Menjava psihoterapevta?
Pozdravljeni!
Zaradi osebne stiske, depresivnega, anksioznega in tesnobnega počutja, ki se je povečalo predvsem med celotno Covid situacijo, sem se odločila za strokovno pomoč psihoterapevta. Obiskujem psihoanalitično psihoterapijo, vendar moram povedati, da bistvenega izboljšanja ne opažam. Pričakovala sem, da se bo stanje z vsako terapijo izboljševalo, vendar je po enem mesecu, po 5ih terapijah stanje še vedno enako. Včasih se mi zdi, da še slabše, ker je neprijetno, ko odkrivam stare miselne vzorce, katerih se zavedam in si jih ne želim ponavljati. Sicer večjih travm nimam prisotnih. Želim se spremeniti, in ne toliko brskati po preteklosti. Ker na preteklost nemorem vplivati, živim v sedanjosti in prihodnosti. Želim doseči, da bi bila čimprej srečna in da bi znala imeti rada samo sebe.
Psihoterapija izgleda tako, da psihoterapevtka čaka, da začnem kar sama govorit, brez da bi ponudila kako vprašanje, npr. kako sem, kakšne imam občutke…? Samo tiho je in čaka, da jaz začnem govoriti. Moti me ker je vmes psihoterapevtka pogosto tiho, jaz pa nevem kaj naj rečem. Zdi se mi, da bi jaz potrebovala več nekega vodenja, pomoči kako naj raziskujem sama sebe, če naj bi šlo to za neke nezavedne vzroke? Jaz imam pogosto pač kar prazno glavo in nimam kaj za reči in sva obe nekaj minut tiho.. Včasih potem jaz kaj rečem ali ona ponudi kako vprašanje… Imam občutek, da mi pač ni pomoči in da mi nikdar ne bo bolje, da se mi lahko samo še zmeša od vsega. Želim si izboljšanje in sem pripravljena sodelovati, ampak če plačujem neko obravnavo (50eur na obisk) nisem prepričana, če je le ta primerna?
Zato sem v dilemi ali je to zame primeren pristop/metoda psihoterapije, ali je še vredno vztrajati, ali menjam psihoterapevta, ali pristop psihoterapije? Nisem bogata in si nemorem privoščiti vseživljenjske psihoterapije. Želim pa si pomagati, ampak ne želim denarja zapravljati ”v prazno”, če morda psihoterapevtka oziroma pristop zame ni primeren.
Zanimajo me še izkušnje ostalih? Kako poteka okrevanje tekom psihoterapije? Prihaja vmes tudi do neprijetnih občutkov, poslabšanja? Koliko časa traja do izboljšanja? Vem, da je to zelo individualno, ampak vseeno neko povprečje, oziroma vaše izkušnje?
Hvala