Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija Menjava starih plomb

Menjava starih plomb

Pozdravljeni,

glede na to, da se nam obeta menjava starih plomb, ki da niso dobre, (https://n1info.si/novice/slovenija/slovenija-v-opuscanje-amalgamskih-zalivk/?mn) me zanima, ali je priporočljivo stare zamenjati. Moja zobozdravnica pravi, da se s tistima dvema, ki jih imam, ne mudi, ampak se mi zdi, da če niso ok, da bi jih imeli, je najbrž bolje, da zamenjam?

Jana

 

 

 

Spoštovana,

na načelni ravni se kar strinjam z vašo zobozdravnico. Moje mnenje je, da je plombo smiselno zamenjati takrat, ko je z njo kaj narobe: ne tesni več, se odkruši…  Zavedati se je potrebno, da je vsaka menjava plombe  za zob stres in lahko povzroči neželjene učinke, npr. občutljivost zoba po plombiranju. Taki učinki lahko presegajo koristi, ki jih z odstranitvijo amalgama dosežete.

Od tu naprej pa je odločitev za zamenjavo stvar osebnih preferenc, npr. estetski razlogi, želja po odstranitvi amalgama… Če se odločite za zamenjavo amalgamske plombe, ki je sicer še ni potrebno menjati, in sprejmete možna tveganja, je taka odločitev po mojem mnenju legitimna.

Dobrih načrtov s strani ministrstva za zdravje smo v preteklosti videli že veliko, ko pa je potrebno načrte prenesti v prakso, zagotoviti finančne in kadrovske vire, pa se večkrat zaplete.

Lep pozdrav,

dr. Igor Potočnik

New Report

Close