menstruacija po Primolut Nor tabletah
če je bilo zdravilo pravilno umeščeno v zdravljenje, potem se krvavitev pojavi najkasneje 7/8 dni po zadnji zaužiti tabletki progesterona.
Pozdravljeni,
Med brskanjem po internetu sem zasledila članek, ob katerem sem se močno prestrašila.Namreč v začetku decembra sem z možem in 2.5 leti staro hčerko odpotovala na krajše počitnice na Dunaj. Takoj po prihodu v sobo je hčerkici uspelo prekucniti toaletno torbico, v kateri je bil tudi živosrebrni termometer, ki se je ob padcu na tla razbil. Živo srebro se ni razpršilo, ostalo je v kroglici. Mož ga je s papirjem odstranil s tal, prav tako sva vse ostanke termometra s papirnato brisačo dala na kup in nato v vrečko, ki sva jo močno zaprla in dala v koš. Nato sem tla prebrisala z vlažno krpo.
Zdaj pa sem vsa prestrašena, saj nismo ravno upoštevali smernic kaj storiti v tem primeru, saj dejansko tudi nisem pomislila, da je to taka “panika”. Termometer je bil potem tudi v kopalnici, verjetno še dan ali dva, pa tudi v sobi smo normalno bivali, glede na to, da smo bili v hotelu.
Zanima me, kdaj bi bile vidne kakršnekoli posledice (pri hčerki, možu in meni?)
Dva tedna zatem pa sem izvedela, da sem tudi noseča (takrat sem bila cca 3 tedne). Čeprav sem brskala po netu, pa nikjer nisem našla podatka, kako je s tem v nosečnosti? In zdaj le tuhtam in se sekiram, če bi kaj lahko bilo narobe. Ali bi bilo potrebno in smotrno opraviti še kakšne druge preglede?
Vprašanje imam tudi glede testa za nuhalno svetlino, ki sem ga 13.2. opravila v Dravljah. En teden pred tem, sem dala tudi kri za DHT. Rezultati so bili po besedah zdravnice dobri, zanima pa me le, če pri rezultatih igra kakšno vlogo trajanje nosečnosti. Moja G. mi je PDP določila za 24.8., na nuhalni pa mi je povedala, da je datum 21.8. (glede na zadnjo menstruacijo in tudi glede na ultrazvok). Res pa je, da se mi je zadnja menstruacija začela malce čudno (14.11. se je pričel rjav izcedek, 16.11. pa dejanska menstruacija). Kateri datum bo zdaj bolj primeren in ali so bile meritve izvedene glede na pravilno trajanje nosečnosti?
Hvala za vaš čas in odgovore.
Lucija
tablete primolut nor sem jemala zaradi neredne menstruacije od 20.2. – 1.3. 2014, vendar obstaja tudi možnost zanositve ker hočem zanositi imava nezaščitene spolne odnose, danes sem bila pri ginekologu in je opazil da sem imela ovulacijo (na levem jajčniku se je videlo). 2.3. in 4.3 sem imela krče kot pred menstruacijo.če je prišlo do zanositve bi menstruacija izostala, glede na to da sem jemala primolut nor?
hvala za odgovor.
Spoštovani,
nekajdnevne razlike se pri tveganju ne poznajo, PDP pa se UZ prilagaja le izven vsaj 7 dnevnega odstopanja. Če je odstopanje manjše, npr. 3 ali 5 dni, se PDP temu ne prilagaja. Kateri PDP bo pri vas obveljal, je stvar vašega osebnega ginekologa.
Kar zadeva živosrebrni termometer mislim, da je škoda se temu preveč posvečati. Kot prvo zato, ker itak ni kaj storiti, kot drugo pa zato, ker je tveganje za zastrupitev izjemno majhna, če sploh. Nekoč smo imeli samo živosrebrne termometre in so se ti razbijali kar naprej, pa nihče ni rabil obravnave niti se zlepa ni zastrupil z ŽS. Nekaj molekul ŽS ste verjetno res vdahnili, ampak ste lahko prepričani, da ste toliko ali še več ŽS zagotovo pojedli v kakšni ribi, gobi ali drugi hrani in morebiti se vam je že kdaj razbila kakšna varčna žarnica, ki tudi vsebuje živosrebrno paro, pa se verjetno nikomur ni nič občutnega zgodilo. Sicer je prav, da se nevarnosti ŽS zavedamo in ravnamo v zvezi z njim previdno in preudarno, kar pa ne pomeni, da se zaradi hlapov iz nekaj gramov ŽS takoj zgodi kaj pomembnega. Posledic pri kateremkoli družinskem članu torej ne pričakujte nobenih.
