru v evropi in mahal z njim doma kljuv nasprotnim nasvetom njegovih svetovalcev. No pol je pa hitler napadu poljsko pa cesko pa…

Jaz sem bil tut v srbiji, veckrat prej in zdej, preprican sem da delez moje srbske krvi pri oceni stanja ne igra vloge, pa mam popolnoma drugacno izkusnjo, predvsem drugacno v tem da zase verjamem da mam sirsi pogled na celo stvar medtem ko je heavyd rahlo zaslepljen in je odlocen upostevat samo ena dejstva.

Sploh pa ta “od nekdaj” – to je cist srbijanska…
kaksen od nekdaj kaj je zdaj to od nekdaj, bedaste fore.
“od nekdaj” ni za resne pogovore.

v srbiji sem se moral stalno gristi v jezik, ker so mi s pijaco “prijatelji” servirali se kaksno “resnico” o tem in onem. No pa je tudi pijaca pocasi prijela in jez ki je drzal jezik je padel pa sem povedal kaj si mislim o njihovih budalastinah. No, kaj kmalu nismo bili vec prijatelji. Jaz sem se bil sicer pripravljen naprje pogovarjati in to mirno kot sem zacel ko sem razvzal jezik. Na koncu so me vedno dobrohotno (pokrovitlejsko) odpisali kot rahlo trapastega slovenca ki ne ve sploh nic o tem kje na tej zemlji zivi in kaj ga obdaja – na koncu koncev smo le prijatelji in me niso razbili ampak so mi svetovali naj z neznanci ne zahajam v podobne razprave, ker neznanci ne bodo toliko dobri da bi mi prizanesli kot oni.

“Ko nije sa nama je protiv nas”
“Bolje rat nego pakt”

To sta dve izjavi ki temeljno opisujeta srbsko nesrecno pamet. Prva je bila zgoraj ilustrirana spodnja, ki je v tesni povezavi z zgornjo je pa v nasprotju z dosezki modernih meddrzavnih pa tudi medosebnih odnosov – proti dogovoru, kompromisom proti duhu demokracije.

“Vse vemo”
???!?!?!
Nc ne vemo. Razen tega da je kriv tisti ki je vojno zacel.
Ja spet Nemci, ampak so dober primer – Nemcija je bla totalno nepravicno obravnavana po prvi svetovni vojni ampak to ni nobeno opravicilo za to kar so nardil kasneje. – Srbi po mojem mnenju niso imel upravicenega realnega strahu da jih bo tudjman po razdruzitvi sfrj pobijal kot ndh-jevci med 2. sv. vojno. Deklarativno je hrvaska status srbski manjsini uredila zelo zgodaj – torej kar se zakonov tice srbi niso imeli izgovora. Hrvaska bi za uveljavitev in priznanje leta 91 morala biti bolj papeska od papeza da bi si lahko obetala priznanje in normalno delovanje drzave in vkljucitev v mednarodno skupnost. Zato si prav gotovo nebi privoscila intenzivnega zatiranja srbske manjsine. Posamezna sikaniranja srbske manjsine so so gotovo pojavljala ampak sistemskega zatiranja pa ni bilo. Za nekatere kraje v narodnostno mesanem obmocju v liki in kotarju vem da so imeli obcinske in vodstvene funkcije v podjetjih vecinoma ce ne izkljucno Srbi in so v sluzbe, posebej bolje placane, jemali ljudi po narodnostnem kljucu, torej srbe. Podobno ej bilo v slavoniji (recimo firma Gavrilovic, kontrolirana od srbov pred in po okupaciji, hrvati v reziji firme niso dobili sluzb) Torej je bila situacija prejkone drugacna kot uradna srbska verzija o strahu pred pokolom srbov leta 91 in upravicenosti vojaskega upora ob podpori zvezne vojske sfrj.

o fak!

? kaj?!

Ja sem ze slisal za clovekove pravice… in?

silly

Ni se zacelo s titom in koncalo z njim. Problem je starejsi. Mogoce bi se dalo govorit o dokoncni zaostritvi problema v ’60 letih z nastopom Rankovica kot notranjega ministra v jugoslaviji. (Ce ne prej – cela zgodovina odnosov med srbi in albanci na tem podrocju je obremenjena z eno slabo voljo)

HeavyD napisal:

> Ti si tipična. Js pa nism. Js povem točno to kar mislim jaz. In
> ne kar misli nevem kok tisoč drugih zato ker nebi mogl požret
> resnice.

To je neverejtno kako nalezljiva je srbijanska pamet. Kolkrat si se ti pustu tam dol indoktrinirat v takele. A zdej se imas ze za glasnika resnice. A si ze prisel do tistega da si kot cetr srbin cetrt od boga izbran?

