Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija menjava amalgamske zalivke

menjava amalgamske zalivke

Trenutno imam nameščen fiksni zobni aparat. Zaradi premika kočnikov naprej je zdaj precej vidna stara amalgamska zalivka na šestici spodaj, in to precej velika. Že pred leti sva se z zobozdravnico pogovarjali, da jo bo treba nekoč zamenjati, vendar je takrat zagovarjala stališče, da šele, ko bo to nujno. Plomba je res velika in jo je bilo strah, da bi zob počil. Ker se mi je to zgodilo s štirico, me res skrbi, da se ne bi ponovilo (in to po takšni naložbi, kot je fiksni aparat – potem sem res spet tam, kjer ni muh). Z omenjenim zobom je sicer vse v redu. Kaj menite vi? Je moj strah upravičen ali sem preveč panična?
Pa še drugo vprašanje: je mogoče kakorkoli preprečiti nabiranje zobnega kamna? Nabira se mi spredaj na spodnjih zobeh, očitno so s premikom zob nastale ugodne špranje za zastajanje apnenca. Ortodont mi ga sicer skoraj vsakič ob menjavi žičke počisti, vendar so že po treh, štirih dneh spet vidne obloge. Medzobni prostor čistim z raznimi “smrečicami”, z zobno nitko se bolj težko prebijem.
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

glede šestice vam težje svetujem, ker ne morem napraviti kliničnega pregleda. Glede nabiranja trdih zobnih oblog vam lahko predlagam le čimboljšo higieno, ki bo bistveno lažja, ko vam bodo odstranili zobni aparat, ter morda uporabo soničnih zobnih ščetk. Je pa žal pretirana nagnjenost k nabiranju zobnega kamna tudi stvar posameznikobega metabolizma in genetike.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close