Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Klimakterij -menopavza Mena čez noč

Mena čez noč

Žal se mi v bližnji prihodnosti obeta dobesedno mena čez noč. Moram namreč na odstranitev jajčnikov zaradi cist. Stara sem 45 let in me zelo skrbi kakšno bo moje življenje naprej. Slišim namreč, da to prinaša veliko stranskih in neugodnih učinkov. Prosim za vaše izkušnje, kako ste se s tem spopadle, kakšna je kvaliteta življenja, kaj lahko naredim sama ..

Pozdravljena

Pred tremi meseci so mi v 49. letu odstranili maternico in jajčnike zaradi miomov in posledično hude slabokrvnosti. Težave z oblivi so se začele takoj po operaciji zato sem že v bolnišnici dobila hormonsko injekcijo, ki je držala okrog šest tednov. Ker nimam pretiranega strahu pred HNT in sem mnenja da če mi je bilo nekaj odvzeto in mi to povzroča težave, je bolje to nadomestiti kot pa trpeti, sem se odločila za obliže Climara, ki se vsaj zaenkrat kar dobro obnesejo in mi ne povzročajo kakšnih dodatnih težav. Počutim se dobro tako psihično kot fizično, le včasih me popade kakšna nerazložljiva nenadna sprememba razpoloženja. Takrat grem na dolg hiter sprehod in nazaj pridem kot prerojena. Nasploh pa se po operaciji počutim dosti bolje je pa to zelo odvisno od posameznice, kako sprejema take spremembe.

Kdo pa predpiše hormonsko terapijo – ginekolog ali osebni zdravnik? Se ob tej terapiji večina počutiš normalno – tudi glede spolnosti? Sama sem sicer zelo pozitivna oseba, mislim tudi, da kar zdravo živim, vendar so mi obetajoče spremembe vseeno nagnale strah v kosti.

Hormonsko terapijo ti predpiše ginekolog, če se boš seveda odločila zanjo. Jaz se ob njej počutim čisto ok, enkrat na teden si pač nalimam obliž in to je to. Glede spolnosti zaenkat ne opazim nobene razlike, pravzaprav je celo boljša ker ni več strahu pred morebitno nosečnostjo. Tako kot ti sem se tudi jaz bala teh sprememb vendar me je zelo pomirila ena starejša ginekologinja z izjavo da je več ali manj vse to v glavi in da če stvari jemlješ take kot so in se z njimi sprijazniš so vse težave precej lažje. Mislim da je veliko odvisno tudi od načina življenja, če imaš oporo v partnerju in družini in imaš tudi drugače urejeno življenje bodo tudi težave manjše.

New Report

Close