menstruacija in ovulacija
Imam PCO in s tem tudi neredne menstruacije, oziroma je sploh nimam po več mesecev. Npr. zadnjo sem imela aprila. Sem visoka 160cm in imam 60kg. Ker bi rada zanosila se obračam na vas, kaj predlagate, ker kot kaže nimam ovulacij. Dokler sem jemala kontracepcijske tbl je bil ciklus reden, potem pa je spet zašel na stara pota. To se pravi cca 3 do 4-krat na leto.
Ali bi se ciklus uredil, če bi shujšala? Na internetu sem zasledila, da so določene ženske spet vzpostavile ciklus z redukcijo ogljikovih hidratov in škroba iz prehrane. Kakšno je vaše mnenje glede tega. Drugače sem normalno poraščena in nimam drugih težav.
Spoštovani!
Vaša telesna teža je sicer nekoliko prevelika, vendar menim, da to ni glavni razlog za neredno menstruacijo. Vsekakor je koristno če shujšate nekaj kilogramov.
Glede na sindrom PCO bi bilo verjetno koristno poiskusiti urediti menstruacijo s hormonskimi preparati (Diane etc.) in kasneje poiskusiti z nosečnostjo. Druga možnost je stimulacija ovulacije (Klomifen etc.). Priporočam obisk pri izbranem ginekologu, ki vam bo najlažje svetoval.
Lp