Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja MENSTRUACIJA IN DOJENJE – VAŠE IZKUŠNJE

MENSTRUACIJA IN DOJENJE – VAŠE IZKUŠNJE

Pozdravljene!

Po dveh mesecih in pol po porodu, sem dobila blago menstruacijo. Pri tem pa je nastopila težava. Dojim in kar na enkrat mi je zmanjkalo mleka. Otroček se pri meni ne naje dovolj, zato sem danes po vsakem podoju začela dodajati Aptamil 1. V posvetovalnici pravijo, da je prišlo do hormonske zmede, ki se odraža tudi v zmanjšani količini mleka. Ginekologinja pravi, da ne znajo pojasniti, zakaj kljub dojenju nastopi menstruacija. Torej, zanimajo me vaše izkušnje, kako ste premostile tovrstne težave. Za vse odgovore se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

MMT

Sama sem polno dojila oba svoja otroka in pri prvem sem imela menstruacijo kot nadaljevanje čišče; pri drugem pa po prvem pri starosti dveh mesecev. Dojenje in m enstruacija, tukaj res ni pravil!!!!

Če bi res rada dojila, potem otroka pristavljaj več, podoji naj bodo daljši, dodaj mu res le takrat, ko bo kazal znake lakote (jaz osebno mu ne bi dodajala).
Navadno se to uredi po parih dneh. Če pa boš sama od sebe vedno več dodajala in vedno manj dojila, potem pa pričakuj, da bo mleko res usahnilo (manj povpraševanja, manj ponudbe).

Nisi pa povedala, kako veš, da je zmanjakalo mleka. Če so prsi mehkejše, ne pomeni, da je zmanjkalo mleka mapak, da so se privadile na povpraševanje.

zivjo,imam staro hci 2 leti in se vedno jo dojim,menstruacijo pa imam od 2 meseca po porodu..moj nasvet tebi je,cim manj kompliciraj in se ne OBREMENJUJ;zaradi zivcnosti veliko mamic izgubi mleko..Je pa nekaj,da otrokom takrat,v casu menstruacije,mleko pac ne disi najbolj,ampak vseeno vztrajaj…LP Maja

Podobna izkušnja pri obeh otrocih.
Več počivaj, še več pij in doji otroka večkrat kot običajno. Pa sprosti se.
Stanje se bo kmalu popravilo.
Če bi rada še dojila, mu ne dodajaj nadomestkov.

Lp.

Jaz sem tudi dodajala prvi mesec, ker mi je enostavno cele ure visela na zizi in se mi je zdelo, da imam premalo mleka (kljub temu, da sem imela zize nabite kot bombe). Tako mi je npr. visela eno uro na zizah, potem pa spila se 100 ml Pregomina. Vse to mi ni šlo skupaj. Patronažna mi ni bila ravno naklonjena, tolažila me je v stilu, da dodajanje ni nič takega, da kolko mamic mora dodajat. Ampak jaz sem bila prepričana vase, da imam dovolj mleka in da je dovolj hranilno. Pri enem mesecu sem prenehala dodajat. Dojila sem vsakič vsako zizo striktno cca 20 minut, če se ji je še sesalo, sem jo dala možu in njej dudo. Tamala je samo imela zelo močan sesalni refleks. Ko sem prenehala dodajat je tudi začela spat celo noč (prej se je enkrat na noč zbudila).
Samo dojena je bila do 6 m, sedaj je stara 10 m in se dojimo zjutraj in zvečer. Menstruacije še nimam.

@-->-- @-->-- @-->-- @-->-- @-->-- <http://pomarancka.moj-album.com>

Starši, mleka sicer ni popolnoma zmanjkalo (po končanem dojenju sledi še preizkus s črpalko in ne načrpam niti 10 ml), ga je pa definitivno premalo, saj sinček vleče v prazno, potem pa seveda sledi neutolažljivo “dretje”. Sicer se danes dojiva na vsako uro, vmes je v vsem dnevu spal 45 min (običajno spi vsaj 5 ur) in sedaj zvečer je bil tako utrujen, da tudi zaspati ni več mogel. Danes imava čisto zmešan dan…ampak saj bo, hvala za spodbudne besede prav vsem, ki ste se oglasile.

MMT

MMT,

Črpanje s črpalko in sesanje otroka še z daleč ni eno in isto, zato se ni pametno zanašati na to. Če si ti načrpala cca 10 ml, bi lahko dojenček posesal tudi do 50 ml iz dojke.

Upam, da se vama stanje kmalu uredi.

No saj res, ko smo že pri črpanju in sesanju. Koliko pravzaprav spije dva in pol meseca star dojenček?

MMT

MMT, možno je pa tudi, da ima tvoj dojenček poskok v rasti (običajno je tam malo pred 3 meseci) – dela si večjo zalogo mleka, ker več potrebuje, zato tudi kar naprej sesa.

Tako je izgledalo pri nas pri pribl. 3, 5, 11, 20 tednih in pri 6 mesecih: nekaj dni je jedel in jedel, ni se dal drugače potolažiti kot na dojki, včasih na 1,5, včasih tudi na pol ure (zlasti popoldan). Z možem sva se že hecala, da bom dobila platfus na tazadnji. Potem pa, kot bi odrezal, je spet ves zadovoljen jedel na 3-4 ure in ponoči spal brez dojenja. Jaz sem pač takrat dosti pila, počivala, se držala bolj doma, razen za kakšen kratek sprehod (no, če je zunaj lepo vreme, tako lahko dojiš tudi na kakšni klopci) in ga pristavljala, ko je pokazal željo. Pa je hitro minilo. Dodajala nisem nikoli, ker bi s tem zmanjšala količino mleka, ki jo poje pri meni in s tem povzročila ravno nasprotno od željenega – povpraševanje (dojenčkova potreba po mleku) bi se zvečala, ponudba (količina nastalega mleka v mojih prsih) pa bi ostala enaka ali se celo zmanjšala, kar pomeni, da bi morala vedno več dodajati, da bi nasitila otroka… in krog bi bil sklenjen.

Lp, A.

Aja, pa še to: prvo menstruacijo sem dobila pri otrokovih 8 mesecih in ni povzročila nobene spremembe pri dojenju – otroček ni z ničemer pokazal, da mu mleko ne ali manj ustreza.

Lp, A.

Živjo!
Jaz sem dobila menstruacijo mesec in pol po čišči (trajala je 7 tednov) in tako naprej jo še vedno dobivam, na 1,5 meseca. Otrok je star 9 mesecev, do 6meseca polno dojen, ampak, v dnevih menstruacije sem tudi dodajala, ker je mleka takrat malo zmanjkalo, potem ga je bilo pa spet dovolj.
V času menstruacije hormoni naredijo svoje, zato je mleka manj, tako kot so za laktacijo (nastajanje mleka) potrebni drugi hormoni.

New Report

Close