Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Meningokokne okužbe- Maroko

Meningokokne okužbe- Maroko

Pozdravljeni,

Z 20 mesečnim otrokom načrtujemo 14 dnevno potovanje v Maroko. Spali bomo sicer po manjših hotelih in se vozili s svojim najetim vozilom (mislimo narediti krog po državi).
Otrok je cepljen po programu + kme. Meningokok ni še cepljen, sem sicer razmišljala da bi ga cepila za B skupino, ki se v SLO največ pojavlja. Sedaj pa me malo skrbi pojavnost te A različice v Afriki in ali je Maroko že problematičen?
Ali bi priporočali cepljenje za A skupino preden gremo?
Koliko prej je potrebno da se vzpostavi zaščita?
Na enem forumu sem prebrala da bo kmalu na voljo neko cepivo ki bo ščitilo za vseh 5 skupin, ali je res kaj na tem?
Lp,

Spoštovani, Maroko ne sodi v meningitični pas, kjer bi bilo večje tveganje za okužbe s sevom Meningokoka tipa A. Poleg tega je treba vedeti, da tudi v meningitičnem pasu tveganja nastane ob specifičnem obnašanju potnikov: npr. obiskovanje množičnih shodov, oz. prireditev v zaprtih prostorih, oz. ob dolgotrajnih, zelo tesnih stikih z lokalnim prebivalstvom (skupno bivanje), saj je prenos okužbe kapljičen. Za zaščito pred povzročiteljem tipa A je na voljo epivo Nimenrix, ki ščiti pred Neisseria meningitidis skupin A, C, W-135 in Y, ne pa pred drugimi skupinami Neisseria meningitidis. Za cepljenje otroka, starejšega od 1 leta, je potreben 1 odmerek cepiva, zaščita nastane cca po 4 tednih. Če tudi sicer veliko potujete z otrokom, prihajate v tesne stike z lokalnim prebivalstvo, je zaščita smiselna.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor.
Potujemo precej veliko, je pa res da kakšnih globjih stikov z domačini navadno nimamo (spimo vedno v svoji sobi s svojo kopalnico, tudi javni prevoz uporabljamo redko). Bom vseeno premislila o cepljenju.
Zanima me še ali bi priporočali tudi cepljenje za Hepatitis A? Starša sva cepljena, otroka pa še nisva (smo sicer potovali že pred 1 letom, ampak takrat se itak ne sme cepiti).
Ali gre pri obeh cepljenjih za mrtva cepiva? A se jih da tudi kombinirati in cepiti hkrati?
LP

Spoštovani, glede na navedeno (pogosta potovanja), pa vam cepljenje proti hepatitisu A toplo pripočam. Cepljenje otrok se izvaja z inaktiviranim (mrtvim) cepivom Havrix 720 za otroke, starejše od 1 leta. Cepi se z enim odmerkov, revakcinira 6 do 12 mesecev kasneje (a lahko tudi v obdobju do 5 let). Zaščita nastane 2 do 4 tedne po cepljenju. Cepljenje je možno izvesti v kombinaciji z drugimi cepivi (proti tifusu, OMR, rumeni mrzlici) in nekaterimi imunoglobulini, na različna vbodna mesta. Žal, podatkov, o sočasnem cepljenju z meningokoknim cepivom, ni. Meningokokno cepivo je konjugirano (pripravljeno iz posameznih, za nastanek imunosti, tipičnih beljakovin – antigenov). Ni živo. Lepo vas pozdravljam, Nina

Zdravo,

Zal se nam je zgodilo nekaj kar se nebi smelo. Smo na potovanju v Maroku. Otroka (še) nismo cepili za menigkok ker je imel v trenutnem polletnem obdobju (1.5let)  en kup drugih cepljenj za opravit (redno, pnevmokok in med poletjem smo opravili se s KME ter hepA).

No ker smo v Maroku in je tukaj muslimanska kultura je danes prislo do neljubega dogodka. Otrok je tekel po nekem trgu par metrov od naju, in iz nenada je do njega prisla gospa (60+) in ga pobozala po glavi in na hitro poljubila na lice. Vem da je to tukaj normalno, ampak meni je kar zaslabelo. Vem pa da ne moram tega popraviti. ( v stiku z otroci sem bila res pazljiva, to pa je bilo kar iz nenada, ponavadi ga samo pobozajo ali pa se mu nasmehnejo, ta pa je sla predalec.

Midva sva bila cisto v soku, jaz sem mu lice razkuzila in pobrisala ampak vec kot to ne moram narediti. Sedaj me je zelo strah menigokoka. Sicer sem brala da starejsi naj nebi bili toliko prinasalci, a vseeno? ali me mora zelo skrbeti? Do kdaj moram zaradi tega neljubega dogodka opazovati? kaj bi bili prvi znaki?

Lp

Spoštovani, zaradi bežnega poljuba na lice tveganja praktično ni. Tveganje nastane od dolgotrajnem (merjeno v urah/dnevih) zelo tesnem stiku: sobivanje v skupnih neprezračenih prostorih, pitje iz iste steklenice, vožnja v nabito polnih prevoznih sredstvih, spanje v isti postelji; oz. v skupnih slabo prezračenih prostorih. Prenos je namreč kapljočen in zahteva veliko materiala, ki se od okužene prenese v dihala neokužene…Nič od tega se ni zgodilo. Sicer pa je gnojni meningitis akutna bolezen, ki poteka zelo hitro s visoko vročino, hudim glavobolom, bruhanje, sistemsko prizadetostjo, nezavestjo, lahko z izpuščanjem pri meningokokni sepsi. Nekih napovednih znakov, ki bi jih lahko sedaj spremljali, pa, seveda, ni, saj gre za akutno bakterijsko okužbo.

New Report

Close