menopavza in hormoni
Stara sem 58 let. Imam diagnoze diabetes insipidus (13 l vode dnevno že od malega – Minirin 0,1 mg zvečer), hipotiroza po vnetju (Eutyroy 75 mg), atrofični kronični gastritits,motena toleranca na glukozo. arterijska hipertenzija (še v postopku ugotavljanja pri kardiologu) in klimakterij.Imam še menstruacijo, ki traja do 10 dni in je zelo močna.Alergična sem na aspirin ter nekatere antibiotike ter na veliko hrane, tudi na laktozo. Jemljem še Remifemin, rastl. izdelek za lajšanje tegob v meni. Pred dvema mesecema sem imela naenkrat napade visokega pritiska,aritmije,vrtoglavice, glavobole tako da sem po dveh obiskih urgence pristala na Endokrinološki kliniki, dobila sem zdravila Prexanyl 0,2 mg za pritisk, Minirin za zmanjšanje diureze ponoči.Imam: Vitamin B12 znižan, vitamin D znižan, Ca 2,5, Kalij 3,84, Na 140, hormonski testi ob odpustu v urinu Kreatinin 6,4, adrenalin 3,3, Noradrenalin 23,6, VM 5,4,metanefrin 137, normetanefrin 144, FSH 50.
Imela sem razgovor tudi s psihiatrom,ki je ugotovil panične motnje in priporočil antidepresiv.Pri odpustu sem dobila napotek, da z mano ni nič narobe in naj se toliko ne sekiram.Po posvetu s svojo pshihiatrinjo zaenkrat uporabljam avtogeni trening.Kontrolo imam sredi maja.
Pred zadnjo menstruacijo sem imela tri dni aritmije čez cel dan in pritisk
od 145/75 – 170/85, pulz 60. Po 1o dneh me je začelo zelo zebsti,trga me po žilah na rokah in nogah, imam popolnoma mrzle roke in po celem telesu občutek, kot da me nekaj mrzlega pika, enako tudi v želodcu. Tudi prsa me bolijo. Pritisk se mi je znižal na 117/73 p. 68, ob tableti za pritisk sem
v stoje kar omedlevala. Sedaj dva dni nisem vzela tablet za pritisk. Sem zelo slabotna in se nikamor ne upam sama.Izvide od kardiologa bom dobila po 1. maju, pri ginekologu sem naročena sredi maja. Ali gre za težave v
meni ali je lahko še kaj drugega? Z živci sem že čisto na koncu. Ali bi bilo vendar treba vzeti antidepresiv? Hvala za odgovor
Stara sem 57 let, menstruacijo sem zgubila leta 2002 brez komplikacij. Edine občasne težave so bile s spanjem ( v začetku enkrat letno potem vsako leto več) ker so bila obdobja ( 10-14 dni) ko sem spala največ 3-4 ure ali pa nič. Zaradi teh problemov sem dobila od ginekologa Angeliq v septembru 2007. jemala sem ga 3 mesece in v tem času sem imela vsakodnevno temen izcedek, količina se je povečevala iz meseca v mesec, spala pa sem odlično. Po posvetu z ginekologom (dr.Jeričevič) sem zaradi “krvavitev” nehala jemati zdravilo, težave s spanjem so se drastično povečale tako da sem morala 1 mesec jemati tablete za spanje, od marca pa jemljem vsak dan Melatonin.Spim pa zelo slabo, nekaj ur in se zbujam ali pa sploh bedim vso noč. Edino spim 7 ur kadar vzamem občasno tableto za spanje samo ali v kombinaciji pol tablete sanivala 5 mg in 1 tableto melatonin (3 mg)
Lepo prosim za vaše mnenje : ali naj vzamem spet Angeliq ne glede na izcedek? ali obstajajo drugi hormonski preparati brez teh stranskih učinkov? ali bi sploh zdaj hormoni vplivali na boljše spanje?
Ginekologu hodim redno, vedno naredijo UZ ( ki je v redu), bila sem tudi pri zdravnci za motnje spanja in ne vem kaj še naresti , ne bi pa rada naslednja leta kot “zombi” hodila v službo.
Lep pozdrav v pričakovanju odgovora
Vesna Kreft
Spoštovani!
Glede na to, da ob jemanju hormonskih preparatov niste imeli težav s spanjem priporočam, da jih ponovno pričnete jemati ne glede na izcedek. Angeliq vsebuje relativno nizke koncentracije hormonov. Morda ob jemanju preparatov z višjo vsebnostjo gestagenov, tudi krvavitev ne bi bilo. Priporočam posvet z ginekologom.
Lp
Spoštovani,
Stara sem 51 let (154 cm, 50 kg), menstruacijo sem zgubila pred štirimi leti ob močno stresnem dogodku. Nimam nobenih posebnih zdravsvenih težav, živim sama, hodim v službo in sem na splošno zadovoljna s seboj in življenjem. V zadnjem mesecu, se kljub nespremenjeni prehrani (dva obroka dnevno, zjutraj samo sadje in topel obrok-običajno zelenjava in v primeru lakote popoldan sadje- a redko in 1,5 l vode na dan, 1 kava, kadim, vsak dan prehodim 5km) redim in sicer 2 kg v desetih dneh. Nisem debela , a me vseeno moti, ker se mi vse to nabira okoli tebuha, bokov in povzroča občutek napihnjenosti in dušenja. Ker bi rada kaj ukrenila v zvezi s tem, Vas bi prosila za nasvet, ali je smiselno izvesti laboratorijske preiskave, ali mi svetujete kaj drugega.
