Menopavza in Trisequens
Spoštovani,
prosim za mnenje glede jemanja omenjenih tablet za lajšanje težav v menopavzi. Zadnjo menstruacijo sem imela januarja, po pregledu in navedbi vseh mojih težav (zelo pogosti vročinski oblivi, nespečnost, razdražljivost) mi jih je predlagal ginekolog. Ob prebiranju stranskih učinkov sem se zelo prestrašila in sedaj oklevam, dejavnikov tveganja sicer nimam. Brala sem tudi, da se ženske večinoma izogibajo jemanju hormonskih tablet v menopavzi. Zato prosim še za vaše mnenje. Zanima me tudi, ali imam z omenjenimi tableti lahko nezaščitene spolne odnose, jajčniki so najbrž dokončno zaključili s proizvodnjo, a vendarle…
In še, kako je s krvavitvami ob jemanju, so kot menstrualne, kako dolgo trajajo?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
ko ženska omeni menopavzo se spodobi, da omeni tudi svojo starost. Menopavza je namreč lahko pravočasna (med 45 in 55. letom, predčasna pred 36. letom ali pozna, po 57. letu. Kakorkoli, tudi od starosti je pogosto odvisno, s kakšnim “žarom” priporočamo NHT. Zgodnja menopavza namreč pospeši prav vse procese staranja, zlasti pa tkiv, ki so odvisna od spolnih hormonov, predvsem estrogenov (sečila, rodila, koža, vsa vezivna tkiva, skelet, mišice in tudi možgani).
Seveda imajo prav vsa resna zdravila lahko tudi stranske učinke, kar zgolj pomeni, da je pred njihovo uvedbo potrebno pretehtati pričakovane koristi v primerjavi z možno škodo. Če se boste zgolj bali morebitne škode in ne mislili tudi na koristi, potem se morate pač sprijazniti s posledicami upada estrogenske podpore tkivom in organom in sprejeti tudi vse procese staranja, ki so s tem povezane. V menopavzi seveda zanositev ni možna, ampak dokler imate še svoje lastne menstruacije, ne moremo še govoriti o menopavzi temveč kvečjemu o klimakteriju, ki je nekakšno “prehodno obdobje v reprodukciji”, ko raven spolnih hormonov že upada, ampak se ciklus še pojavlja. Ob tem je seveda verjetnost zanositve tudi močno pod realnimi pričakovanji, da ne rečem zanemarljivo majhna. O tem, koliko žensk se izogiba uporabi nadomestne hormonske terapije bi težko govoril. Gre pač za zelo osebno odločitev in to, koliko se jih odloči tako in koliko drugače niti ni pomembno. Nekateri se NHT sploh ne priporoča predpisati (tistim z visokim tveganjem za zaplete), nekatere imajo tako hude klimakterične težave, da jim ni živeti brez hormonov, pa četudi imajo npr. zmerno zvišana tveganja za zaplete, tretje jih v bistvu sploh ne potrebujejo, ker so brez vseh težav in potem so še takšne, ki imajo sicer hude težave, ampak tudi hud strah pred zapleti in so zato ves čas frustrirane. Slednje so najbolj hvaležne odjemalke raznih prodajalcev sreče na “nehormonski ali “kao” bio osnovi”, kjer pa skoraj nobena od metod ne prinaša posebnih uspehov razen psiholoških. Krvavitve ob uporabi NHT so odvisne od režima uporabe teh zdravil in njihove sestave. Obstajajo takšne, ki predvidevajo krvavitve (odtegnitvene) in druge, ki tega ne predvidevajo.
Spoštovani,
zahvaljujem se vam za odgovor. Stara sem 53 let, se opravičujem, ker sem pozabila napisati. Zadnjo menstruacijo sem imela januarja 2023, do takrat sem jo imela redno. Dejavnikov tveganja sicer nimam, pred leti pa sem imela endometriozo in v zvezi s tem operativni poseg.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
pri vaši starosti NHT priporočamo le, če so težave res izjemno neprijetne ali nevzdržne, sicer pa bolj priporočamo mehki pristop s kombinacijo različnih prijemov kot so dovolj spanja, hidracije, telesne aktivnosti, socialnih stikov in prilagoditev prehrane, eventualno prehranski dodatki z vitaminom D,E in Q + kalcijem, ter proti nespečnosti morebiti melatonin.
Spoštovani,
najprej vam želim srečno, zdravo in uspešno leto 2024 🙂
Sem mama treh otrok (3x CR), sterilizirana in letos poleti bom dopolnila 48 let.
Ker sem imela od nekdaj težave z menstruacijskim ciklusom (na 21 dni od tega je bilo same krvavitve cca. 10 dni), mi je ginekolog kljub sterilizaciji predlagal, da cikel urediva s kontracepcijskimi tabletami in tako sva iskala “ta prave”, ki so name delovale s čim manjšimi stranskimi učinki. Tako sva prišla tudi do najustreznejših tabletk cyclo-pogynova s katerim ni bilo nobenih težav. Na mojo žalost se jih od lanskega leta (nekje marca 2023) ne dobi več. Po pogovoru z ginekologom sva se odločila za pavzo in da vidimo, kaj se bo zgodilo z mojimi ciklusi. Vse lepo in prav vse do novembra 2023, ko je moja krvavitev trajala celih 22 dni. Pomislila sem da je mogoče bilo kaj posebnega – mogoče stresnega v tistem obdobju in odmislila. Prišel je 10. december in moja krvavitev še kar traja – pravzaprav zadnje 4 dni dobesedno zliva in iz mene odtekav kosih strjene krvi. Glede na mojo starost sem pomislila da so se začele hormonske spremembe in da počasi prihajam v obdobje pred menopavzo. Že pred časom sem si prebrala o možnih simptomih in do sedaj razen nerednih in močnih krvavitev in občasnih močnih glavobolov nisem zazanala ničesar drugega.
Obrnila sem se tudi na svojega ginekologa in predlagal mi je tablete trisequens. Na spletu sem si prebrala o teh tabletah in kot za vse ostele piše tudi pri teh o možnih neželenih učinkih oz.tveganjih. Glede na mojo situacijo mislim da ni druge možnosti saj se s takšnimi krvavitvami preprosto ne da živeti (takšna kot je ta bo zagotovo trajala cel mesec in potem se začne ženova).
Zanima me, koliko ciklusov je potrebnih da se mi bodo tako dolgotrajne in močne krvavitve ustavile, da bo moje življenje zopet “normalno”. V navednicah sem napisala normalno zato ker vem, da je pred mano veliko sprememb ki mi jih prinašajo leta in z njimi hormonske spremembe. Sem pozitivna oseba in tudi spremembe bom sprejela kot pozitivne in kot del življenjskega ciklusa.
Hvala za vas čas in za odgovor že v naprej,
Lep pozdrav 🙂
Spoštovani,
menopavza v povprečju nastopi pri 50 letih, ampak je razpon zelo širok in se pojavlja nekje med 45. in 55. letom. Zato težko napovem, kako bo z vami. Kar zadeva stranske učinke HNT Trisequens le ti niso nič pogostejši kot po katerikoli drugi NHT, tudi Cyclo Progynovi. Tako, da pri uporabi NHT v glavnem tehtamo med kakovostjo življenja ob NHT in odsotni kakovosti brez njih. Povprečno doba uporabe NHT pa je nekje okrog 5 let, spet z razponom od 1 do 10 in več.