menstruacija
Teme nisem zasledila nikjer priznati pa moram, da nisem ravno temeljito iskala. Moje vprašanje je glede boleče menstruacije in krčev.
Že večkrat se mi je pojavilo, da sem dobila menstruacijo čez dan, ponavadi sem jo dobila ponoči/zjutraj in je bilo toliko lažje, ker sem se z bolečino spopadla doma in ne v šoli. Zadnje leto pa se mi pojavlja močna in zelo boleča bolečina ter krči. Včasih boli s tako mero, da mi dela slabo in bolečino čutim v križu ter trebuhu. Pomagam si s tabletama Ketonal ali Nalgesin, ker so druge prešibke. Menstruacijo imam že skoraj sedem let. Dobila sem jo precej zgodaj (pri 10 letih). Zanima me, kako se da to bolečino omiliti po naravni poti. Včasih si grejem predel trebuha in križa ter pijem zdravilne čajče vendar, ko sem v šoli, brez tablete in brez prevoza do doma je precej hudo in če povem po pravici ni mogoče zdržati. Tamponov med tako bolečino nisem zmožna uporabljati oz. si ne upam, ker vem, da bo bolečino še povečalo. In ne da pretiravam, bolečino zelo dobro pranašam ampak to je res preveč. Je možno regulirati to po naravni poti? Npr. če sem v šoli in nimam možnosti vzeti tableto?
Spoštovani,
pri bolečinah je možnosti za naravno lajšanje, razen gretja in mirovanja, bolj malo. Vsekakor pa vam resno svetujem ginekološki pregled in posvet. Tako hude bolečine, kot jih opisujete, je treba raziskati in najti možnost lajšanja. Lahko da imate endometriozo, ki je pogosta (nikakor ne rakava, da ne bo pomote!) težava mladih žensk, pri kateri se tkivo zgornje plasti maternične sluznice namnoži tudi drugje po trebušni votlini in ob menstruaciji krvavi, kar povzroča hude bolečine. Endometriozo se da zdraviti tako z zdravili kot tudi z operacijo, če je obsežna. Zdraviti jo je potrebno ne le zaradi lajšanja bolečin, ampak tudi zato, ker lahko zaradi endometrioze nastajajo v trebušni votlini anatomske spremembe, npr. zarastline, zaradi katerih so pozneje težave z zanositvijo.
Menstrualne krvavitve in z njimi povezane bolečine so bistveno manjše pri uporabnicah kontracepcijskh tablet. Tudi o tej možnosti se boste lahko pogovorili z ginekologinjo.
Lep pozdrav,