menstruacija
Spoštovani,
imam problem, ki me muči že kar nekaj časa. Stara sem 21 let in imam probleme z neredno menstruacijo oziroma jo imam le 1-krat do 2-krat letno. Prvo menstruacijo sem dobila pri 13 letih in prvi dve leti je bilo vse popolnoma normalno, morda nekoliko neredni ciklusi, vendar so se ciklusi spreminjali le za nekaj dni. Nato kar naenkrat menstruacije nisem začela dobivati oz. so bile zelo zelo neredne, kratkotrajne (2-3 dni) in šibke (zadnja 20. avgust 2005). Obiskala sem tudi ginekologa, ki mi je predpisal tablete Dabroston ter opravil ultra zvok, ki ni pokazal posebnost. Po jemanju sem dobila normalno menstruacijo, vendar po prekinitvi ne več. Zdravnica je povedala, da je to v redu in da se bo vse samo uredilo. vendar se ni. Zdravnica mi je lani jeseni ponovno naredila enako preiskavo (ultra zvok in tablete Dabroston), menstruacijo sem po jemanju tablet dobila, vendar nato ne vec. Predvidevala je, da je to zaradi napora in stresa, ki ga dozivljam kot vrhunska športnica. Poskusala sem se umiriti, ziveti povsem normalno, vendar je stanje ostalo enako. Poleg tega sem precej porascena po nogah, rokah, obrazu, pod popkom in po prsih.
Zanima me Vase mnenje in kje bi lahko iskala vzroke za mojo težavo?
Spoštovani!
Vzrokov za izgobo menstruacije, oziroma popolnoma neredno perilo je več. Glede na to, da ste 2x opravila pregled pri ginekologu predvidevam, da ste ginekološkjo zdravi. V tem primeru je verjetno vzrok dejansko stres. Glede na dodatne težave s poraščenostjo je možno da gre za sindrom fukcionalne androgenizacije. Priporočam opraviti pregled pri endokrinologu.
LP