Meningitis
Moja mama (64 let) je pred tremi tedni dobila klopa in sumi, da je od tega dobila meningitis. Pred 10 dnevi je imela močan glavobol in temperaturo, obiskala je zdravnika, ki ji predpisal Sumamed. Nekaj časa je bilo bolje, ko je Sumamed porabila, je bilo stanje spet slabše. Temperaturo (37-38 stopinj) ima skoraj ves čas, občasno še vedno glavobol in vrtoglavico. Včeraj je šla spet k zdravniku, dala je kri (pri štirih postavkah na izvidu rezultati niso bili ravno v mejah normale), vendar zdravnik pravi, da je kri v redu. Predpisal ji je samo Lekadol, ni je poslal na nobene dodatne preiskave. Ali bi bil to lahko klopni meningitis?
Ali lahko vzame za izboljšanje še kakšna zdravila, ki se dobijo brez recepta?
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
Meningitis poteka občajno z določenimi znaki, najbolj značilen je vsekakor trd vrat (vendar boste “doma” to teže ugotovili, sploh če ni zelo izrazito). Nekoliko nenavadno bi bilo, da bi že toliko časa imela le občasno glavobol in vrtoglavico, pri meningitisu bi pričakoval v tem času že izrazito poslabšanje težav in hujšo prizadetost bolnice. Za razliko od borelije, ki je bakterijska okužba, je klopni meningoencefalitis virusni in ni pravega razloga, da bi sumamed izboljšal stanje. Takole seveda ne morem izključiti te blezni, a zelo sumljivo se mi glede napisano ne zdi. Povsem možno je, da težave vaše mame niso povezane s tistim klopom. Lahko je kriva kakšna druga virusna okužba, za kaj konkretnejšega pa imava malo premalo podatkov (zato tudi težko rečem, s čim razen Lekadola si še lahko pomaga). Če imate na razpolago tiste izvide, mi jih lahko sporočite!
Lep pozdrav!