melanom
Pozdravljeni!
Vem,da je o tem kar nekaj napisanega ampak vseeno čutim potrebo,da se malo izpovem tukaj.
Danes sem bila z svojo mami na pregledu kjer so ji postavili diagnozo melanoma na nogi pod golenico.
Pred dvema letoma so ji odstranili eno znamenje,ki je bilo sumljivo ampak je izvid bil negativen,čeprav je takrat zgledalo tisto znamenje nekako bolj sumljivo kot to,ki so ga izrezali štirinajst dni nazaj.
Vsi smo bili nekako prepričani,da je to običajen madež v resnici pa se je pokazal melanom.Obe sva bili v šoku,revica je bila vsa objokana in poklapana jaz pa sem bila koliko se je dalo trdna čeprav sem imela velik cmok v grlu ampak sem se v hipu zavedla,da ji moram bit v oporo ter jo spodbujat.Ko sem prišla domov in se malo umaknila v samoto pa sem se zlomila.
Čez teden dni ima kontrolo pri svojem zdravniku in ta bi ji naj določil potek zdravljenja,bojim pa se kako bo prenesla naslednje novice saj jo je že samo ta novica tako zelo prizadela in potrla.Jaz vseeno upam na najbolje ampak saj veste nekje v podzavesti pa me grize in se sprašujem kaj jo čaka.
Danes mi je rekla zakaj ravno ona?Pa sem ji odgovorila,da bolezen ne izbira in,da smo jutri lahko tudi vsi ostali na vrsti ali pa,da smo že bolani pa tega enostavno ne prepoznamo in,da je še ogromno drugih bolezni,ki so prav tako nepredvidljive in nevarne.Ne vem kako bi ji drugače odgovorila…
Bi pa prosila za kak nasvet kako ravnati in jo spodbujat naprej.Hvala!
Predvsem bi bilo dobro, da nam poveš za kateri tip melanoma je šlo. Glede nadaljnjega zdrsvljenja pa tako, verjetno bodo mami priporočili opraviti večji varnostni rob in biopsijo varovalna bezgavke. V kolikor bodo bezgavke negativne preventivno opravijo še UZ trebušne votline in slikanje pljuč. Sledijo redni pregledi na OI. V kolikor bi bila varovalna bezgavka pozitivna je potrebno odstraniti celo bezgavčno ložo. V kolikor je bil MM v začetni fazi, mislim da sta lahko povsem vrez dodatnih skrbi in se pogumno spopadita z diagnozo. Mojemu možu je bila postavljena pred tremi leti. Lani je prebolel hudo avtoimuno bolezen, septembra pa ga čaka operacija ščitnice ( kar pa ni povezano z MM )
Spoštovana,
ne bit žalostna. Življenje je pač takšno kot ste sami napisali, čeprav se prav vsi, ko se srečamo z nevarno boleznijo , vprašamo, zakaj ravno jaz! Vsakdo ima glede tega svoje odgovore, čeprav jih jih morda ne more ali ne želi izraziti. Sam sem imel tudi diagnozo Breslow 2, pa se zraven Clark3, pa sem kljub temu že 13 let po tem še krepko živ in glede melanoma že pravi veteran na tem forumu!
Vsi vemo, kaj je statistika, pa vseeno ni slabo vedeti, da je glede melanoma stopnja po Breslowu le eden od več prognostičnih faktorjev, ki za debelino tumorja +1- 2 mm pomeni 80-96% petletno preživetje, za debelino 2.1 – 4 mm pa 60-75% ( vir: Survival figures from British Association of Dermatologist Guidelines 2002). Pri vaši mami je, pa naj se še tako čudno sliši, najugodnejše mesto tumorja. Melanom se širi po lifnem in krvnem sistemu, zato so bezgavke izjemno pomemben ventil, ki še lahko zadrži širjenje tumorja. Pri tumorjih na hrbtu ali zgornjem delu telesa se melanom lahko direktno zaseje v pljuča, jetra, možgane, medtem ko ga v primeru spodnjih okončin v glavnem prestrežejo bezgavke v dimljah.
Če sodim po sebi, svoji mami lahko najlažje pomagate tako, da ne pokažete svoje žalosti in predvsem pomilovanja glede bolezni s katero se je srečala. Te občutke ohranite zase, mami pa prepustite, da najde svojo pot, pa čeprav se bo, vam morda zdela morda malce čudna. Vseeno pa jo skušajte obzirno odvrniti od raznih prevarantov s čudežnimi napitki, če se slučajno nalepijo nanjo..