Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje mena in tromboza

mena in tromboza

Stara sem 48 let in mislim, da prihajajo leta ko bom prišla v meno. Toda jaz sem pred tremi leti prebolela globoko vensko trombozo in slišala sem, da nebom smela jemati nobenih hormonov. Zanimame, če je to res in kaj lahko takrat sploh jemljem, da bom lažaje vse prenašala in kaj se lahko zgodi, če kljub temu vzamem hormone.

Spoštovani!
Predvidevam, da imate v mislih estrogensko-gestagenske preparate, ki se uporabljajo za lajšanje menopavzalnih težav in znanjševanje pojavljanja osteoporoze.
Za začetek morate vedeti, da mnoge ženske v samem prehodu v menopavzo, nimajo tolikšnih težav, da bi na vsak način potrebovale nadomestno hormonsko zdravljenje. Še zlasti je potrebno o tem razmisliti, če imamo v anamnezi dejavnike tveganja: globoko vensko trombozo in pljučno embolijo, karcinom maternice, hipertrofijo maternične sluznice, karcinom dojke, hormonsko odvisen karcinom dojke, porfirijo, jetrne bolezni, ipd. Vsa ta tveganja je potrebno presojati in se v skladu z ugotovitvami odločati za nadaljnje postopke.

V primeru stanja po globoki venski trombozi jemanje hormonske terapije ni absolutno kontraindicirano, vendar morajo biti bolnice z venozno tromboembolijo ali ženske s takšnim stanjem v anamnezi,
povezanim z estrogenom, ob jemanju nadomestnih estrogensko-gestagenskih preparatov redno nadzorovane (vključno s testi
koagulacije – strjevanja krvi). Ob ponovnih trombemboličnih zapletih je potrebno terapijo nemudoma prekiniti.
Res je, da se za nadomeščanje ob povečanih dejavnikih tveganja odločajo le redko – in zlasti zaradi osteoporoze. Vsekakor pa se morate pred kakršnimkoli začetkom jemanja posvetovati z ginekologom in specialistom angiologom, ki vam bosta tudi predlagala morebitne predhodne preiskave.

Za preprečevanje le te pa lahko veliko strorite že sedaj: čim več športne aktivnosti, krepljenje mišične moči, uživanje hrane z dovolj kalcija, pazite na telesno težo, ipd.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close