Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? mejno!!!!

mejno!!!!

Spoštovani!

Imela sem velik tumor na jajčniku, ki so mi ga kirurško odstranili in seveda zraven tudi jajčnik. Prvi izviod že med samo operacijo je bil negativen, pataloški izvid pa je podal diagnozo: “mejno maligni tumor”. Čeprav sem svojega zdravnika vprašala, kaj to pomeni, ali je bil to rak na jajčniku ali ne, pa mi še vedno ni popolnoma jasna ta dignoza, kot da je nekako zavita v meglo. Zato prosim za pojasnilo.
Naj povem, da hodim tudi na redne letne kontrole (2 X letno).

Hvala in lep popzdrav,

Manja

Draga Manja!

Mejno maligni tumor ni diagnoza, ampak patološki izvid nekega določenega tumorja. Lahko vam torej povem le to, da celice tumorja, ki so jih pregledali pod mikroskopom, niso kazale zelo agresivne rasti – nediferenciranosti (to pomeni nedoločenosti za neko posamezno vrsto), številnih delečih se jeder ipd. Takšen patološki izvid torej ni nekaj slabega, nanj lahko gledate z optimizmom. Tumor, ki je bil odstranjen, ni bil agresiven, nagnjen k hitri rasti in najverjetneje je vaša zgodba z njim z operacijo povsem končana. Torej ste z operacijo ozdraveli. Vendar pa so seveda potrebne kontrole – za vsak primer.

Priporočam vam, da pri vprašanjih, ki jih zastavljate zdravniku, niste vljudno sramežljivi. Nenazadnje gre za vas in vaše zdravje. Če česa torej ne razumete, vprašajte, četudi ponovno in večkrat – saj je vendar mogoče, da zdravnik ne razloži tako, da bi vam bilo jasno.

Lep pozdrav!

Irena

Ravno zato, je zavita v meglo,ker zdravniki niso sigurni kaj je bilo.

Mogoče je bil le benigni.

Spoštovana Irena,

Hvala za odgovor, je pa na žalost bil tumor kar agresiven, vsaj kar se rasti tiče, saj je v približno cca. 4 mesecih zrastel na kar impresivno velikost (nekako po oceni zdravnika, ki me je sprejel v bolnico je bil težak tako okoli 3 kg – jaz pa taka kot v 7 mesecu nosečnosti.), zato me ta diagnoza (glede na vašo razlogo) še vedno pušča v dilemi, sploh, ker se mi sedaj delajo manjši tumorčki tudi na drugi strani (trenutno 2 , ki sta velika okoli 2 in 2,5 cm.)

Hvala za razumevanje in lep pozdrav!

Manja

Ne bi te rada strašila, ampak vseeno preberi: Moji prijateljici so pri 27 letih odkrili tudi tumor na jajčniku in so ji ga odstranili. Naj bi bil pozitiven. Vendar ji kljub temu niso delali obsevanja, ker naj ne bi bilo tako hudo. Lansko leto, pri njenih 30 letih, pa so ji odkrili, da je šlo naprej in so ji odstranili vse (maternico,..). Sedaj so ji pa delali obsevanje – lasersko, vendar po nevem kolikšnem posvetovanju zdravnikov. Eni so menili, da ja, drugi pa, da ni potrebno. Če ne bi ona težila, ji gotovo ne bi delali.

LP

No ja, saj tudi mene niso obsevali, se mi pa delajo tudi majhne ciste na drugem jajčniku, tega še imam, enega so mi pač odstranili. Saj ne da sem prestrašena, le ker imam majhnega fantka, si pač želim nabrati čim več informacij, da me ne bi doletel pač kakšen prevelik šok, čeprav vem, da je pri teh zadevah pač različno od primera do primera.

LP Manja

Tumor raste le tako dolgo,dokler obstajajo primerni pogoji.
Zdravila pa tudi obsevanje ne odstrani vzroka,ampak je to le zasilna rešitev.
Zato je treba najti vzrok in spremeniti sebe,svoj način razmišljanja,prehrane….
Seveda tudi nagnjenost ali dednost prispeva nekaj k temu,vendar še to ni pogoj za razvoj raka.
Treba je odstraniti tisto,kar mu omogoča rast.

Draga Manja!

Še vedno ne poznam natančne diagnoze tumorja, zato ne vem, o čem govoriva. Diagnoza pomeni ime tumorja, ne patološkega izvida.

Vsakemu tumorju se načeloma da odvzeti celice in pogledati njihovo rast pod mikroskopom. Tako se tudi najpogosteje ugotovi, od kod celice izvirajo. To še zdaleč ni vseeno, saj potem tumor nosi to ime (npr. adenokarcinom za celice, ki so zrasle iz celic žlez). Iz natančnega imena tumorja vam lahko vsaj nekaj povem o tej bolezni. Včasih lahko tudi tumorji, ki so benigni (to pomeni nenevarni) zrasejo do večjih razsežnosti in jih je najpogosteje potrebno odstraniti, ker pritiskajo na kakšno pomembno strukturo ali organ. Različni tumorji so pogostejši tudi v različnih starostih, zlasti je to pomembno pri ginekoloških tumorjih, kjer na te organe vplivajo hormoni v rodnem obdobju. Vaše starosti ne poznam.

Glede na to, kar je povedla OOO, lahko dobite vtis, da je imela ta znanka enak tumor, kar je sicer možno, toda ne morem vedeti. Poleg tega za vsak tumor ni učinkovito obsevanje, torej ne sledi iz tega, da ji ga “niso hoteli dati in je morala ful težiti”. Seveda je pred obsevanjem potreben povset, toda predpiše se ga le, če od obsevanja pričakujemo kakšen učinkek. Žal obsevanje ne učinkuje na vse tumorje, kot bi si morda želeli, ima pa stranske učinke. Če torej pričakujemo, da ne bo učinka, je obsevanje povsem nesmiselno predpisovati.

Lepo vas prosim, da si preberete vsaj dve temi, ki sem ju pripravila, natančneje. Na ta način boste lažje razumeli svojo bolezen in mi zastavili vprašanje:

Informacije o raku rodil so pripravljene na straneh društva:

Lep pozdrav!

Irena

New Report

Close