Mejna bazalna glikemija
Pozdravljeni,
v vseh nosečnosti sem imela nosečniško sladkorno bolezen. Uspešno sem jo obvladovala z dieto in gibanjem. Nihče v družini nima sladkorne bolezni – vsaj kolikor vem ne in pred časom so mi na rednem zdravniškem pregledu ugotovili povišan sladkor – na tešče je bila vrednost 6,4. Osebna zdravnica me je poslala na test OGTT, kjer je bila vrednot na tešče 4,7, 2 uri po obremenitvi pa 7,8. Sledila je diagnoza: motena toleranca za glukozo, kar naj bi bil preddiabetes.
Začela sem z dieto – zdravo prehrano, uspelo mi je shujšati s 85 kg na 74 (zaužijem 1600 kalorij dnevno v 5 obrokih) in upam, da mi bo z gibanjem uspelo shujšati na težo pod 70 kg (69 kg bo čisto v redu :). Visoka sem 176 cm. Občasno si pomerim krvni sladkor in ob upoštevanju diete čez dan nikoli ne presežem vrednosti 7 eno uro in pol po obroku. Običajno so vrednosti okrog 6,4. Zjutraj pa imam velikokrat KS na tešče nad 6 (giblje se nekje med 5,3 in 6,5. Tudi če ga imam npr. pred spanjem ob 22h 5,8, se kdaj zgodi, da je zjutraj potem ob pol šestih 6,3. Ne pomaga, če ne jem po 19. uri
Kako naj KS na tešče znižam?
Poleg tega so izmerjene vrednosti velikokrat zelo različne – v razmaku minute ga iz enega prsta namerim 6,5 iz drugega pa 5,4 (kar naj bi bilo normalno) in potem ne vem pri čem sem. Prvo kapljico krvi vedno obrišem, roke imam čiste in suhe. Uporabljam lističe glucofix sensor.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
pohvaljeno ste shujšali, skrbite za prehrano in gibanje. Povišane jutranje vrednosti krvnega sladkorja boste najlažje zmanjšali s telesno dejavnostjo proti večeru. Če ne gre in povišane vrednosti v jutranjih urah vstrajajo, vam lahko zdravnik predpiše metformin. Pred tem pa še naprej športajte in skrbite za zdravo prehrano ter telesno težo.
Vsak merilnik ima določeno napako, zato ponavljanje meritev ni smotrno, saj bo vsakič vrednost nekoliko drugačna. Predstavljati si jo morate kot +/- 10-15%, to se pravi od…do.
Lep dan
Pozdravljeni,
najlepša hvala za odgovor. Najprej bom poskusila z večernim gibanjem, nisem namreč najbolj navdušena nad tabletami. Kolikor dolgo se bo dalo, bi rada nadzorovala svoj KS z dieto in gibanjem. Z dieto s 1600 kalorijami bom nadaljevala toliko časa, da pridem na težo pod 70 kg.
Koliko kalorij dnevno bi potem približno morala zaužiti: recimo pri 68 – 69 kg in pri višini 176 cm?
Od nosečnosti imam razpredelnico (z oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni) še za 2200 kalorij in 1800. 2200 bo najbrž preveč?
Trenutno si KS ne merim vsak dan, ker so me taka odstopanja v meritvah samo obremenjevala. Držim se diete, ne delam prekrškov in teža gre počasi navzdol. Moram se disciplinirati edino pri gibanju.
Zanima me še, ali si je zjutraj treba vedno meriti KS ob isti uri? Če si ga izmerim ob 5.00, ko vstanem, je npr. 5,6 in če se zgodi, da zajtrkujem šele ob 7.00, imam pred zajtrkom, ko sem še vedno tešč in sem pila samo vodo in se “gibala” ob gospodinjskih opravkih (likanje…) KS 6,3. Opazila sem, da je bolje, če jem takoj, ko vstanem.
Pa še tole: na spletu sem prebrala, da se preddiabetes (kar mejna bazalna glikemija in motena toleranca na glukozo sta) v večini primerov razvije v diabetes. Zanima me, koliko je možnosti, da se KS – v mojem primeru motena toleranca na glukozo – uredi samo z dieto in gibanjem? Ali imam kaj možnosti za uspeh, če črtam z jedilnika vse slabe OH in slabe maščobe in se držim predpisanih količin hrane; vzdržujem zdravo težo in se redno gibam? Imam namreč 3 otroke (2, 6 in 11 let) in pri 37. letih upam, da mi bo uspelo nadzorovati svoj KS v mejah normale za vedno. Upam preveč?
Hvala vam za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni,
Kdaj oz. ali se bo vaša motena toleranca za glukozo razvila v diabetes, vam ne morem povedati. odvisno je namreč od vaše genetske zasnove (na katero ne morete vplivati) in od okolja (prehrana, telesna teža, telesna dejavnost), na kar lahko vplivate. In za to zadnje vam verjamem, da se trudite in se boste trudili. S skrbjo za telesno dejavnost, prehrano, telesno težo in tudi za varovalne mehanizme proti stresu (izogibanje stresu, v kolikor je možno, ustrezeno sproščanje in počitek) boste ugodno vplivali na potek glukozne tolerance in ev. nastop sladkorne bolezni se bo premikal v kasnejša leta.
Koliko kalorij je potrebno za izgubljanje telesne teže: zaužiti jih morate manj, kot jih porabite. Poraba pa je odvisna od vašega osnovnega – bazalnega metabolizma, delovnega mesta (sedeče delo, razgibano delo..), od telesne dejavnosti. Nisem privrženec merjenja zaužitih kalorij, ker vse pove tehtnica. Svetujem redne obroke, približno 5, z zauživanjem 50-55% ogljikovih hidratov, (ki pa naj bodo sestavljeni, z nizkim glikemičnim indeksom, z izogibanjem enostavnim sladkorjem), 15-20% beljakovim in 25-30% maščob. Tudi izbor maščob je pomemben, izogibajte se nasičenim, živalskim maščobam, zavedajte se tudi, da je kalorijska vrednost maščob še enkrat večja kot beljakovin in ogljikovih hidratov.
Krvni sladkor sledi dnevnemu ritmu insulina, ta pa ostalim hormonom, ki delujejo nasproti insulinu in dvigajo krvni sladkor. Najvišje vrednosti sladkorja so v jutranjih urah in v popoldanskem času, okrog 16 ure. Najnižje pa ponoči okrog 2 do 3 ure in malo pred 12 uro.
Držite se začrtane poti, tako ne boste le oddaljili pričetek saldkorne bolezni, temveč boste poskrbeli tudi za svoje zdravje in dobro počutje, pa ne samo vas, temveč tudi vaših otrok, ki bodo imeli v vas zelo dober vzgled.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.