Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Menstruacija/zanositev po zdravljenju s KT

Menstruacija/zanositev po zdravljenju s KT

Pred kratkim sem zaključila zdravljenje. Stara sem 29 let. Imela sem 6 ciklusov kemoterapije in zaradi močnih kemoterapij sem izgubila menstruacijo. V knjižici o kemoterpiji sem prebrala, da KT lahko povzroči začasni ali pa celo trajni izostanek menstruacije in posledično tudi trajno neplodnost. Prosim vse, ki ste imele izkušnje z izostankom menstruacije, da mi napišete po kolikem času ste dobile menstruacijo in če je bila enaka kot pred zdravljenjem. Kaj se zgodi v primeru, da menstruacije sploh ne dobim več? Kdaj po končanem zdravljenju lahko zanosim (če bom dobila M)? Ali je med vami katera, ki je zanosila po zdravlejnju s KT?

Hvala za pomoč in lep pozdrav!

Mimi

Živjo,

tudi meni je po zadnjem ciklusu kemoterapije izostala M. Vendar sem jo ravno pred kratkim zopet dobila nazaj. Torej… nekje po 3-4 mesecih. Tako, da mislim, da ne pride kar tako hitro do trajne neplodnosti. Samo malo je treba počakati, da se spet vzpostavi hormonsko ravnovesje. Sem pa okoli tega, še predno sem dobila M, govorila s svojim ginekologom in spomnim se, da mi je povedal, da v primeru, da bi šlo za popolno odsotnost M (to verjetno vidijo po določenem daljšem obdobju in glede na UZ izvid), bi mi po dogovoru z mojim onkologom nato predpisal nadomestno hormonsko terpaijo. Če dalj časa ne bi dobila M, potem to pomeni, da bi padla v prezgodnjo meno, zato tudi nadomesna hormonska terapija. No, mapak kot sem napisala, očitno ne bo potrebno. Juhuhu! :)))

Glede tega, kdaj po končanem zdravlejnju s citostatiki lahko zanosiš – meni je onkologinja omenila, da po 2 letih. In tudi sicer berem in slišim, da naj bi bilo to obdobje nekako 2 leti po končanem zdravljenju. V tem času priporočajo primerno kontracepcijsko zaščito. Kar se mene tiče… v tem obdobju ne bi jemala kontracepcijskih tabletk. Ampak to je le moje subjektivno mnenje. Čim manj kemije. 🙂

Sicer pa imamo v Društvu bolnikov z limfomom našo članico, ki je po zdralvjenju s kemoterapijo uspešno zanosila in rodila zdravega fantka. Upam, da se bo oglasila in povedala svojo zgodbo glede tega.

Si me pa sedaj spomnila, da bom odprla novo temo – in sicer, če so ženskam, ki se v rodni dobi zdravijo na Onkološkem inštitutu, predlagali odvzem in zamrznitev spolnih celic.

Pozdrav!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Aja, pa se to,…kar se zanositve tice, so tudi meni rekli kake 2 leti,…
se pa strinjam s Kristino, da ne bi jemala nobenih kontracepcijskuh tablet v vmesnem casu(prav imas cim manj kemije, jo je ze tako dovolj).

lep dan,P.

Ocitno prejsnji link ni prisel, bom se enkrat ponovila,…

Tudi sama sem izgubila menstruacijo, zaradi kemoterapij.
Kot berem jo je Kristina dobila nazaj(JUPI!!!), prav imas, da si vesela,….res.
Zanima me ali si imela v obdobju ko nisi imela menstruacije kake tezave kot znojenje, pa tresenje zaradi mraza, pa spet vroce, pa mraz,…si bila nemirna,pridobivala na telesni tezi,…vse to se meni dogaja, so mi pojasnili, da naj bi bilo to zaradi hormonskega neravnovesja, no ja,…

Tudi sama upam, da se menstruacija povrne,…..kajti nimam se nobenega otrocicka.
Hvala vsem za odgovore in lep dan,

Petruša, ne boš verjela, ampak tudi jaz sem imela podobne težave kot ti skozi celo poletje, ko sem bila brez M. Predvsem ponoči sem se 100x zbudila. Bilo mi je vroče, pa spet zeblo in sem se pokrivala, pa spet vroče za znoret, pa potem vsakič lulat… Jaz sem takrat težave pripisovala živčkom. Zdaj pa vidim, da je bilo to verjetno zaradi hormonskega neravnovesja (na to sem takrat sicer tudi pomislila, mapak prednost sem dajala živčkom).

