Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje menstrualne težave

menstrualne težave

Spoštovani dr. Pirnat!

Že vse od 15. leta imam težave z nerednimi menstruacijami, sedaj sem stara 28 let in želim zanositi, tu pa nastane problem.

Moja ginekologinja me je v srednji šoli, pa potem še na faksu zaradi hormonskih težav zdravila le s hormonskimi tabletami in kontr. tabletami. Ko sem jih prenehala jemati, sem imela redno menstruacijo še kakšna 2 meseca, potem pa spet približno na vsake tri mesece. Kadarkoli sem jo prosila, da me pošlje na kakšne preiskave, mi je dala pregledati kri in to je bilo tudi vse. Izvidi so po njenem odgovoru pokazali le povišano stanje “določenih” hormonov, kar pa po njenem mnenju ni bilo “nič takega”. Še več, njen odgovor je bil, da pač spadam med tisti odstotek žensk, ki se jim menstruacija nikoli ne uredi in da naj se s tem sprijaznim! Ker živim v majhnem kraju z bolj slabo zdravstveno oskrbo, je pač ostalo tako.

Sedaj si želim zanositi in že pol leta “ne gre”. Ginekologinja pravi, da bo že, da je pač to povezano z mojimi nerednimi menstruacijami.

Odločila sem se, da menjam ginekologa in se bom zdaj vozila v kraj, oddaljen 40 km.

Glede na to, da mi do zdaj nikoli ni bilo s strani moje ginekologinje nič pojasnjeno, me zanima, katere preiskave bi morala opraviti, da se odkrije vzrok nerednih menstruacij? Kri, voda, hormoni?

Pa še to, čeprav sicer ne vem, če je to pravo vpr. za vas. Že tri leta imam tudi težave s kroničnim vnetjem mehurja. Sprva sem jemala Primotren, sedaj mi predpisujejo Ciprobay. V navodilih obeh antibiotikov piše, da jih v času nosečnosti ne priporočajo, saj lahko škodujejo plodu. Obstaja vsaj v prvem tromesečju nosečnosti kak antibiotik, ki plodu ne škoduje? Dodala bi še to, da sedaj vsakodnevno uživam tablete iz brusnic in problemi z vnetji mehurja so se drastično zmanjšali in s tem tudi uporaba antibiotikov. No, tudi za to bolj “naravno” zdravilo sem izvedela iz forumov, saj sem se že bala, da mi antibiotik ob moji “množični potrošnji” (vnetja so se pojavljala na približno vsaka dva meseca), več ne bo pomagal. Kaj bi bilo v primeru, če bi tableto iz brusnice jemala vsak dan v času nosečnosti, bi lahko to imelo škodljive posledice na plod?

Je morda možno tudi, da so moje neredne menstruacije in vnetja mehurja kakorkoli povezana?

Iskreno se vam zahvaljujem za vaš odgovor in tisočkrat hvala!

lp, Inja

Spoštovani!

Glede na to, da imate neredne menstruacije praktično ves čas ko ne prejemate hormonske terapije, bi bilo potrebno poleg natančnega ginekološkega pregleda določiti tudi hormone (FSH, LH. Prolaktin, DHEAS, morda tudi TSH) in opredeliti stanje.
Kronično vnetja mehurja verjetno ni piovezano z morebitnimi hormonskimi motnjami, priporočam pa opredeliti stanje oziroma ugotoviti katere klice vam povzročajo vnetje. Morda je najprimernejši obisk pri izbranem zdravniku splošne medicine in kvantitativna urinokultura (Sanford) in antiobiogram. V nosečnosti se lahko prejema npr. Amoksiklav, ča so klice ibčutljive zanj.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close