Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje menstruacija, voda in še kaj

menstruacija, voda in še kaj

Toplo pozdravljeni!
Hvala za vse nasvete, s katerimi izčrpno in nazorno predstavljate svoje izkušnje in vedenja o dojenju. Mislim, da bo veliko več dojenčkov deležnih daljšega dojenja, če bodo mamice brale vso to spodbudno gradivo. Vsaj z našo pikico bo tako. Že v nosečnosti sem se odločila, da se bova dojili dokler ne grem v službo, zdaj pa mislim, da bo to trajalo velikooooooo dlje, saj nama je ob tem tako lepo. Imam pa nekaj vprašanj povezanih z dojenje. Kdaj približno naj me začne skrbeti zaradi menstruacije, ki je še ni – sva pri 6 m. še polno dojeni, zanima pa me zaradi uvajanja goste hrane. Potem me zanima do kdaj smo opravičene do odmora zaradi dojenja-do določene starosti otroka ali ne glede na to, dokler je dojen? In kakšno vodo naj ponudim za pitje ( hotela jo je poskusiti iz mojega kozarca in ji je bila zelo všeč): ali je potrebno ustekleničeno vodo za pitje prekuhavati,ali naj ji ponudim navadno prekuhano?! Zahvaljujem se vam v želji, da nam še naprej “stojite” ob strani s svojim znanjem in spodbudo.majda

Draga Majda,
na vaši dve (podobni) vprašanji bom odgovorila skupaj, na enem mestu. Forum je moderiran in petkove popoldneve, sobote in nedelje popolnoma posvetim moji družini, zato je na odgovore potrebno počakati do ponedeljka.

Vesela sem, da imate, kljub težavam z dojenjem pri prejšnjih dveh otrocih, toliko veselja in dobre volje za dojenje vašega tretjega otroka.
Res je, kakor pravite, da so PRAVE informacije zelo pomembne in verjamem, da bo tudi ta forum veliko prispeval k temu, da bodo matere uspešneje dojile, lažje prešle začetne težave in tudi dojile dalj časa.

Doječa mati lahko dobi menstruacijo takoj, že prvi mesec po porodu, nekatere pa je ne dobijo niti dve leti po porodu. To je predvsem odvisno od vašega telesa. Dojenje lahko povzroča t.i. laktacijsko amenorejo (LAM), odsotnost menstruacije. Nekatere doječe matere opazijo, da so dobile menstruacijo, nato je nekaj mesecev spet nimajo, nato zopet,… To gre pripisati hormonskemu dogajanju v vašem telesu. Če doječa mati nima menstruacije, je to torej popolnoma normalno. No o tem je veliko pisal že dr. Pušenjak na forumu “Ginekologija in porodništvo”. Ne vidim povezave med uvajanje goste hrane pri vaši deklici in vašo mentruacijo. Če deklica kaže znake zrelosti za gosto hrano, potem lahko kar pričneta… Pri uvajanju goste hrane se prilagodimo otroku. Nekatere mamice poročajo, da so z prvo žlico goste hrane pri otroku – dobile mentruacijo, seveda pa so tudi izjeme (prej ali kasneje).

O odmoru za dojenje boste morali povprašati na Ministrstvo za družino, delo… Žal se je izkazalo, da je ta možnost le teoretična, ker zaradi zakonske luknje ni predvideno, kdo je plačnik te ure. V Zakonu o delovnih razmerjih je zapisano, da ureja plačilo te ure Zakon o starševskih prejemkih, v Zakonu o starševskih prejemkih pa ta ura sploh ni omenjena ali natančno določena. Kljub zakonski nedoročenosti so nekatere mamice z razumevajočimi delodajalci dobile možnost za koriščenje te ure in to toliko časa, dokler se bo otrok dojil. O tem smo že zelo veliko debatirali starši na forumu “Starši-staršem”.

Voda za pitje? To je odvisno od kakovosti vaše vode iz pipe. Če je vaša voda dobra, je moje osebno mnenje tako, da zdravemu otroku ne more škoditi, saj je konec koncev za malce večjega dojenčka otroka celo dobro in zdravo, da je izpostavljen izzivom okolja (klicam, bakterijam), ne pa da živi v sterilnem okolju. Ustekleničena voda, če ni bila pravilno skladiščena ali če je dalj časa odprta vsebuje prav tako klice, bakterije in mikroorganizme, kakor voda iz pipe. Nekateri starši so si omislili hišne vodne filtre, ki učinkovito odstranjujejo nečistoče, pesticide in druge strupe iz pitne vode. Lahko pa se prej posvetujte z otrokovim zdravnikom.

New Report

Close