menstruacija
Ne vem, ce sem se obrnila na pravi forum. Imam namrec “tezave” z domacimi.
Ze en mesec se prehranjujem izkljucno z surovim sadjem in zelenjavo, to pomeni, da na mojem jedilniku ni ne kruha in mesa,.. Skrbi pa me naslednje, namrec zadnja menstruacija je bila bolj “slaba”. Zanima me, ali ob taksni prehrani lahko izostane menstruacija, namrec nekje sem prebrala, da ob tej prehrani lahko po nekem casu izgubis krvno menstruacijo, vendar to ni nic narobe, kajti ovulacija je se venomer prisotna.
Hvala vam za odgovor, ter zelim vse dobro v letu 2003.
LP
Draga Maja,
izostanek menstruacije je lahko posledica prenizke telesne teže. O vaši teži niste napisala ničesar, vendar striktno sledenje jedilniku, ki ga opisujete, lahko privede do tega. Težko je namreč zagotoviti zadostno kakovostno in količinsko vrednost hrane s tako enostransko prehrano.
Izostanek menstruacije je kolikor je meni znano povezano z izostankom ovulacije, ta dogajanja so namreč ciklična, eno privede v drugega in če se hormonski krog pretrga, izostanejo vse komponente le-tega.
Ne poznam tudi razlogov, zaradi katerih ste se odločila za tako radikalno dieto, vsekakor pa svetujem, da o smiselnosti takih skrajnosti se enkrat premislite.
Vse najlepše v novem letu tudi vam,
Marija Anderluh
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam probleme z izostankom menstruacije, vendar nimam takšne prehrane kot maja.
V letu in pol sem izgubila od 8-9kg, vendar sem le izpustila pozno večerjo ter jem manj sladkarij. Tako imam pri 163cm 51kg. Je to premalo?Meni se ne zdi. Tudi drugi pravijo da sem “normalna”, vendar je moja menstruacija pri 17 letih zelo neredna,saj je bila poleti prepogosta, zadnja, ki sem jo imela pa je trajala 10 dni. Sedaj izostaja približno 2 meseca.
Je kriva prehrana?
Hvala že vnaprej!
J.
Draga Jasna,
vaš indeks telesne mase je po podatkih, ki jih pišete, 19.2 kg/m2. To je dejansko rahlo pod mejo normalnega (ki je 20-25 kg/ m2). Tudi pri taki prehranjenosti organizma lahko pride do izgube menstruacije, če pride do hitrega padca telesne teže ali hkratne prevelike telesne aktivnosti. Prvo opazujemo lahko že pri znižanju telesne teže za 10%, četudi ta ne vodi v podhranjenost, drugo pa opazujemo predvsem pri šprtnicah, k redno in intenzivno trenirajo tudi ob sicer normalni telesni teži.
Seveda smo mi različni in vsega ni mogoče opredeliti samo s številkami. Pomembno je, kakšne konstitucije smo po naravi, ker se tudi po normalni teži razlikujemo med sabo tako kot po višini. To lahko ocenite okvirno tudi po konstituciji vaših staršev.
Zato je potrebno čimveč fleksibilnosti, vsak je drugačen in pomembno je najti svojo zdravo težo.
Svetujem vam, da poskušate težo vsaj stabilizirati in se redno kvalitetno vsestransko prehranjevati in če se menstruacija ob tem ne uredi, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom ali z ginekologom.
Marija Anderluh