Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Menierova bolezen ?

Menierova bolezen ?

Spoštovani !

Ker nikjer na tem forumu in tudi sicer na internetu nisem dobil pojasnila ali informacije o svoji bolezni, Vas prosim za vaš nasvet ali mnenje o simptomih moje bolezni.
Ker opravljam zelo odgovoren poklic, pri katerem bi bila moja bolezen lahko usodna zame in za druge, Vas prosim za odgovor.
Star sem 39 let, vsako leto imam redne zdravniške preglede in vedno ugotavljajo, da je z mojim splošnim zdravjem vse v redu, razen malo zmanjšanega sluha levega ušesa za nizke tone.
Pred tremi leti sem prvič doživel nenadno vrtoglavico, ko sem normalno sedel za računalnikom. Vrtoglavico je spremljala slabost in intenzivno znojenje. Vse skupaj je trajalo nekaj minut. Po tem je bilo zopet vse v redu, le da sem bil zelo utrujen in sem popoldan spal kar nekaj ur. Kar nekaj dni po tem pojavu sem čutil tudi rahlo vrtoglavico.
Takšni napadi se mi pojavljajo vsakih nekaj tednov ali pa tudi mesecev in to v različnih stanjih. Med težko fizično aktivnostjo, pri delu z računalnikom, na sestanku, v restavraciji pri pivu…
Posvetoval sem se s tremi zdravniki, ki so mi dejali, prvi, da so to pač živci, drugi mi je svetoval, naj več telovadim in tretji, da naj ob napadu ležem in imam noge podložene. Nasvetov sem se držal, a niso povsem pomagali. Včeraj sem doživel zares močan napad in sem okoli pet minut trpel hudo vrtoglavico, slabost in znojenje kot v savni. Žena je dejala, da mi je srce bilo, kakor bi hotelo izskočiti in je pomislila, da bom umrl.Po petih minutah je bilo stanje že povsem v redu in sem se brez velikih problemov stuširal in šel spat. Spal sem (popoldan) štiri ure. Danes čutim le še rahlo utrujenost im majhno omotičnost.

Osebni zdravnik pravi, da je to pogost pojav in se pač dogaja in noče ukrepati, jaz pa se bojim, da me slabost, ki se pojavi iz nenada, ne ujame pri vožnji avtomobila, pri delu na višini ali kaj podobnega, kjer bi lahko bilo življensko nevarno.

V literaturi ( Zdravstveni vodnik) sem za podobne simptome zasledil, da bi to otegnilo pomeniti MENIEROVO BOLEZEN.

Prosim vas za nasvet in sugestijo, kaj naj prosim osebnega zdravnika, da me napoti .
Prosim tudi forumovce, ki jim je ta bolezen znana, da mi napišejo svoje izkušnje.
Za čas in odgovor in pomoč se lepo zahvaljujem.

Lep pozdrav !

Spoštovani!

Tipična slika Menirove bolezni je glavobol, vrtoglavica in migotanje oči, ne pa tudi slabost in potenje niti razbijanje srca.

Panični napadi, oz. napadi tesnobe se ne dogajajo med naporom, temveč pretežno takrat, ko je človek sproščen in bolj kot vrtoglavica je tipična omotica, tj. občutek padanja, lebdenja, izgubljanja tal podnogami ipd. Razbijanej srca je nekako lahko prisotno, a bolj občutek, oz. čutenje, da srce bije, se obrača, zvija, ga nekaj oklepa stiska ipd. Tudi potenje lahko spremlja panične napade, a ne prav pogosto.

Po vašem opisu bi prej sodil, da dobite napade hitrega bitja srca in posledično potenje in vrtoglavico. Ukreniti bi bilo potrebno naslednje: ob napadu izmerite utrip srca. Če je večji kot 120 na minuto, bi ta hipoteza držala. K temu lahko prispeva pretirano delovanje ščitnice, največkrat pa se to dogaja brez neposrednega telesnega ali duševenga vzroka. Preveriti se da s 24-urno nošnjo ekg aparata – Holterjem. Ob tem naj bi bilo potenje posledica večjega napora, vrtoglavica pa nekoliko nezadostne preskrbe možgano v s kisikom.

Lahko da tudi ta teorija ne drži, a bi se jo dalo najlaže preveriti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša hvala za odgovor, bom javil kakšen je bil rezultat preizkusa z celodnevnim EKG aparatom.

Lep pozdrav !

Spoštovani g. doktor !

Sporočam Vam rezultate izvida z Holterjem EKG .
“Izvid:
Povprečna srčna fr. 77/min, max. 184/min in min. 47/min. Opažamo do -1,6 mm horizontalno denivelacijo ST spojnice. Vertikularna in SV ektopična aktivnost zanemarljiva. Indiciran CEM.”

Tisti dan, ko sem nosil holter nisem dobil napada (ki so tudi sicer poredki, enkrat na mesec ali še manj), danes pa sem zopet doživel lažjo vrtoglavico in slabost in utrip je skakal od 70 do 120 ( vedno namreč nosim merilec utripa, ker so napadi nenadni in takrat nisem v stanju, da bi si drugače meril utrip).

Prosim Vas za razlago izvida in morebitno diagnozo .

Hvala lepa !

Spoštovani!

To je bolj ali manj običajen izvid, ki ne kaže na napade hitrebga bitja srca. Za kratico preiskave nisem gotov, ali vas pošiljajo na obrementiveno testiranje ali ne. Po moje bi trenutne težave še najbolj sodile v skupino napadov tesnobe.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close