Pozdravljeni!
Danes sem bila pri gin. zaradi večmesečnih rdeče rjavih izcedkov po več dni pred menstruacijo. Ti so se začeli pojavljati po prenehanju KT, ki sem jih jemala 2.5 leta. Nato sva s partnerjem uporabljala ne preveč zanesljivo metodo umika, končno pa sva se odločila da opustiva še to. Po 4 mesecih še vedno nisem zanosila. Nato sem dobila službo in sva z načrtovanjem družine še malo počakala oz sva se odločila da spet poskusiva nekje ob koncu tega leta ko mi poteče pogodba. Tako zdaj uporabljava kondome. Ne glede na vse metod kontracepcije so se mi ti izcedki pojavljali od kar sem nehala s KT, še posebej pa zadnje 2x ko so se začeli kar teden dni pred menstruacijo.
Leta 2012 (avg) sem imala bris, ki je bil BP. Danes po pregledu mi je ginekologinja rekla da ne vidi nič nenavadnega. Le da če imam nekoliko daljše cikle kot prej, kar je res na okrog 30-34 dni, če štejem z dnem ko se M dejansko pojavi in ne od dneva ko se pojavi izcedek; se pravi da bom mogoče imela težave z zanositvijo. Glede na to, da sem že poskušala zanositi in v 4 mesecih (vem da to še nič ne pomeni), bi morda lahko imela prav, ali? Poleg tega mi je predpisala še Primolut nor 2 tableti na dan 10 dni od 16 dne cikla za 3 mesece. Se bo po tem cikel uredil na kaj večje možnosti za zanositev oz. ali lahko te krvavitve negativno vplivajo na samo zanositev. Ker imam v kratkem operacijo modrostnih zob me zanima, ali jih lahko jemljem že zdaj ali počakam da je to mimo in potem začnem? Hvala za vsa moja nadležna vprašanja!
Starost 30let, še nisem zanosila ali splavila.
Lp, neli
kaj vse ste nekatere pripravljene kombinirati in ugibati, pa je zadeva vendar tako preprosta: naredi se test in odgovor je jasen – nosečnost je ali je pač ni in potem se lahko ukvarjamo z realnimi vprašanji. Primolut gor ali dol.
Spoštovani,
hormonsko zdravljenje nima dolgoročnih učinkov, torej ne more spremeniti morebitnih presnovnih razlogov za težave. Deluje torej, dokler se hormoni uporabljajo in nič več. Ko boste Primolut nehali uporabljati, bo bodisi nastopilo enako stanje, kot je zdaj, če se po naključju v tem času kaj spremeni, pa bo potem tako, kot se je spremenilo, ne zaradi Primoluta. Sicer pa ne napovedujem prihodnosti in zato ne vem, kako bo z vašo zanositvijo, niti ne, če omenjena odstopanja v ciklusu kakorkoli vplivajo na vašo plodnost. Plodnost je namreč pojem, ki ga ne ugotavljamo vnaprej ampak za nazaj. Ugibanje o plodnosti spominja na ugibanje o možnosti zadetka na loteriji. Edino kar vemo o tem je, da če ne igraš loterije, zanesljivo ne zadeneš nikoli, če igraš, pa ni nobenega zagotovila, da ti kdaj uspe. Operacija modrostnih zob nima nobene zveze z vašo reprodukcijo, zato lahko hormone uporabljate takoj.
