Melanocitni nevusi
Pozdravljeni!
Zaradi družinske obremenjenosti z diagnozo maligni melanom sem si tudi sama dala pregledati znamenja in diagnoza je sledeča:
zmerno število melanocitnih nevusov, pregladam vse z ročnim dermoskopom, mn na hrbtu desno compound tipa s centralnimi zgostitvami pigmenta, več manjših junkcijskih z nepravilno pigmentno mrežo (kaj to v resnici pomeni)?
Zanima me ali menite, da je dovolj le opazovanje in kontrola pri dermatologu na 1 leto ali bi bilo mogoče bolj smiseno (varno), da bi znamenje na hrbtu raje izrezali? Kolikšno pa je tveganje pri junkcijskih z nepravilno pigmentno mrežo?
Na obrazu (licu) se mi je pojavila tvorba kožne barve (najprej sem mislila, da gre za kakšen podkožni mozolj), ki pa počasi (dobre pol leta) raste, sedaj meri dobrih 5mm v širino in je nad nivojem kože (morda 1 mm ali malce več). Dermatologinja mi je pogledala in rekla, da gre za novo nastajajoče znamenje (zato je tudi bisernega izgleda). Zanima me ali je z dermoskopom to mogoče z zanesljivostjo ugotoviti ali bi bilo možno, da bi bilo to tudi kaj drugega (bazaliom, nodularni melanom….). Naročena sem na lasersko odstranitev te tvorbe, pa me kar nekako razjeda dvom, kaj pa če je kaj drugega. Pri očetu so namreč pred kratkim diagnosticirali maligni melanom nodularnega tipa, ki ga je tudi dermatolog prvotno zamenjal z s.keratozo…
Vnaprej se vam iskreno zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam,
K.
Pozdrav!
Pregled znamenj, ocena njihove oblike, barve, razporeditve pigmenta, povečava z dermatoskopom so metode spremljanja in opazovanja znamenj pri dermatologu. Vsak človek pa naj bi si spremljal znamenja v smislu ali se spreminjajo, rastejo, spreminjajo obliko… Močna povečava, ocena razporeditve pigmentna mreže in mej je način ocene in spremljanja znamenj. Seveda je najbolj zansljiv izrez in histologija znamenj ampak tega pač ni mogoče narediti kar pri vseh.
Dermatolog, ki je natančen, izkušen je kar pravi naslov.
Lp