menstruacija cikel
Spoštovani!
stara sem 31 let in sem pred cca 2 letoma nehala z uporabo KT (jemala cca 10 let). menstruacijo sem vsak mesec dobila vendar pa je s časom postala zeloo šibka. in glede na to da je minilo toliko časa od prenehanja KT me sedaj že pošteno skrbi.
vsak mesec pride precej točno nekje med 25. in 28. dnem vendar se prvi in drugi dan (vedno) pojavi le po ena kapljica, pač ravno toliko da vem da bo, naslednja 2 -3 dni je taka zelo zelo šibka (kot bi se pričakovalo npr proti koncu krvavitve) in potem par dni le še kaka kapljica kot na začetku. pred jemanjem KT sem imela precej močne menstruacije. sedaj pa se mi z vsako zdi da je sibkejša. drugače se prehranjujem zdravo, poskrbim za gibanje (tek), sem bolj suhe postave, vseeno pa nisem podhranjena!
ali se sploh te kapljice prva dva dni sploh štejejo kot 1. dan nastopa menstruacije?
razumem da se mora telo ponovno “postaviti” po tako dolgem jemanju KT, vseeno pa zadeva če kar traja in glede na to da se šibkost menstruacije stopnjuje me to že pošteno skrbi.
Glede na trenutne okoliščine niti ni možno priti do zdravnika zato se obračam na vas. Si lahko sama pomagam? kot drugo me pa zanima, kako tako težavo sploh rešuje zdravnik? da pregledati hormone? kar koli drugega?
Najlepša hvala vnaprej!
Spoštovani,
po prenehanju uporabe KT se sistem opomore v 3 mesecih, največ v 6, torej po 2 letih ne gre pričakovati, da je karkoli že je, še zaradi KT. Vaša menstruacija je res zelo šibka, zato bi kazalo obiskati ginekologa, da preveri, kaj je na stvari. Če skoraj ni krvavitve to pomeni, da se skoraj nič sluznice ne odlušči, za to pa verjetno obstajajo kakšni razlogi. Seveda pa zadeva po 2 letih ni tako nujna, da bi ne smela počakati še 2, 3 ali celo 4 mesece.
Pozdravljeni,
najlepša hvala za hiter odgovor! bom že počakala, kaj druga skoraj ne morem v tej situaciji.
bi pa na to temo imela še 2 vprašanji in sicer:
1. zanima me kateri hormon je odgovoren za “luščenje” sluznice ob menstruaciji? a je progesteron in/ali kateri drug v kombinaciji?
2. kakšen je običajni postopek pri takem problemu pri ginekologu? – verjetno klasičen pregled + kaj? kako se postopa v tem primeru, če lahko malo opišete v praksi kako to poteka. verjetno se od gin do gin malo razlikujejo prakse, zanima me kako bi vi pristopili k taki problematiki?
najlepša hvala vnaprej!
sluznica se primerno odlušči, če je bila pripravljena z estrogenom in nato tranformirana s progesteronom. Torej sta za ustrezno sestavo potrebna oba spolna hormona.
Glede obravnave pa ni univerzalnega recepta. Zdravnik pač uporabi takšne preiskave, ki ga vodijo k cilju, ki je razumevanje problema. Za odsotnost ali preblago M je lahko precej različnih razlogov, zato vam res ne znam reči, kaj bi bilo pri vas optimalno najprej, kaj potem in kaj kot 3. po vrsti. Običajno se naredi UZ, ki nam lahko precej pove o funkcionalnem stanju maternice in jajčnikov (velikost, debelina sluznice, videz oziroma zgradba sluznice ipd.), pa velikost in aktivnost jajčnikov glede na število foliklov v jajčnikih itd.