Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva menstruacija & nosecnost

menstruacija & nosecnost

Kaksne so krvavitve, ki so lahko med nosecnostjo namesto menstruacije? Kako se locijo? Ali se te krvavitve, ki lahko nastanejo med nosecnostjo, ponavljajo mesecno? Ali so ravno tiste dni, ko bi morala biti menstruacija? So to bolj blage krvavitve? Ima kri drugacen vonj? Se lahko taksna krvavitev pojavi ze prvi mesec nosecnosti (namesto menstruacije)?

Hvala za odgovore ze vnaprej!

Krvavitve v nosečnosti so podobne vsem ostalim “vmesnim krvavitvam”, ki tudi sicer “niso menstruacije” izven nosečnosti. Menstruacije (M) so praviloma (žal pa ne vedno) v obliki temne krvi, včasih z drobci sluznice, če gre za močno M. Običajno je krvavitev 2. in 3. dan najmočnejša, proti 5. dnevu pa že ponehuje, lahko pa traja do 7 dni.
Krvavitve v nosečnosti so prej ko ne svetle krvi, lahko pa so le rjavo-krvav izcedek s primešano sluzjo. Če gre za splav, je lahko krvavitev zelo močna, med krvjo so lahko tudi večji kosi strdkov in drugega tkiva, lahko kar cela nosečnost naenkrat. Kako izgleda, je odvisno od velikosti nosečnosti. Do 8. ali 9. tedna je lahko splav popoln, po tem pa je običajno nepopoln in je potrebno narediti še abrazijo votline maternice, ker del posteljice ostane v maternici in lahko povzroči zaplete, predvsem krvavitve, infekcije in včasih tudi “spremebo ostanka posteljice v placentarni polip” ali izjemoma celo horiokarcinom (oblika trofoblastnega raka).
Kakorkoli, ob vsaki nepravilni oziroma “drugačni” krvavitvi od vajene in v primeru, da je vsaj teoretično možna nosečnost (nezaščiteni spolni odnosi) je potrebno misliti na možnost nosečnosti, ugotovi pa jo lahko ženska sama s testom na nosečnost, zdravnik pa si pomaga tudi z ultrazvokom.

Spoštovani dr. Pušenjak,

zopet se obračam na vas, v upanju, da mi boste spet pomagali.
Po dobrih dveh letih neuspešnih poskusov za zanositev, dobrih izvidih HSG, UZ in spermiograma; sem sedaj že drugi mesec, po navodilih ginekologa, jemala Klomifen.
Stara sem 30 let. Moji menstruacijski ciklusi so običajno dolgi 25 dni.
Ta ciklus sem od 5 do 9 dne jemala Klomifen.
13. in 15. dan je bil opravljen ultrazvok. Na zadnjem pregledu je bilo ugotovljeno, da sta se razvila dva primerno velika folikla. Po mnenju ginekologa naj bi se ovulacija pojavila v naslednjih dveh dneh (16. oz. 17 dan).
Danes je 20. dan in po precejšnjih bolečinah v spodnjem delu trebuja, se je pojavila krvavitev.
Prosila bi vas za mnenje, zakaj se je pojavila krvavitev? Ali je mogoče to že menstruacija ali ….?

Najlepša hvala za vašo potrpežljivost in lepo pozdravljeni.

Draga Damjana,

kljub natančnemu opisu je težko odgovoriti z enoumnim odgovorom. Lahko gre za ovulacijsko krvavitev, lahko za vmesno krvavitev po “padcu ravni hormonov” (klomifen ima lahko tak nezaželen učinek, zato se ob jemanju klomifena pogosto svetuje po ovulaciji jemanje Dabrostona ali Utrogestana), lahko gre tudi za odpoved rumenega telesca, ker je redko a ne nemogoče ter za pravo menstruacijo. Če je krvavitev blaga ali bolje rečeno krvav izcedek gre zel overjetno za nepomembno krvavitev, ki ne ogroža morebitne nosečnosti, sicer pa bo potrebno počakati do dneva, ko sicer pričakujete M, da boste naredili nosečnostni test, če bo M izostala.

Spoštovani gospod doktor,

lepo vas prosim, ne jezite se name, ker vas zopet nadlegujem; ampak v teh dneh sem resno zaskrbljena in razočarana.
Ker se krvavitev ni ustavila in tudi rahle bolečine ne, sem včeraj odšla v urgentno ginekološko ambulanto. Zdravnik je pri pregledu ugotovil sledeče:
status gyn: uterus droben, porcija bp, rahla krvavitev
Vag. UZ: uterus je majhen, sluznica v sekrecijski fazi, aneksalno vse bp.
Predpisal mi je Rp. Stediril, ki naj bi ga jemala 21 dni, da bi se “uravnotežili” hormoni. V naslednjem ciklusu pa naj začnem jemati Klomifen.
Opozoril me je, naj danes najprej pokličem za izvid krvi – beta HCG, in če bo le ta negativen lahko pričnem z jemanjem tablet.
Danes sem komaj dočakala 13.uro in potem poklicala. Na mojo veliko žalost in razočaranje so ugotovili, da so kri izgubili(?). Naročili so mi, naj jutri ponovno pridem na odvzem krvi.

Lepo bi vas prosila za vaše mnenje.
(Na pregled pri svojem ginekologu moram namreč čakati do ponedeljka, mene pa resno skbi)
Ali menite, da je kljub krvavitvi še vedno možnost nosečnosti? Če je, se ji najbrž ne obeta nič dobrega, kajne?
Ali bi tablete Stediril negativno vplivale na morebitno nosečnost?
Ali si lahko bolečine blažim s kakšnimi tableti, npr. Spasmex?

Zahvaljujem se Vam za razumevanje in Vas lepo pozdravljam,
Damjana

“Izguba krvi” res ni prav prijetna zadeva in praviloma se to ne bi smelo zgoditi. Kakorkoli pojdite nazaj na ponovni odvzem krvi. Nosečnost, če slučajno gre za nosečnost bo v tem primeru zelo verjetno izvenmaternična, zato se ne obremenjujte s tem, kaj bodo morebiti hormoni povzročili na zarodku. Zelo verjetno pa bo izvid negativen. Krče si lahko blažite s spasmexom, bolečin pa spasmex ne bo odpravil. Bolje je potemtakem uporabiti kak nesteroidni antirevmatik )Ketonal, Brufen, naprofen ipd.) pod pogojem, da imate sicer zdrav želodec (nimate želodčne razjede ali vnetja želodčne sluznice) in da niste alergični na aspirin ali kaj podobnega.

Spoštovani gospod doktor,

še enkrat najlepša hvala. S svojim izredno hitrim odgovorom ste me pomirili in pomagali.

Lep dan še naprej,
Damjana

New Report

Close