Melone delimo v dve skupini: na dinje in lubenice. Dinje imajo svetlorjavo, zeleno ali rumeno lupino in čvrsto, pri zrelem sadežu močno dišeče meso. Lubenice imajo temnozeleno, čvrsto lupino in rdeče, rožnato ali rumenkasto zelo vodeno meso.
Poznamo več vrst melon: ogen, charentaljska melona, kantalupska dinja, galija, medena rosa, tendral melona, vodna melona ali lubenica.
Uporaba
Melone zaradi vsebnosti sladkorja in okusa uvrščamo med sadje. Navadno jih uživamo surove (lahko sladkane, soljene, poprane), redkeje kuhane in pečene. Predelujemo jih tudi v marmelado, džem, napitke ali vlagamo v kis kot kumare. Užitno je tudi seme.
Zdravilni učinki
Priporočajo jih proti ledvičnim kamnom in kamnom v sečnem mehurju, blažijo pike insektov in opekline. Odlične so za osvežitev in krepitev organizma ter za nego obraza.