Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Menjava eutirox za eltroxin

Menjava eutirox za eltroxin

Takole, nekaj časa že životarim z meglo v glavi in enostavno moram nekaj narediti. Energija je čista nula.

Moji izvidi so TSH – začetek debembra 2,44 (ref. 0,27-4,20 – režim jemanja eutiroxa – izmenično 12,5 in 25 mcg), po povišanju na 25 mcg je TSH konec feburarja okoli 2.

Sicer mi nikoli niso preverili ft3 in ft4, niti mi niso preverili protiteles. Glede na UZ izvid predvidevam, da imam hashimoto (povečana ščitnica s cistami).

Hemoglobin imam že od nekdaj vedno na spodnji meji – bohnedaj, da bi mi kdo kdaj preveril železo ali feritin. No, k sreči mi je oktobra vrednost hemoglobina padla pod to nesrečno spodnjo mejo (114) – v februarju je bila vrednost HB 104, feritin 5, železo 4. Sedaj prejemam železo ferrum lek 1 mesec – vrednost hemoglobina se mi je dvignila na 122 – navodilo, z jemanjem železa lahko preneham – ampak vrednost železa je še vedno nizka – pod spodnjo mejo – točne vrednosti ne vem, feritin ni bil preverjen – predvidevam, da je še vedno nizek, pred odvzemom krvi niti nisem prenehala z jemanjem železa.

Torej, ob železu se mi je megla rahlo razkadila, ampak se mi stanje ob menstruaciji zopet poslabša, ker imam premočne menstruacije in sem v začaranem krogu. Železo seveda še vedno jemljem, morda bi morala povišati dozo?

V prihodnjem tednu si grem samoplačniško preveriti ft3, ft4, vitamin d, vitamin b12, revmatski faktor

Od oktobra dalje (takrat je začel padat hemoglobin) se mi 2 dni pred menstruacijo in v času trajanja menstruacije pojavljajo hude bolečine v skorajda vseh sklepih, po menstruaciji počasi izzvenijo. Ketonal forte ali ibuprofen ne pomagata, drugega niti nisem preizkusila, niti se ne trudim več s protibolečinskimi tabletami, ker so itak brez učinka. :((( Tam nekje novembra je bil preverjen revmatski faktor – vrednost 9 ( ref. < 14), sedimentacija in crp sta OK, na srečo vsaj sklepi niso okorni ali otečeni. V teh dneh sem zaradi bolečin v sklepih totalno neuporabna, bolijo me tudi cele noge, mislim, da mi tudi malo zatekajo, včasih res ne zmorem več. Rada bi prekipevala od energije in zdravja, ampak sem trenutno pri svojih 30ih en navaden kup nesreče. Dokler nisem dobila terapije z železom sem že razmišljala o tem, da sem depresivna - po uvedbi železa se mi je razpoloženje na splošno precej popravilo, ampak sedaj ta trenutek ko tole pišem temu pač ni tako. Razmišljam o menjavi tablet – ampak ker je najnižja doza eltroksina 50 mcg sem spet v temi. Bi šlo, da bi jemala eltroxin 50 mcg vsak drugi dan (namesto 25 mcg eutiroxa vsak dan?) Tirologa imam junija, do takrat moram razmislit o tem kako naprej. Itak menim, da je potek mojega diagnosticiranja totalno mimo – težave z domnevnim hashimotom so se odkrile slučajno na UZ vratu (vrednosti tsh so bile nekaj nad 2 – torej je glede na krvni izvid bilo takrat z mano vse v najlepšem redu – japajade). A je res tako težko preveriti protitelesa in proste hormone? :((( Ima kdo kakšno idejo kaj se dogaja s sklepi??? Borelioza bi najbrž povzročala težave skozi ves mesec in ne v času menzesa? Lep pozdrav od danes zelo žalostne barbi.z.mona :((((

Ne bom ti znala ravno na vse odgovorit, gotovo se bo oglasila se Alenka 🙂

Kje in s kaksnim namenom so ti delalin UZ vratu? Ce je bilo to kakorkoli v zvezi s scitnico so ti zagotovo preverili tudi vse ostale parametre v krvi.
Hashimoto se ugotavlja v krvi kot avtoimunska bolezen in ne ravno po gomoljih. Ce so ti postavili tako diagnozo so skoraj zagotovo delali kompletno krvno sliko, tudi protitelesa. Kje pa si to bila in zakaj v bistvu ?

Jemanje 50 mcg na 2 dni ali 25 vsak dani ni isto in znas imeti nihajoca razpolozenja in pocutja.

Glede zeleza in ostalega ti bo napisal kdo drug, lahko te le opozorim da ne smes jemati zeleza skupaj s scitnicnimi tabletami, nad njima mora biti najmanj 4 ure.