Haha, kar se tiče kilc…. Točno tako! Zredila sem se tudi v temu obdobju. sicer sem imela pa tudi gromozanski apetit. Sploh na sladko. Ej, požrla bi cel vagon sladkarij, če bi mi jih dal. Na sploh sem se v času zdravlejnja v 9 mesecih zredila skupaj za 8 kil. Mah, se ne sekeram kaj dosti. Važno, da tako ostane. Ko bom fit, bom pa dol dala. Komaj čakam, da začnem z intenzivnim joggingom. Zaenkrat imam težave s sklepi in še ne upam začet laufat.

Tudi jaz še nimam nobenega knedla. Sicer sem pred boleznijo ravno načrtovala naraščaj in potem bummm. Jajčnih celic si nisem dala zamrzniti, ker me niti niso opozorili na to. Ampak tudi sama ne bi pristala na dodatno šopanje s hormoni in zato kasnejši štart kemoterapij. Takrat mi je bilo najvažnejše, da čim prej dobim prvi šus KT v žilo. Vsak dan se mi je zdel ful pomemben.

Sedaj, ko nisem imela M, se niti nisem sekirala. Z možem sva si rekla, da če M pač ne bo prišla in bom neplodna, bova morda poskusila na drug način priti do otroka (donorski postopki z donorsko jajčno celico ali posvojitev ali oboje:)). Če pa ne bo šlo, bova pač sama in se imela tudi tako rada. Ta bolezen naju je marsikaj naučila – tudi to, da seje včasih treba malo ustaviti in se več posvetiti drug drugemu.

Petruša, ne sekiraj se, če ne bo M, ti še vedno preostanejo druge opcije. Knedle bomo že dobile. Tako ali drugače. 🙂 Prej ali slej! Samo, da bo zdravje! IN MORA BIT!!!!! A je tko?

Pozdravček!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Hoj Kristina,

ja iste znake imam, kot jih opisujes,…da ne govorim o sladkarijah, vcasih nisem jedla skoraj nic sladkega, sedaj pa kar vsak dan in ja full tega bi pojedla,…

Tudi jaz komaj cakam, da zacnem spet malo sportat,…rabim,…tudi jaz sem se zredila, najbolj ironicno j e to ker si vsak predstavlja, da moramo bit rakavi bolniki kost in koza,…pa me vidijo pa se cudijo, da me je vec kot me je bilo,…no ja,…

Sedaj ko imas menstruacijo, je kaj lazje,….mislim ni vec vseh teh znakov,…kaj pa apetit?

Ja tudi mi2 s fantom sva govorila o tem,….kako do otroka,……ja prav imas, tako ali drugace bodo knedlcki(full ljubko) prisli.
hvala ti se enkrat,…..

P.S.zadnjic se nisem mogla udeleziti srecanja, sem pa prosila po mailu, da me obvestite kako in kaj, da pridem,…a je pristopna izjava predpogoj,…priznam tega se nisem storila.
Hvala.
P.

Grem kar po vrsti!

Ja, ful je sedaj lažje. V bistvu je lažje že kar ene 3 tedne. Torej se mi je očitno takrat začelo spet vzpostalvjati hormonsko ravnovesje. Tako si mislim. No, ja, papala bi še vedno z lahkoto več, kot si dovolim. 🙂 Ampak vročinskih navalov ni več. Pa tudi počutim se bolje. Precej manj imam “kač v glavi”. Me je pa M kar presenetila. Teden pred tem, ko sem jo dobila, so se mi po čelu in bradi spustili ibr mazoli. Full majhnih. Sicer sem se basalaz B-kompleksom, zato sme menila,da je od tega. Potem pa po enem tednu M in zdaj, ko je konec M, tudi mazolčki jenjajo. Tako, da so bili očitno zaradi M. Aja, še to. M je bila bolj šibka, kot pred boleznijo, ampak je ustrezala. Pa tudi spet sem pred M kar nekaj joškice čutila… Skratka, menim, da je bila to prava M, samo malo krajša in ne tako močna (2-3 dni, sicer imam 4 dni). Tako malo, za orientacijo.

Zdajle letim samo nekaj iskat na dvorišče, ker me čaka prijateljica, potem se javim še za drugi del odgovora.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Drugi del za Petrušo:

Takrat smo imeli občni zbor društva, ki je nekako namenjem le članom. Zato nisi dobila vabila. Ja, pristopna izjava je predpogoj za udeležitev na občnem zboru, kajti vabila gredo le članom, ki so v bazi podatkov, ki pa je oblikovana na podlagi pristopnih izjav.

Kakorkoli… itak bomo aktualne projekte napovedali tudi tule gori, na forumu in pod novičkami na Me.dover.net in na naših spletnih straneh, ki bodo uzalufale predvidoma sredi spetembra. Imamo že rezervirano domeno, sedaj polnimo strani. Poleg tega bo veliko napisanega v medijih.