Tvoja resnica je sestavljena na podlagi selektivnega opiranja na izbrane informacije in ignoriranja drugih informacij.

> ..lej. kukr kol. Srbi se mi zdi (upam) da so nehal. Hrvati bi
> nardil takoj če bi še lahko… Albanci pa to delajo. kaj;
> osvajajo ozemlje. Uporabljajo taktiko nepriviligiranih in
> zatiranih. A je na Kosovu kej katoliških Albancev? Težje.

Ljudje, narodi in mednarodni odnosi niso SimCity al kej podobnega.
To je bolj zapleten in cim stvari zvenijo preprosto jasne je nekej narobe z njimi – manjka ti del informacije. To si zapomni!

> …Ignorance is a bliss.

To sem pa ze sam opazu pri tebi.

Ja isreno verjamejo/so verjeli da so nebeski narod in jih te neumnosti ni bilo sram povedati/spraviti v akcijo (nebesko osvobajanje teritorija in prosvetljevanje). Zato se jih pa lazje porazi v tej norosti. No majhen odmik od iskrenosti so bili gotovo podpisi mirovnih pogodb katerih se ze v startu niso nameravali drzati ampak pustimo to a ne.

A mi cist tko za primer navedes par razlik? Prosim

hm… aja hrvati (al velja smao za hrvatice) torej provocirajo clovecke ki vse jemljejo prevec resno.
Zanimivo, tile hrvatje…

Ma to je tanjihov inat, nekakšen “ponos”. Ko poba iz blokovskega naselja nekje v Ljubljani ugotovi, da ima drugačno kulturno predispozicijo, od svojih vrstnikov, se mu to zdi frajersko in pač to forsira.Itak nič ne razume, ne ve, kaj je pravoslavje, ne pozna srbske zgodovine…ampak to mu v bistvu ni važno. On se s svojim srbstvom poistoveti preko Arkana, Crvene Zvezde, mita o Kosovu in podobnih zadev.

Ma večina v Sloveniji živečih Srbov sploh ne zna srbsko.To najbolj velja za pripadnike tretje generacije, ki so, kot si rekel, večji Srbi od Srbov samih.Potem pa mu daš nekaj v cirilici za brat, pa gleda, kot tele v nova vrata.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Tukaj se gre predvsem za to, da srbski “jankovič” tera boge zaposlene, ki itak nimajo tut ene delnice, da protestirajo proti slovenskem Mercatorju, ker naj bi se jim kao godil ful hujš… kar pa itak ni teorije.

..zdej se je to že razpaslo in tudi že omilil, ker je pač Jankovič bil tok kul v BG-ju in jim je lepo serviru, da bojo kupljeni tako al drugač.

Tukaj ni govora o tem, da bi srbi obdrzal C-market zato da bi bil v Srbski lasti in bi potem kao prosperiral, ker enostavno nimajo pet dek zenfa. Kdo… ker Srb bo vlagu v nevem kok tisoč prodajaln C-marketa, k so vse slabše k naša drvarnica? Ga ni. kapital more pridt od zunaj torej. V Slovenskem primeru je pa šlo mal za nacionalna čustva, mal za čustva vsacga posameznika, še najmanj pa za to da bi se koga bal, ker so raziskave jasno pokazale (tko tut js mislim) da bi Interbrew Unionu zihr velik dal.. ampak je pa fino pa fajn če ostane v SLO rokah.

Js podpiram sožitje.konsenz.dobroto.prijateljstvo.iskrenost.pravico do drugačnosti. -> pač se je izkazal, da to znajo nekateri izkoriščevat. Predvsem manj priviligirani, tisti z občutkom manjvrednosti ..seveda v imenu najsvetejših ver pobijajo vse kar leze.

Men se zdi vsaka vera manjvredna od zgoraj naštetih lastnosti, glih zato, ker jih zapoveduje, uporablja pa te principe kdo? …vsi smo ljudje. Dej ruto dol, ker tebe vera ne omejuje, da bi bil dober človek.

po drugi strani pa ..zakaj so pa muslimani tok togi.. zakaj pa one ne spoštujejo koga druzga kt pa sam svoje vere? Kje je pa tukaj občutek za drugačnega s strani muslimanov?

Sploh pa v Franciji in nasploh po Zahodni Evropi so musliji tisti k so drugačni in so manjšina in se morajo! prilagodit če hočejo normalno funkcionirat v družbi, katera ni bla ustvarjena kot hipijevski tabor. In pač ne morjo pojahat kr kar hočjo.

…Če hočjo bit drugačni mislim da so lahko ..med sebi enakimi. V Turčiji naprimer.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close