Najdi forum

Mogoče kdo ve, kaj pomeni to? Hvala!

Babilonski kralj Belšacar je na neki gostiji zagledal roko, ki je te besede pisala po zidu. Kot mu je razložil prerok Daniel, pomenijo, da je “preštet”, “stehtan” in “razdeljen” – šteti so mu dnevi, stehtan je bil in se izkazal za prelahkega (prim. egipčansko – in še kakšno – verovanje, da dušo po smrti stehtajo), njegovo kraljestvo pa si bodo razdelili Medijci in Perzijci, (kar se je tudi zgodilo: Belšacar naj bi bil umorjen še isto noč, kralj pa je poslal Medijec Darej).

Mislim da je prav mAne tekel fares.

Mislim, da je bilo v starih prevodih SP mAne, v standardnem pa je po novem mEne. V bistvu nihče ne ve dobro, ker je prevod iz semitskega jezika v katerem niso pisali samoglasnikov, tako da so vse skupaj bolj naša ugibanja.
Tudi Metuzalema npr. so zdaj prevajali Matuzalem. Takih sprememb je še kar nekaj.

Bi me pa zelo zanimalo, po kašni logiki se odločiti za a ali e. Če je tukaj kakšen lingvist, specializiran za semitske jezike, se priporočam za razlago. :))

To pa je pisanje, ki je bilo napisano: mené, mené, tekél, uparsín. [O]
26 To pa je pomen besed: mené: preštel je Bog tvoje kraljestvo in mu odredil konec; [r]
27tekél: stehtan si bil na tehtnici in izkazalo se je, da si prelahek; [r]
28 perés: tvoje kraljestvo bo razdeljeno in izročeno Medijcem in Perzijcem.«
Dan 5,25-28

Hvala punce, ampak mene zanima v kakšnem kontekstu se to danes uporablja? Namreč to sem zasledila v kar 4 romanih Draga Jančarja. Pometni to usodo, v katero smo ujeti?Hvala še enkrat!

Kaj je mislil avtor besedila Drago Jančar s tem? Ne vem. Jančar je tajnik Slovenske matice. Pokliči ga in boš dobila najbolj točno informacijo. Gospod je prijazen in komunikativen.

Tako na slepo bi rekla, da pomeni zloveščo napoved, da se bliža konec nečesa. Seveda pa je odvisno od konteksta.

Če pa boš mogoče res poklicala Jančarja, pa poročaj tukaj. :)))

Neverjetno – to je pa ena redkih zanimivih in kulturnih debat na teh forumih (no, poleg tistih ta resnih, življenjskih seveda). Vsa čast za vaše znanje! Jaz sem sicer mislil napisati, da je to nekaj iz Stare zaveze, kaj več pa ne bi spravil iz sebe.

Obilo uspeha!

Besedna zveza (zapisana tudi malo drugače) se uporablja kot napovednik nečesa zloveščega, čemur se ne da izognt…

Povezano z staro (mislim da SP) zgodbo…

LP

New Report

Close