mehur ali nožnica
Dober dan,
Ne vem, če moje vprašanje povsem spada na vaš forum, pa vseeno prosim za odgovor, ker sem že skoraj obupana.
Stara sem 57 let, menstruacijo sem imela redno do 48 leta, nato nekajkrat letno do 53 leta. Rodila sem dvakrat, mehur imam povešen in sem pa tja se mi je že zgodilo, da mi je ušla voda, prav pred straniščem (prej sploh nisem občutila, da me tišči, ko pa sem prišla do stranišča, vode nisem mogla več zadržati)
Moja sedanja težava pa je pekoča bolečino v nožnici, ki se je začela pred skoro petimi meseci in traja še danes. Najprej sem pomislila na vnetje mehurja in poskusila s kapusalmi brusnic, ursi čajem.., bila sem pri splošnem zdravniku, kjer je bil urin negativen, nato pri ginekologu, kjer sem dobila vagifen in navodilo, da si kupim kakšne globule za izboljšanje vaginalne flore, kar sem tudi storila, vendar je moje počutje še vedno približno enako. Odziv moje ginekologinje je bil tako negativen, brezbrižen… da se mi zdi, da tam nimam več kaj iskati. Kakšen dan ali del dneva je boljše, nato spet slabše – gre za pekočo bolečino, tiščanje, topo bolečino, nekakšno “težo”, včasih nekakšno žarenje – vendar vse skupaj je zelo zoprno, boleče in me spravlja v tesnobo. Pridobila sem si lističe za kontrolo urina doma ter večkrat zaznala povečane levkocite oz. spremembo barve v rahlo vijolično, včasih je bila še spremenjena barva pri ketonih in specifičan teža, ostali parametri so bili v glavnem v redu. Medtem sem bila tudi večkrat v splošni ambulanti in tam je bil razen enkrat (ko sem dobila Primotren) urin vedno negativen. Prosila sem splošno zdravnico, da bi me poslala na kakšen dodaten pregled, vendar je mojo prošnjo zavrnila, češ da je z mojim mehurjem vse v redu, ker je voda negativna. Je možno, da levkociti dnevno “varirajo”, da je v urinu enkrat več, enkrat manj bakterij, pa to ni odvisno ne od pitja, ne od odvajanja vode. Je mogoče povešen mehur vzrok mojih težav? Čez dan običajno uriniram vsaki dve uri, včekrat tudi na eno uro, spat hodim po 23.00 uri in vstajam od 6.30. Ponoči običajno ne uriniram, izjemoma enkrat, če se zbudim iz drugih razlogov.
Resnično ne vem, ali gre za ginekološki (nimam nobenega izcedka) ali urološki problem, zato sem obračam na vas, ker sem zaznala, da se ukvarjate z obojim, vendar ne vem, če se ukvarjate tudi s takimi problemi.
Zahvaljujem se za odgovor in lepo pozdravljam.
Pozdravljeni!
Vzrok za pekočo bolečino v nožnici in možne pogostejše okužbe sečnice ali mehurja je lahko atrofični vaginitis. Atrofični vaginitis je posledica vpada hormonov po menopavzi. Zato vam je verjetno vaša ginekologinja predpisala globule estradiola (Vagifem).
Pri zdravem človeku je urin sterilen, brez bakterij. Nekaj bakterij v urinu je posledica nepravilno odvzetega urina in navadno ne govori za uroinfekt. Ko odvzamete vzorec urina, se vedno pridruži vzorcu nekaj bakterij iz okolice izvodila sečnice, totej iz sluznice in kože spolovila.
Levkociti so lahko prisotni v urinu, prav tako ketoni, kadar je urin zelo skoncentriran, kadar npr. pijete zelo malo.
Povešen mehur ali ohlapne vezivne strukture medeničnega dna pa lahko občutite kot tiščanje navzdol, topo bolečino ali “težo”. Težave so hujše, kadar dalj časa stojite ali sedite. Takrat je povečan pritisk na organe v mali medenici. Uhajanje urina je zagotovo posledica povešenega mehurja.
Še en vzrok bi lahko povzročal bolečine v nožnici in spodnjem delu trebuha in sicer varikozno razširjene vene v mali medenici.
Uroinfekt ste že večkrat izključili. Čas je, da se posvetite iskanju drugih vzrokov za vaše težave. Le če ugotovimo pravi vzrok, bo zdravljenje učinkovito.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Pozdravljeni,
Pišem v to isto temo, ker se moja kalvarija še kar nadaljuje.
Po gornjem pisanju sem bila še večkrat pri moji ginekologinji, dobila različna zdravila kot. npr. antibiotik Elforal, pa razna mazila, nazadnje pred enim tednom kremo Lotriderm v kombinaciji z Xylocaine gelom in priporočilom naj to uporabljam kakšen teden ali dva. Na mojo zahtevo mi je bil odvzet tudi bris, na rezultate še čakam. Pekoča bolečina se je precej pomirila, še vedno pa se mi dogajajo razne neopredeljene bolečine, pa tiščanje in sploh imam večinoma časa nekakšen neprijeten občutek v nožnici, ves čas nimam nobenega izcedka, pač pa je opaziti nekakšne rdeče lise v notranjosti sramnih ustnic in ob vhodu v nožnico. Mazilo Lotriderm + Xylocaine sem uporabljala en teden, včeraj so bili moji občutki spet slabši, notranje spolovilo močno rdeče, pravzaprav ko pritisnem papirček ali krpico na sluznico (kjer se po mojem vidi mehur ali maternica??) opazim kar kri. Odločila sem se, da tega mazila ne bom uporabljala več, obenem pa tudi ne vem več, kaj naj še sploh naredim. Uporabljam bombažno perilo, umivam se samo z vodo (občasno s kamiličnim ali žajbljevim čajem), perem brez mehčalca. Ta situacija me dejansko potiska v zelo slabo voljo.
Prosim za vaše mnenje. Rada bi prišla k vam na pregled, zdravljenje… Zanima me, kako dolge čakalne dobe so pri vas? Kako naj si začasno pomagam? Kaj sploh delam narobe?
Hvala za vaš nasvet in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Če prav razumem, zatipate izvihano sprednjo nožnično steno že pred vhodom v nožnico. Izvihani del nožnice se vam drgne v spodnje perilo in to povzroča krvave erozije (odrgnine).
Zdravilo so vam predpisali za blažitev posledic in ne vzroka bolezni.
Tudi jaz vam ne znam povedati kaj tipate, ali nožnico z mehurjem, ali maternični vrat, brez pregleda.
Čakalne dobe v naši ambulanti niso daljše od enega meseca.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.