mejne vrednosti sladkorja v krvi
Spoštovani,
na vas se obračam s prošnjo glede merjenja sladkorja v krvi. Po 14 dnevnem prehladu in jemanju hiconcila sem imela v 25 tednu nosečnosti pregled za OGTT. Od jemanja antibiotikov je preteklo 2 dni preden sem dala kri. Že na tešče so mi izmerili 5,8 in mi predpisali dieto. Diete sem se držala en teden, na kar sem imela spet odvzem krvi na tešče in 90 min po jedi. Na tešče je bilo 5,0 po jedi pa 5,1. Sedaj imam merilnik sladkorja, katerega moram uporabljati 4x na dan (tešče, zajtrk, kosilo, večerja). Ker sem bila po predpisani hrani neprestano lačna, sem se začela prehranjevati (črtala sem samo bel kruh in sladkarije) normalno le v manjših količinah. Na tešče imam sladkor od 4,4 do 4,9. Včeraj sem imela po večerji, ki je vsebovala borovničeve cmoke in tablico čokolade izmerjeni sladkor 6,6. Za kosilo sem imela pire krompir in sv. zrezek, sladkor 5,8.
Čemu se moram držati diete, če imam sladkor po navadni hrani v mejah normale? Moje mnenje je, da na sladkor vpliva količina hrane in ne “zdrava hrana”. Naj še povem, da je otrok težak v mejah normale in ne odstopa od povrečja.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
vsak človek ima pravico, da se sam odloča o svojem telesu, o svoji prehrani, telesni dejavnosti, skrbi za svoje zdravje. Nosečnice morate poskrbeti tudi za svojega otročička. V zdravstvu obstajajo določene smernice, ki so napravljene po pregledu rezultatov pri večji populaciji ljudi in meje za kriterije, ko postavimo diagnozo so postavljene pri številkah, kjer se ugotovi, da postane neka diagnoza najbolj verjetna. Nekaj ljudi je pri tem izpuščeno, nekaj jih pride v kriterije, pa morda bolezen še ni prisotna.
Pri vas je bil krvni sladkor na tešče tak, da je po smernicah postavljena diagnoza nosečnostne sladkorne bolezni. Svetovana vam je bila zdrava prehrana in telesna dejavnost (v kolikor ni kontraindicirana) ter samokontrola krvnega sladkorja. Z zdravnikom ste najverjetneje opravili tudi pogovor, zakaj je to potrebno. Zdravnik in medicinska sestra sta pri tem le vaša svetovalca, odločitev, kako boste skrbeli za vašega otroka, pa je vas in tudi vašem partnerju.
V današnjem času narašča število debelih ljudi, tako odraslih, kot tudi otrok. In zdrava prehrana, redna telesna dejavnost, skratka zdrav življenjski slog pri zmanjševanju debelosti predstavljajo osnovno preventivo. Bela moka, sladke jedi v to preventivo ne pašejo. Tudi vaš krvni sladkor po obroku, ki je bil 6,6 mmol/l je za nosečnico ravno na meji.
Lep dan
Forum je zaprt za komentiranje.