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Hvala za odgovor.

UZ vratu so mi delali zaradi bolečih bezgavk v vratu in slučajno odkrili “tipično sliko” za hashimoto.

Potem sem na podlagi tega izida šla k tirologu, ki je z UZ ugotovil isto. Tipična slika na UZ za vnetje ščitnice, zato pregled protiteles ni potreben. Naslednje leto sem imela ob ponovljenem UZ še eno dodatno cisto + povečano ščitnico. Dobila sem eutirox na podlagi TSH izvida – terapevtski poskus, TSH je bil takrat nekaj čez 2. Sicer posebnega izboljšanja nisem opazila, sem pa ob tem imela manj boleče menstruacije, zmanjšala se mi je pogostost napadov migrene z avro.

V teh letih niti enkrat niso preverili protiteles, niti ft3, niti ft4.

UZ ščitnice: ščitnica je začetno povečana, hipoehogena in bolj prekrvavljena. V desnem režnju je ventralno anehogen nodus 6 mm.

TSH: 2,1 mE/l

Diagnoza: kronično vnetje ščitnice z evtirozo

Glede na opis UZ ščitnice gre verjetno za kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto. Protitelesa antiTg in antiTPO sicer niso bila določena, prav tako ne pT4 in pT3. —> tole je komentar dr. Pirnata na sliko UZja.

Sicer je zdravnik rekel, da imata to bolezen zagotovo tudi moja starša, ker je dedna, svetoval mi je da naj imam TSH pod 2 če se odločim še za kakšnega otroka… itd.

V glavnem, nisem dobro. Niti slučajno. Kot rečeno, drug teden grem v laboratorij, pa da vidim kaj je z mojim t3 in t4. Bom poskusila v juniju izprosit, da mi da pregledat protitelesa. Nimam financ, da bi lahko šla na vse samoplačniško.

Pri tako nizkem feritinu imaš lahko težave s sprejemanjem in pretvorbo ščitničnih hormonov. Zaželjena vrednost je okoli 100. Jaz bi najprej tukaj gradila. Ker so močnejše in boleče menstruacije tudi lahko posledica obojega – pomanjkanja železa in ščitničnih hormonov, potem si pa v začaranem krogu. Očitno je nadomeščanje železa prepočasno, morda je odmerek prenizek. Tega ne poznam, ker so zame prišle v poštev samo infuzije. Imamo pa v skupini Ščitnica – naravni hormoni in alternativno zdravljenje na Facebooku punce, ki se spoznajo na nadomeščanje železa z dodatki oz. tabletami. Ena je še posebej specializirana za borelijo.

S tiroksinom lahko odmerek malo povprečuješ, če se ne da tablet lomit, en dan torej 25 mcg, naslednji pa 50. Nekateri so pa res tako občutljivi, da čutijo razliko v dnevih z različnimi odmerki. Vse je odvisno od posameznika, stvari pa se lahko tudi spremenijo. Zato je vedno pametno razne nasvete jemati z rezervo. Koristni so toliko, da dobiš idejo, kaj vse je možno narediti in kaj vse lahko vpliva, potem je pa treba poslušati svoje telo in se odzivati na spremembe. Jaz recimo tudi spet delim odmerek svojih naravnih hormonov, čeprav včasih nisem opazila razlike med jemanjem enkrat ali dvakrat dnevno.

Lep pozdrav,

Alenka

Pozdravljene,

najlepša hvala za vse odgovore. Ja, sem seznanjena z vplivom feritina, sem tudi naročila Solgar Iron in čakam, da pride. Upam, da bo železo rešilo večino težav, res nisem vedela, da ima takšen vpliv na ščitnične hormone.

Res sem hvaležna za vse nasvete, upam, da bom končno začela živet, ker tole životarjenje ni za nikamor.

Nisem noben strokovnjak, vendar sem imela tudi sama probleme z utrujenostjo in slabostmi ob menstruaciji. Zgledalo je kot bi mi vso energijo pokurilo in sem bila čisto brez moči. Železa mi ni nihče gledal, ker sem imela v redu hemogram. Ginekolog mi je vseeno dal železove tablete in je bilo bolje, ko sem jih nehala jemat pa spet enako. Se je pa stanje bistveno popravilo, ko sem šla zaradi drugih zadev k endokrinologu in mi je ta dala vitamin D. Zdaj jemljem Plivit d3 kapljice, ki pa se dobijo samo na recept. Železo je tudi pri meni pod mejo in se endokrinologinja glede tega ni razburjala, ampak mi je dala vitamin D. Mogoče je vredno to preverit.
Srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close