Najdi forum

Men pa ni čist nč več jasn…

Jaz imam pa eno vprašanje. Na eni spletni strani sem si izračunala, koliko kalorij je moja dnevna poraba. Rezultat je bil 1120. Če hočem shujšat (bi rada za 2 kg), moram zmanjšat kcal za 200. Torej smo na 920. Po drugi strani pa avtor navaja, da nikakor ne smemo pojesti manj kot 1200 kcal. Jaz te uporabne naloge ne znam rešit. Lahko kdo pomaga?

Ta matematika je zelo enostavna. Pojej 1200 kcal , razliko do 920 kcal porabi z fizično aktivnostjo.

LP

Največja fora je da kalorije sploh niso tako pomembne.
Dajo neko referenco vendar, da se setavit dieto iz 2500 kcal ,kjer bos mascobo izgubljal oziroma izgubljala bolje kot na 1000 kcal.
Fora je v izboru hranil in njihovem vplivu na hormone, ki vplivajo na izgubo maščobe in tiste ki jo preprečujejo.
Npr. ogljikovi hidrati in dvig inzulina, ki preprečuje razgradnjo telesne maščobe in pospešuje izgradnjo ter negativno vpliva na raven rastnega hormona ki pomaga kurit maščobo.
Ali beljakovine ki dvignejo rastni hormon.

Kar hočem povedat je, da ni toliko fora v kalorijah temveč bolj v izboru hranil.

Torej znižati ogljikove hidrate in izberati le kompleksne, katerih vsebnost vlaknin je visoka in glikemični inedx nizek : zelenjava , ovseni kosmiči..

Povečati vnos kvalitetnih beljakovin.
Maščobe dati na minimum in konzumirati le omega 3 maščobne kisline (obdobje do 3 mesece potem dodati tudi omega6) , ki pri hujšanju pomagajo.

Tu ne gre za komercijalna nategovanja temveč za dejstva, ki jih najdeš v vsakem učbeniku za dietologijo.

Več o tem na http://www.maxximum-portal.com

Poplnoma se strinjam, da število kalorij ne določa porabo maščob. V primeru pravilnega izbora živil res lahko kljub visokemu vnosu kalorij zmanjšamo % maščobem, ne pa teže.
Vprašanje je bilo kako shujšati oziroma izgubiti 2 kg.
Ko rečemo, da želimo shujšati ne vem na kaj mislite. Želite biti lažji ali bolj vitki? To sta dva različna pojma, ki niso vedno sorazmerna z izgubo teže.
Če izgubiš 2kg maščobe in pridobiš 2kg mišic boš imel kljub enaki teži različno postavo. Prav zaradi tega je nujno potrebna fizična aktivnost pri “hujšanju” ali bolje rečeno preoblikovanju postave iz kvantitete v kvaliteto.

LP

Dobro jutro,
hvala za vajine odgovore. Po mnenju Kolesarja bi morala torej vsak dan cca eno uro intenzivno telovadit (za tistih – 300 kcal). Torej, bla sem na strani

http://www.geocities.com/igor_rakar/fitness/index.htm

in tam so tudi neke tabele za izračun mišične mase. A se dajo take stvari tako spredalčkat v tabele?
Lep petek

Računala si verjetno v redu, ampak tam mora biti neka napaka. Meni ni nobene logike, ampak čudi me da Gašper in Kolesar nista nič rekla. Že samih 1120 kcal
(dnevne potrebe) je za …….

Poglej na http://www.osebnitrener.com pa ponovi izračun.

Za 2 kg shujšat res ne rabiš gledat kalorije, jej normalno in VEČ migaj.

kiki

Jaz tudi mislim (tako kot Kiki) da mora biti tu napaka. Kolikor sem jaz razumela do sedaj in najbrž si si ti izračunala koliko kalorija porabi tvoje telo v mirovanju – torej bazalni metabolizem… na to pa potem prišteješ še koliko porabiš v službi (npr.), koliko doma za hišna opravila, koliko z rekreacijo… in dobiš recimo nekje
1840 kcal. (recimo?)
Ne vem … tako sem jaz to razumela … se mi zdi. da je Kolesar enkrat tako lepo to predstavil.
Kolesar, Gašper – Kaj mislita?

Pozdravček vsem,

Irena

Kako to misliš “Že samih 1120 kcal (dnevne potrebe) je za ……. ” ?

E, sem zračunala na osebnem trenerju …

Dnevna energetska poraba:

Bazalni metabolizem: 1306kcal

Spanje: 224kcal
Delo (služba): 510 kcal
Aktivnosti doma: 357kcal
Šport: 66 kcal
——————————————————————————–
Skupaj: 1156 kcal

A je to normalno?

Veseli me, da ste tako reagirale. Pravilno razmišljate, 1120 kcal je res za “umret”.
Za približen izračun potrebnih kcal lahko uporabite ta kalkulator:

Pa še neka,j za porabiti 300 kcal ni potrebna 1 ura intenzivne rekreacije. Dovolj je 1 ura hoje ali 30 min teka. Na istem naslovu poglejte kalkulator za izračun porabe energije.

LP

Ne vem koliko si teška in koliko se visoka, ampak tle še vedno ni logike.

Irena pravilno razmišlja. Salma- tako malo kalorij sem mislila je že hujšanje.
Poglejte še na kakšne druge tabele.

Pa si spet pišemo.
Kolesar, daj javi se!

lp kiki

Nekaj narobe gledaš. Ne more biti skupna poraba manjša od bazalnega metabolizma.

kolesar hvala!

Sva glih oba hkrati pisala.

lp kiki

A to zdaj pomeni, da moram vse tiste porabe kalorij prišteti k bazalnemu metabolizmu? Torej:

Bazalni metabolizem: 1306kcal
+ Spanje: 224kcal
+ Delo (služba): 510 kcal
+ Aktivnosti doma: 357kcal
+ Šport: 66 kcal
——————————————————————————–
= Skupaj: 2462 kcal

A je zdaj to toliko, kot jaz rabim na dan? In če recimo pojem 200 kcal manj, ali pa še eno uro hodim (ali plešem), porabim nekje 300kcal, potem bi lahko shujšala dve kili?

Matematičarka, matematičarka. Zato, da bi “shujšala” ne potrebuješ nobene visoke matematike.
Dovolj, je da ugotoviš koliko poješ zdaj?
Kaj poješ?
Da se odrečeš “slabi” in je nadomestiš z “dobro hrano”. Ni nujno, da zmanjšaš količino.
Izbereš eno ali kombiniraš več fizičnih aktivnosti, in vztrajaš.

Torej, če zdaj ješ toliko, da ti teža miruje, je ustvarjanje dnevnega primanjkljaja od približno 300-500 kcal/dan s fizično aktivnostjo in izborom prave hrane dovolj, da se bo telo “preoblikovalo” v bolj kvalitetno “maso”, ki ni nujno, da je lažja.
Zakaj?
2kg maščobe ima dosti večji volumen kot 2kg mišic. Zaradi tega kljub temu, da imamo enako težo izgledamo bolj vitki.

To je vse.

Tabele in izračuni so dobri samo za primerjavo s povprečimi potrebami ali priporočili.

LP

jap.

kiki

Ej, družba,
hvala za vaše odgovore. Sem šele pred kratkim našla ta forum in mi je kar všeč, čeprav moram priznat, da sem sama bolj “lene” sorte, kar se športa tiče (kakih ena do dvakrat na teden po urco), ostalo pa bolj ali manj preživim za računalnikom. Ko vas berem, me kar malo navdušujete za “miganje”. Pa lep in razmigan vikend vam želim.

New Report

Close