Mena? Močne krvavitve, mirena ?
Stara sem 50 let. Še vedno imam močne menstruacije. Navadno še kar redne. Se že zgodi, da kak mesec menstruacije ni, včasih pa je menstruacija tudi dolgotrajna. V enem mesecu 10 dni, prekinitev dva, tri dni pa spet še en teden menstruacije. Ker sem zelo slabokrvna, zdravnik slabokrvnost pripisuje menstruacijam. Samoplačniško sem opravila pregled pri ginekologu, ki je predlagal mireno. Kontracepcije drugače nimam. Nagnjena sem k krčnim žilam, strdki. Imela sem Cerzet, ki mi ni odgovarjal, imela sem že mireno, nekje tri leta nazaj sem jo dala odstranit, ker sem imela občutek, da je kriva za nizek spolni libido in še kako drugo težavo.
V glavnem, zdaj sem brez vsega, z močnimi menstruacijami, slabokrvna, pred meno… Kaj sploh narediti, kaj priporočate vi?
Ali je mirena smiselna v času, ko pa bo mena najbrž le nastopila počasi?
Hvala za odgovor, Tatjana
Pozdravljeni,
žal mi je, da se spopadate z močnimi in nerednimi krvavitvami, ki vam slabšajo kakovost življenja, sploh ob slabokrvnosti. Na žalost ne vemo, kdaj bo pri vas dejansko nastopila menopavza – lahko šele čez 2, 3 leta… Mirena bi najverjetneje dosegla želeni učinek zmanjšanja jakosti krvavitev in bi se posledično popravila tudi krvna slika. V kolikor pa je ne želite, pa pride v poštev še laparoskopska operacija – odstranitev telesa maternice. S tem posegom nič ne posežemo v vaše hormonsko stanje (torej, ne preidete kar naenkrat v menopavzo), saj jajčnikov ne odstranimo, ustavimo pa krvavitve.
Lep pozdrav
Spoštovani,
poseg se naredi v splošni anesteziji, reče se mu laparoskopija – skozi popek se v trebušno votlino vpihne plin ter nato skozi isto odprtino vstavi kamera. Nato se še skozi tri majhne odprtine vstavijo delovni inštrumenti s katerimi odstranimo telo maternice in jajcevoda. Jajčnika in maternični vrat torej ostanejo intaktni. Posegu se reče supracervikalna histerektomija – zagotovo lahko na spletu najdete kakšno fotografijo/shemo posega.
Lep pozdrav