Najdi forum

Mejni QTC

Pozdravljeni,

star sem 37 let, do sedaj nisem imel še nobene diagnozirane srčne bolezni ali težav s srcem nasploh. Rekreativno tečem, plavam, smučam, občasno grem tudi v hribe. Pri zadnjem EKG-ju je bila qtc vrednost 450 ms, zdravnica, ki je EKG delala (na urgenci, tja sem šel zaradi bolečin v črevesju in suma na vnetje slepega črevesja) ni imela nobene pripombe, rekla je, da so izvidi normalni, da pa se vidi, da sem izsušen. To je bilo res, nisem ne pil ne jedel, ker mi je bilo tako rečeno s strani osebja na urgenci.

Ponavadi imam pri zdravniku vedno povišan srčni utrip (sindrom belih halj, vznemirjenost), drugače je doma utrip vedno normalen, čez dan 70 – 75 u/min, zjutraj okoli 63 u/min. Ugotovljeno imam tudi hiatusno kilo, ob težavah s tem se lahko takrat utrip tudi poveča za krajši čas (lahko tudi nad 100u/min), ob odsotnosti težav z želodcem, nikoli. Tudi na tokratnem EKG je bilo tako. Izmerjene vrednosti:

RR 520 ms
P 116 ms
PR 132 ms
QRS 88 ms
QT 324 ms
QTC 450 ms
Hr 115 u/min (sinusna tahikardija)

P 47
QRS 20
T 54

Še izvid izpred približno leta in pol:

RR 612 ms
P 112 ms
PR 140 ms
QRS 90 ms
QT 334 ms
QTC 428 ms
Hr 98 u/min

P 59
QRS 18
T 46

Iz tega je razvidno, da QTC ni vedno tako dolg, tudi na prejšnjih EKG – jih (ki jih sicer nisem videl), ni bilo nobenih pripomb glede tega. Zanima me ali je ta zadnja vrednost zaskrbljujoča glede na mojo telesno dejavnost ? V družini ni bilo nobene nenadne srčne smrti, tudi za probleme s podaljšanim QTC vsaj v ožji družini ne vem, oziroma jih ni.

Najlepša hvala za odgovor !

Ker ste napisali, da v družini ni prisoten “long QT syndrome in, da pri vas ni interval QT vselej nad normalno vrednostjo mislim, da niste ogroženi za morebitni nastop zapletov.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Najlepša hvala za odgovor. Vprašal bi samo še, če imajo sodobne naprave za snemanje EKG vnešeno mejno vrednost QTC in koliko ta znaša, da naprava opozori na podaljšan QTC ?
Ali je možno, da se podaljša QTC, če si dehidriran ?

Lep pozdrav, Gregor

V dostopni literaturi nisem našel odgovora na vaše vprašanje

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala. Tisto glede EKG naprave sem vprašal zato, ker naprava ob vrednosti QTC 450 ms ni podala nobene druge ugotovitve kot sinusna tahikardija (utrip 115). Mislim, da sem nekje na internetu zasledil, da se to zgodi nad vrednostjo 450 ms, nisem pa prepričan.

Lp, Gregor

Odgovor ni potreben

Spoštovani,

predkratkim sem opravila uz srca. Zdravnica je ugotovila: Prolaps valv. mitralis- sprednji listič, regurgitatio valv. mitralis, St. p. PSVT., NORMOTENZIJA v pljučni cirkulaciji. Čakam še na slikanje koronarnih arterij( anamneza prezgodnje koronarne bolezni v družini ), 24h holter, in opraviti moram še 4- frakcijski lipidogarm. Predpisala mi je Nebilet 1/2 tbl. zjutraj, oz. po potrebi. Naj povem, da se zdravim že nekaj let za neopredeljeno anksiozno motnjo, jemljem ecytaro 1/2 tbl., in kventiax 1tbl. Zdravnica mi je pozabila povedati, kakšna je kombinacija teh tablet z Nebiletom. Se lahko prognoza prolapsa slabša zaradi nksioznosti?
Hvala za odgovor že v naprej.

Lepo pozdravljeni

Zdravili Ecytara in Kventiax ne vplivata na potek prolapsa mitralne zaklopke in se ne križata z Nebiletom. Srečno.

Pozdravljeni,

danes sem bila s sinom na EKG zaradi uvedbe določenega zdravila, problem naj bi bil, ker zdravilo morda podaljša QTC. Rezultat EKG pa je pokazal, da ima že sedaj mejno vrednost QTC, kar me zelo skrbi. Mi lahko povesti kaj več o nadaljnih postopkih?

Morda vam je že znano, da se otroci (?) in odrasli s podajšano dobo QT v EKG nagibajo na napade hitrega bitja asrca. Glede na vsebino dopisa sem dobil vtis, da je vaš sin še bolnik, ki obiskuje pediatra pri katerem dobite še bolj podrobne podatke.[/b]

New Report

Close