Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ménièrova bolezen

Ménièrova bolezen

Pozdravljeni,

 

Zaradi težav z desnim ušesom in ravnotežjem sem bila včeraj urgentno napotena na ORL ambulanto, kjer so mi odkrili Ménièrejev sindrom. Ker na internetu ne najdem skoraj nič podatkov, me zanima ali mi lahko poveste kaj več o tem? Trenuno imam izgubo sluha med 35 in 15decibeli v govornem območju. Ali mi lahko prosim poveste za prb. kakšen % izgube sluha gre?

Včeraj so me tudi urgentno operirali s prerezom bobniča in aplikacijo. Dobila sem tudi 48g Medrola za en teden, in Betasarc za katerega piše na izvidu v profilaktičnem odmerku 3×2 tableti. Prosim, če mi lahko razložite ali to pomeni, da že danes začnem tudi z Betasarcom ali samo z Medrolom?

Pri 16. letih sem že imela izgubo sluha, ki se mi je vrnila. Junija bom dopolnila 30 let. Zame je sluh eksistencialnega pomena, kakšne imate izkušnje v takih primerih?

Za odgovore se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

TLJ

Pozdravljeni,

bili ste pri meni osebno v urgentni ambulanti na Kliniki za ORL in CFK v Ljubljani.

Diagnozo Ménièrova bolezen (ne sindrom) sem vam zelo podrobno, 2-krat razložila, prav tako preprečevanje in zdravljenje. Razumem vas, da je bilo slabih informacij takrat za vas preveč in bili ste pod stresom, zdaj želite vso razlago še v pisni obliki. Ker vas skrbi, samo na kratko, v prihodnjih dneh pa napišem še kaj več.

Bolezen se pojavlja v napadih, vmes pa so bolniki brez težav.  V mladosti ste imeli hudo virusno vnetje – prišlo je do neke brazgotinice v notranjem ušesu, ki zdaj povzroča napade. Glede na normalen  sluh na levo uho in zgolj blago izgubo sluha na desno uho je pri vas % izgube sluha skoraj nič (0%).

Naročeni ste na konotrolo sluha – pričakujemo popolno povrnitev sluha , seveda pa ni garancije. Preden vam je dežurni zdravnik napravil poseg – aplikacijo deksametazona intratimpanalno, ste bili tudi opozorjeni na možnost neizboljšanja (rutinsko soglasje za poseg).

Doma počivajte in jemljite vsa predpisana zdravila po navodilih.

Lp,

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close