Pozdravljeni-stara sem 53 let.Že skoraj tri leta nisem imela menstruacije.Imela pa grozne težave-vročinskimi vali,nespečnostjo,in zadnje živčnostjo-tako da sem prosila za hormonske tablete.Moj ginekolog mi je zapisal-KLIOGEST2ml.Po 18 dneh se začela krvaveti-rahlo-in krvavim12 dni-imam tudi bolečine- kot pri M.Včeraj sem bila pri G.imam zadebeleno maternico-7mm.predpisal mi je-Primolud Nor 5mg-2×1-en teden-potem pa naj sped začnem-zKLIOGEST.Lepo prosim kaj menite vi…?Hvala za odgovor – Marija
Spoštovani,
Kliogest je sicer povsem primerna NHT in omenjene krvavitve ne bi smele biti večji problem. Prvih nekaj tednov in celo mesecev se lahko pojavljajo tudi krvavi izcedki, zaradi katerih v bistvu ni treba ukreniti ničesar. Zdaj uporabite predpisani Primolut Nor 2 x 1/dan za 10 dni (1 teden bo premalo) in nato naredite 7 dni premora, v katerem bi morala priti odtegnitvena krvavitev, ki bi lahko bila podobna menstruaciji. Nato začnite ponovno uporabljati Kliogest brez premora.
Pozdravljeni,
Danes sem bila pri ginekologu,ki mi je predpisal Primolut Nor 5,saj mi tri mesece izostaja menstroacija stara sem 44 let,pred kratkim so mi na uz ugotovili cisti na jetrih ki je ena hiperehogen hemangiom en pa heterogen verjetno atipični hemangiom,imam tudi težave z artritisom,zanima me če lahko jemljem te tablete,ker v navodilih piše,da niso primerne za jetra.
hvala za vaš odgovor,
meta
Spoštovani,
krajša kura 2 tedna zgolj za sproženje M ne more škoditi, sicer pa samo progestageni na jetra zelo malo vplivajo. Bolj problematični so pripravki, ki vsebujejo tudi estrogene.
Pozdravljeni.
Stara sem 26 let imam neredno menstruacijo. Dobiti bi jo morala 1.11., vendar je izostala in je do danes se nisem dobila.
Cez dva dni grem v toplice. Bila sem pri svoji ginekologinji in predpisala Primolut tablete da bi si prestavila menstruacijo. Tablete pijem tri dni, eno tableto ob stirih (takoj ko sem prisla od g sem spila) in eno ob sedmih. Bojim se da bom vseeno dobila menstruacijo ravno v termah. Je to mogoce? Vsak dan me boli trebuh isto kot pred menstruacijo. Je to zaradi tablet? In kdaj lahko pricakujem menstruacijo po prenehanju pitja tablet?
Hvala in lp
Spoštovani,
če se s Primolutom začne dovolj zgodaj, kar je običajno vsaj 2 do 3 dni pred siceršnjo M, se da le to odložiti za čas jemanja Primoluta, recimo nekje do 2 tedna. Kaj pomenijo vaši simptomi v tem trenutku pa težko rečem. lahko so enostavno iz seznama PMS (premenstrualni sindrom), ki se lahko vleče skozi vso drugo polovico ciklusa ali pa res napovedujejo krvavitev. Več kot ste storili za preprečitev menstruacije v času obiska toplic žal ni mogoče narediti in pri tem žal tudi nismo vedno 100% učinkoviti.
ja? In kaj vas zdaj zanima?
zdravili se medsebojno ne ovirata, zato ni pomembno, če u vzamete skupaj ali s kakšnim časovnim razmakom.
Pozdravljeni,
ker mi je menstruacija zaostajala 3 mesece, sem obiskala ginekologa, ki mi je predpisal terapijo s tabletami Primolut nor. 10 dni naj bi 2x dnevno jemala tablete, potem pa naj bi jih ponovno začela jemati 1 teden po koncu menstruacije. Zanima me, zakaj ni dovolj, da terapijo ponovim samo 1x, do prihoda menstruacije, zakaj je potrebno tablete jemati za induciranje še vsaj treh menstruacij?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
ne vem, ker ne poznam toka misli vašega ginekologa. Je pa veliko odvisno tudi od starosti, konstitucije, vaših predhodnih stanj, morebitne UZ slike rodil, itd. tako da zgolj zgoraj zapisano ni dovolj za oceno potrebe po vzdrževanju ciklusa z dodajanjem progestagena v drugem delu ciklusa.