Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Mena

Mena

Pozdravljeni!

Imam vprasanje,na katerega mi se nihce ni znal odgovoriti. Stara sem 34 let in menstruacije nimam vec ze ne vem koliko let. Najprej je bila seveda kontracepcija, potem hormonske ciste,problemi, nic menstruacije, potem spet hormonsko zdravljenje…. Nakar ugotavljanje plodnosti, hormonske preiskave so pokazale meno. Seveda sem cisto odvisna od donacije, brez tega ne bom imela otroka.Mislim , da zdravniki niti ne vedo, je mena posledica jemanja kontraceptivov ali pa tako pac je. Genske preiskave so bile bp!
Zanima pa me, zakaj tako. Kaj sem delala “narobe”? Od vseh hormonov v teh letih sem se zelo zredila, sedaj sem brez hormonov (po 3 umetnih oploditvah), vmes shujsala, a menstruacije ni. Vrocinskih polivov v bistvu sedaj niti nimam, a menstruacije ni. Zenske so vse nesrecne,ko dobijo menstruacijo, a ne vedo, kaksen blagoslov bi bil to zame, vsaj domjisljala bi si lahko, da vsaj malo jajcniki delujejo….

Je sploh kaksna teoreticna sansa, da se to stanje kdaj spremeni, kljub spremenjenemu nacinu zivljenja?Imate mogoce kaksen nasvet?

Hvala za odgovor, lep dan vam zelim, MOjca

Spoštovani!
Kot veste, je za urejen menstrualni ciklus potrebno izjemno usklajena notranja stimulacija (hipotalamus – hipofiza – jajčnik).
V primeru, da kjerkoli na osi nastopi motnja, v jajčniku prenehajo dozorevati jajčeca. Glede na to, da pravite, da so vaše hormonske preiskave pokazale meno, to pomeni, da se jajčniki ne odzivajo več na hormonsko spodbujanje regulacijskih centrov (vrednosti FSH so zelo visoke), količina spolnih hormonov, ki jih tvorijo jajčniki, pa se zelo zmanjša in jajčne celice prenehajo dozorevati.
Mena nastopi torej zato in takrat, ko se jajčniki (oz. jajčni folikli v jajčniku) ne odzovejo več na notranjo stimulacijo, ki postane v tem času maksimalna. Tudi polivi vročine so povezani z visokimi vrednostmi FSH.
Včasih poskušamo jajčnik vspodbuditi z gonadotropini, in izjemoma uspemo doseči eno ali dve ovulaciji tudi pri prezgodnji meni, vendar prav velikega upanja ni. (glede na napisano ste tovrstne poskuse že opravili?) V meni namreč jajčni folikli pospešeno propadajo, to pa je glavni vzrok, zakaj horomonske stimulacije niso več uspešne.
Nemogoče je odgovoriti, kaj je vzrok vaši prezgodnji meni. Opisane so redki primeri, ko po jemanju kontraceptivov ni bilo več moč vzpostaviti lastnega menstrualnega ciklusa. Vendar pa za vaš izhod to pravzaprav ni pomembno. Nasveta, žal, nimam. Vsekakor pa vam predlagam, da opravite poglobljen razgovor z vašim ginekologom. Izjemno uporabne odgovore o prezgodnji meni lahko preberete tudi na forumu Ginekologija.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close