melanocitni nevus
Spoštovani,
stara sem 32 le in sem bila pred slabim mesecem na preventivnem samoplačniškem pregledu pri dermatologinji, ki se je odločila, da me pošlje na kirurško odstranitev melan. nevusa na desni goleni medialno spodaj (simetrična oblika, enakomerna oblika, a zelo debela odsekana povesma). Znamenje je temno rjave barve in v velikosti 4x5mm. Datum imam že določen (21. 8.). Tudi dermatologinja mi je rekla, da verjetno ne gre za kaj zelo resnega, da pa ga je bolje odstraniti, da se ne bi kasneje res kaj zgodilo. Ko pa berem vse te stvari o malignem melanomu, me je čedalje bolj strah in se sprašujem, kaj pa če se bo v tem času (do posega) kaj zgodilo? Saj verjetno, če bi bilo nujno, bi dermatologinja tudi reagirala tako in bi me takoj poslala na odstranitev. Zanima me vaše mnenje.
Hvala za Vaš odgovor,
Maja
Tudi jaz imam eno vprašanje glede melanocitnega nevusa…
Imam dva in sicer različne velikosti v znamenju kavne barve. Hodim na redne kontrole. Zadnjo sem imela v začetku decembra in je bilo isto zadnjim shranjenim v računalniku. Na zadnje sem si pregledovala pred cca. dvemi tedni in je bilo še isto. Danes sem pa med tuširanjem opazila spremembo in sicer, da je znamenje izbočeno nekoliko nad ravnijo kože. Spremembo sem takoj na prvi otip opazila, kar mi je tudi partner potrdil saj mi tudi on redno kontrolira ti dve znamnji. Ostalih sprememb ni (vsaj videt s prostim očesom ni). V ponedeljek bom sicer takoj poklicala dermatologinjo, za pregled.
Skrbi me nenormalno in sem tako prestrašena da komaj tipkam.
Zanima me ali je to že takoj znak da je nekaj hudo narobe, če se je izbočilo nad ravnijo kože (niti napisati nočem te besede)?
Hvala za odgovor.
Pozdrav!
menim, da je pravi način pokazati znamenje, ne pa se obremenjevati že pred tem.
Ni nujno, da je vsaka sprememba že nevarna, brez pregleda pa ni moč soditi o tem.
Lp
Klicala sem k dermatologinji že v ponedeljek in povedala za moja opažanja, vendar je rekla medicinska sestra, da ker sem junija naročena da lahko kar počakamo do takrat, saj ni tako daleč in da spremembe so možne kar tako. Da če ne krvavi in spreminja barvo ali pa hitro raste da naj kar počakam…
Mislite da je prav, da počakam ali je bolje da vztrajam s pregledom? Znamenje je sicer bolj posebne oblike, zato je dermatologinja rekla že od prvega pregleda pred dvemi leti, da je bolje kontrolirati na pol leta…
Hvala še enkrat v naprej..
Pozdrav1
Nikoli, res nikoli ne svetujem karkoli konkretnega o znamenju.
Tudi po pregledu je včasih težko oceniti zanesljivo znamenje, kaj šele po opisu.
Kaj lahko svetujem? Morda najprej posvet pri svojem zdravniku, ki bo presodil nujnost ali nenujnost pregleda pri dermatologu.
Lp