Melatonin
Pozdravljeni,
Videla sem, da ste za nespečnost priporočili Melatonin v tabletah ali kremi.
Sama imam težave s spanjem in že nekaj let jemljem Sanval, ki mi ne pomaga vedno in ne v predpisani količini. Ko je čas za spanje, ne čutim nobene zaspanosti kvečjemu utrujenost, še to ne vedno. Čez dan nisem preveč aktivna, ker nisem zaposlena. Sem tudi precej anksiozna zaradi psihičnih težav.
Zanima me kakšne izkušnje imate pri ljudeh, ki jemljejo Melatonin. Ali pomagajo dosti ljudem in pri kakšni obliki nespečnosti? Ima kakšne stranske učinke in ali se ga lahko jemlje tudi skupaj s Sanvalom in antipsihotiki ter ostalimi zdravili? Ali se lahko postane odvisen od Melatonina in ali se lahko razvije kakšna toleranca? Zanima me tudi ali je krema enako učinkovita kot tablete in kako se jo uporablja, ker jaz bi raje uporabljala kremo. Kje v Sloveniji se da dobiti Melatonin razen v BTC-ju v Ljubljani? Sem iz Primorske.
Kakšno obliko telesne vadbe oz. sprostitvenih tehnik priporočate v boju z anksioznostjo razen joge.
Zelo bi bila hvaležna, če bi mi odgovorili na vsa vprašanja.
Hvala in lep pozdrav.
Lepo pozdravljeni!
Ja res je, melatonin je dober in učinkovit, ker naše telo misli, da gre za njegov lastni hormon. Le ta po 25. letu pričnu upadati…se ne proizvaja več kot poprej, tako se pri marsikomu, največkrat v kombinaciji s prekomernim stresom izrazi nespečnost. Nima stranskih učinkov, ker je telesu naraven (njegova sestavina) ni občutljiv ali kontradiktoren s katerim koli zdravilom. Melatonin ne navaja na odvisnost in pomaga ne glede na vzrok nespečnosti. Je pa res, da bi hkrati z odstranjevanjem posledic, morali tudi predelovati vzrok, izvor težav (psihoterapija, meditacija, joga…).
Lep pozdrav in vse lepo,
Barbara Sarić, psihoterapevtka
[email protected]
Lepo pozdravljeni,
krema je enako učinkovita kot tablete. Običajno se prakticira eno uro pred spanjem. Imam izkušnje s kremo in tabletami od Holistic centra, drugih proizvajalcev ne poznam. Bi pa verjetno moral delovati tudi Circadin, če gre za hormon melatonin. Sicer se da v Holisticu naročiti tudi po pošti, žal pa kakor vem, trenutno ni na zalogi.
Lep pozdrav in vse lepo,
Barbara Sarić, psihoterapevtka
Holistic center