Najdi forum

MENA-HORMONI

Spoštovani,
mene zanima ali je hormonsko nadomestno zdravljene v meni zelo škodljivo za srce. Sem stara 45 let in sem v meni. Že od majnega sem imela ekstrasistole in včasih pri tremi razbijanje srca. Sedaj v meni se mi je to stopnjevalo. Ob jemanju hormonov je boljše ampak me je strah da to ne pusti posledice za srce, ker trenutno toliko pišejo negativno za hoprmone. Kakšo je vaše mnenje.Hvala za odgovor.
LP MAJA

Ginekologi predpisujejo nadomestno hormonsko zdravljenje pri ženskah s težavami značilnimi za meno že mnoga leta. Pred 5-10 leti so po rezultatih nekaterih raziskav domnevali, da tako zdravljenje koristi tudi proti boleznim srca in ožilja. Te ugotovitve so vzpodbudile številne raziskovalce k nadaljnjim raziskavam.

Rezultati raziskav zadnjih lte pa ne potrjujejo prvotnih. Zato sedaj zdravniki ne predpisujejo več nadomestnega hormonskega zdravljenja ženskam v meni za zaščito proti boleznim srca in žil, zlasti, če obstaja bojazen za tvorbo žilnih strdkov.

Če ženska ni ogrožena, da bi zbolela za trombozo ali rakom in potrebuje nadomestno hormonsko zdravljenje, ni zadržkov, da ga izvaja pod kontrolo ginekologa.

Po vsebini vašega posta domnevam, da niste ogroženi, da zbolite na srcu in da lahko nadaljujete z dosedanjim zdravljenjem.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close