Za vsak nasvet, ali morebitno izkušnjo se priporočam,
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani!
Vzroki za izpadanje las so različni: bolezni lasišča,kronične bolezni srca, jeter, ledvic in drugih organov,hormonske motnje, sistemske bolezni vezivnega tkiva, elektrolitske motnje, vnetna žarišča v telesu….Odstanitev maternice in jajčnikov, oziroma jemanje nadomestne hormonske terapije ni vzrok za izpadanje las.Priporočam obisk pri izbranem zdraveniku, ki bo opravil pregled in osnovne laboratorijske preiskave.
Lp
Spoštovani,
stara sem 40 leT, visoka 164cm in težka 61kg, v urejenem zakonu že 18 let.Moje diagnoze so: steriliteta, PCO sindrom, diabetes insipidus in AVM spredaj v falksu levo (diagnosticirno v obdobju od leta 2002 do leta 2004) S terapijo Aglurab 850mg 3x na dan in Minirin 0,2mg x na dan živim normalno življenje. Uspešno opravljam zahtevno in odgovorno delo brez težav. Z dejstvom da ne moreva imeti otrok sva se z možem sprijaznila že pred leti. V času ko sem se še zdravila zaradi sterilnosti so mi odstranili en jajcevod in uterus septum in opravili adheziolizo jajčnikov.
Moja trenutna težava je krajšanje menstrualnega ciklusa iz 26 na 14 dni. Ne vem ali naj me to skrbi, ali je to lahko tudi znak menopavze, ki me ob vseh hormonskih neravnovesjih s katerimi živim, ne bi presenetila? Zadeva je vsekakor neprijetna sploh zaradi tega, ker z možem že nekaj let zelo uživava v spolnosti, za katero sva v preteklosti bila precej prikrajšana. Ali obstaja kakšen preprost način kako podaljšati ciklus (prehrana,prehranska dopolnila in pd)?
Za vaše strokovno mnenje se Vam zahvaljujem.
Lep pozdrav,
Sheila
Spoštovani!
Vzrok za krajšanje menstrualnega ciklusa je lahko menopavza, lahko pa je krajšanej ciklusa posledica PCOS. Najprimernejši način za podaljšanje, oziroma ureditev ciklusa je hormonsko zdravljenje s kombiniranim estrogensko progesteronskim preparatom. Priporočam obisk in posvet z ginekologom.
LP
Kljub dieti za uravnavanje sladkorja ( tablet še ne jemljem – sladkor se giblje od 5.5. do 7.) sem na zadnji preiskavi holesterola imela le-tega povišanega – 6.4. , enako je bila previsoka tudi vredost trigliceridov – 2.8.
Zanima me, če je možno s hormonsko preiskavo ugotoviti vzrok povišanega holesterola zaradi neravnovesja hormonov ( stara sem 52 let) in temu ustrezno določiti terapijo.
Spoštovani!
Zvišane vrednosti holesterola lahko najdemo pri hipotirozi (premajhnem delovanju ščitnice). Za opredelitev motenega delovanja ščitnice je potrebno določiti raven TSH v serumu. Sicer je najpogostejši vzrok za zvišane vrednosti lipidov (holestreola in trigliceridov) v serumu genetika, prekomerna telesna teža in neustrezna prehrana.
LP
Lepo pozdravljeni!
Toplo in srčno Vam, draga gospa, priporočam, da antideprisiva ne jemljite. Sama sem ga jemala, in me je povsem zmešalo. Govorim resno. Na koncu sploh nisem imela depresije kot so mi rekli zdravniki. Imam kronično prebavo, od tu pa je prišla moja žalost. Nisem se mogla zaupati nikomur, saj me je bilo zaradi tega zelo sram. Kakor se jaz počutim, moram najprej močno spremenit hrano, jesti skorajda opresno, brez mesa, ribe, …
Toliko. Glede antideprisivov pa prosim, da jih ne jemljete, ker se Vas zdravnik na tak način želi čim prej rešiti, medtem ko jaz vem, da je antideprisiv počasno in hinavsko ubijanje.
Tudi prek blagih meditacij in sprehodov v naravo, ko se dovolj umririš, ugotoviš, kaj je za tvoje telo najboljše. Kdaj naredijo zdravniki pravi cirkus, na koncu pa se moraš sam izvleči ven. Zelo je pomembno, da se človek posluša, ampak, da je takrat zelo umirjen, saj telo le v miru samo pove, kaj želi. Za naprej bi Vam želela tudi kakšno alternativno zdravljenje, vendar to je večina kot epidemija močnih, ki bi predvsem radi zaslužili. Pri tem je treba močno pazit. Sredi novembra grem jaz k eni v lj. in bomo videli. Ampak deprisivov nikoli več. Pred šestimi leti sem jih pustila, vrgla v smeti. Po teh tabletah sem videla več strani v prostoru, kot pa jih je dejansko bilo. Videla sem tri ljudi, ne enega. Vse se mi je pred očmi mešalo in vrtelo, ravno tako v glavi, nisem mogla spat, imela sem hude resne slabosti, in ob tem mogla it delat izpite. Ko se na to spomnim, me kar griža prime. Ne, hvala, ne rabim tega smrtonosnega orožja. Deprisive lahko mirno priporoča tisti, ki jih ni nikoli jemal. In to je zahrbtno. Najbolje se tako rešiš človeka, ki mu sploh nimaš namena res pomagat. Jaz Vam iz srca želim, da bi rešili problem, ker Vas prav vidim, kako nemočno sedite in razmišljate.