Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina mehko blato

mehko blato

spoštovani !
že približno eno leto,morda še več imam zelo mehko blato,kako naj povem,ni več “klobase” kot nekoč.Res je,da sem spremenil prehrano,ampak sedaj jem mnogo več balasta in bi moralo biti blato še bolj kompaktno,pa ni.
Rekli boste naj grem na kolonoskopijo,ampak jaz bi vseeno rad slišal vaše domneve,kaj bi lahko bilo narobe.
Star sem 45 let,moja teža je normalna (177-76)…včasih imam preveč želodčne kisline in sem pomislil,da bi morda ta kislina vplivala tudi na strukturo blata.
Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Prav zaradi balastnih snovi vaše blato ni več trdo, ker vežejo več vode, kot pa ostanki mesa in čistih ogljikovih hidratov. Vegetarijanci npr. lahko odvajajo blato tudi večkrat na dan in je tudi slabše formirano.

Večje izločanje kisline na nek način pospeši prebavo, da ima črevesje manj časa za resorbcijo vode.

Na kolonoskopijo bo treba, če se bosta menjavala zaprtje in driska.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

zahvaljujem se Vam za odgovor-kratko in jedrnato…
Me pa zanima,kakšno je Vaše mnenje o preventivnih pregledih (kolonoskopije) na eno do dve leti.Namreč moj kolega gre na Bled skoraj vsako leto ,meni pa se zdi to pretiravanje.Kaj menite Vi ?
Hvala za odgovor !

Spoštovani!

Edina medicinska indikacija za preventivne preglede – kolonoskopije (kadar ni znakov, ki bi utegnili kazati na bolezen črevesja) je familiarna (družinska) polipoza, tj. podedovana bolezen, pri kateri se v črevesju tvorijo polipi, ki se tudi pogosto spremenijo v raka. Pri teh ljudeh je namreč pravočasno odstranjevanje polipov in zgodnje odkritje raka zelo pomembno, saj bi drugače umirali že okoli 40. leta. Pri ostalih ni argumenta za t.i. preventivne kolonoskopije. Kontrolne kolonoskopije pri bolnikih po operacijah polipov, raka ipd. seveda ne štejejo med preventivne.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani g. doktor!

Tudi sama bom morala na kolonoskopijo, če se mi zdravstveno stanje ne bo izboljšala. Sem pa slišala da je to zelo, zelo boleč postopek. Prosim, da mi na kratko opišete kako to poteka, da se ne bom toliko bala.

Hvala!

Ana

Spoštovani!

Kolonoskopija ni ravno preiskava, ki bi jo komu dali za nagrado, ni pa tako grozljivo nevzdržna. Leže na boku vam skozi zadnjično odprtino vstavijo tanko cev in z njo prodirajo po debelem črevesu. Na krivinah medicinska sestra včasih nekoliko pomaga z blagim pritiskom na trebuh in to je vse. Veliko bolj naporna je priprava na preiskavo, saj morate popiti 10l tekočine in celo stekleničko odvajalnega čaja v enem dnevu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani !
kakašnih bistvenih “težav” nimam,ampak sumljivo se mi zdi,da moja “klobasa” ni več takšna kot je bila…;-)…namreč postala je zelo tanka,slab centimeter.Zanima me zakaj?
Sam takole laično razmišljam,da je nekje v debelm črevesju nekakšna ovira,kjer se “klobasa” stisne-zoži…če razmišljm še naprej,mislim da mora biti ta ovira bolj blizu anusa,saj bi se sicer klobasa odebelila.
Kaj menite vi??Kaj bi to lahko bilo? Kaj mi svetujete??
Najlepša hvala za odgovor!!

New Report

Close