17.9. ob 11. uri bo tek v Tivoliju, kot je napisal že naš predsednik Blaž. In sicer v počastitev svetovnega dneva osveščanja o limfomih. Tudi najava teka bo podrobno objavljenja.

Ne vem, če veš, ampak v septembrski Vivi bo priloga o limfomih…..

No, toliko za 1x!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Hvala za odgovora(oba),…ja torej ce prav razume, v kolikor posljem pristopno izjavo, sem avtomaticno obvescena o vsem, ne?

Zlata si, ker si se tako potrudila.
Aja lahko s enekaj, ceprav ne spada pod tale “topic”,…kako j ez lasmi,ti ze rastejo,…..kaksne kvalitete?a ti rastejo enakomerno?
Hvala,…nocka

Super, lepo j ebrati, d aje lazje,…sedaj samo se cakam mazoljcke:-)(mal se hecam).
Hvala za porocilo, …ves o zamrznitvi pa tudi mene nihce ni nic pobaral, ja in kot si napisala na zacetku mi j ebilo vazno samo to, da se zdravljenje cimprej zacne(kema v zilo),…
A mas ti slucajno valvolo al so ti zile zdrzale?
Oprosti, ocitno imam n vprasanj,…..

Kaj pa to valvola? Port?
lp, petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Mogoče je dobro, da odpremo glede las nov post. Bo zanimivo še za druge, ki niso v naši debati od začetka. :))

No, meni so žile zdržale brez problema vseh 6 KT. Petruša, a si imela ti 8 KT, a ne?

Za PetroT – če se ne motim, je valvola napeljava, ki ti jo “namontirajo” operativno bolj glboko v žilo. Če sem prav videla na onko pri eni gospe, jo je imela namontirano nad dojko. In preko te valvole ti jemljejo kri, šopajo KT, zdraivla, ki so tekoča… Petruša, popravi me, ker bolj ugibam, kot vem. 🙂

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Ja, jaz sem imela 8 kem.
valvola,….ker mi zile niso zdrzale(oziroma so bile od zacetka tako ranjene, saj sem 7 dni nenehno prejemala kortikosteroise in so mi jih spiral,…..da enostavno ne bi zdrzale kemoterapij)sem dobila valvolo.

Imenuje se venska valvula in sluzi za sprejemanje zdravil v zilo. Vstavljajo jo n arazlicna mesta. Moja je nad levo (no ja kar mocno nad) dojko,…vstavljena v veno in je dolga 24cm,…po njej sem prejelama kemoterapijo,…kri mi se vedno jemljejo normalno,…sem pa vesela, da sem jo dobila,…ker so mi gledali tudi noge, da bi mo kem dajali preko tistih zil, no ja, pa bi bila to prevelika obremenitev za ledvice,….

Kristina si pa pravilno napisala,…sedaj bo ostala “pri meni” se kake 5 let,…bom hodila vsake 4-6 tednov na prebrizgavanje na OI,….da se kaj ne zamasi,….

Če je namontiran pod kožo in se vanj stavi iglica, je to port (vsaj tako to imenujejo na pediatriji), če pa ven štrijo 2 ali 3 cevke, je to centralni venski kateter. Iz obeh lahko jemlješ kri, prijemaš citostatike, pri portu se lahko tuširaš, pri CVK pa le umivaš s krpo.
lp, petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

A res, nisem vedela, da valvola ostane toliko časa v telesu. Kdaj si ti zaključila s kemo? Ali še hodiš? Sem čisto pomešala očitno… 🙂

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

sedaj imam valvolo,..nisem vedela, da se ji rece port:-)ni ja sedaj vem,…
sem pa imela tudi centralni venski kateter v bolnici, (ko sem bila tam 16 dni), samo tisto je veliko bolj zoprno za normalno zivljenje, pa se umivas se tezko,….

ja baje, da toliko casa.
Zadnjo kemo sem imela 13.07,…ne ne hodim, sedaj sem zakljucila z obsevanji. Ti nisi imela obsevanj?sem tud jaz mal zamutila ocitno:-)

Ja,oboje ima svoje prednosti in slabosti.
lp,petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Aja, točno, ti si zaključila obsevanja, hahaha, sem hecna. Zdaj se pa spomnim. Jaz pa sem imela 18 obsevanj. Zaključila sem jih 3.7. No, sej…počasi se bomo popedenali.

Ah, Petruša, potem pa ni čudno, da nimaš še M, ko si šele ravno konec z Onkotom. Don’t worry. In ne obremenjuj s epreveč z njo in te bo presenetila-kot mene. 🙂

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Kar zoprni stvari – obe varianti. Ampak babe smo itak noro trpežne!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

New Report

Close