Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja mehika

mehika

Spoštovani,

v mesecu decembru nameravam potovati v Mehiko za en mesec. Zanima me, ali je potrebno kakšno cepljenje in kaj oz. česa se je potrebno tam paziti? Zanima me tudi, kakšna zdravila mi svetujete, da jih vzamem s seboj.

Hvala in lep pozdrav,
Katja

Spoštovani!
Pred potovanjem v Mehiko se je izjemno priporočljivo cepiti proti hepatitisu A, ki se prenaša z okuženo hrano, vodo ali preko okužene osebe. Cepljenje je potrebno opraviti najkasneje 14 dni pred odhodom.
Zaščita z antimalariki (tabletami) je odvisna od področja, po katerem boste potovali, zato se s potovalnim načrtom oglasite v eni izmed ambulant za potnike na zavodu za zdravstveno varstvo.
Na potovanju je potrebno paziti na osebno higieno, zlasti na umivanje rok. Hraba, ki jo uživate, mora biti dobro prepečena in prekuhana. Hrana naj bo vroča ali dobro ohlajena. Če uživate sadje in zelenjavo, uživajte tako, ki ju je potrebno lupiti. Izogibajte se hrane pri pouličnih prodajalcih, pa hrane, ki je stala ali stoji na sobni temperaturi, mlačnih omak, mlačne druge hrane. V vodo ne dodajajte kock ledu, saj je led lahko pripravljen iz kontaminirane vode. Voda naj bo prekuhana ali ustekleničena.
Če vas ugrizne žival, najprej obrišite slino stran z rane, nato pa si rano čim prej izperite z oblico vode in mila. Poiščite zdravniško pomoč.
Na potovanje vzemite:
– antimalarik (odvisno od destinacije)
– zdravilo proti bolečinam
– zdravilo za zbijanje povišane telesne temperature
– zdravilo proti alergiji in mazilo proti pikom
– repelent: sredstvo za zaščito pred piki
– antibiotik, ki ga boste jemali ob morebitni potovalni driski (npr. iz skupine kinolonov)
– Nelit: par vrečic za pripravo tekočine, ki jo boste pili ob morebitni driski ali buhanju
– povoj, obliže, par sterilnih gazic, alkoholno ali drugo razkužilo (najbolje v obliki že namočenih zloženčkov v posamičnem pakiranju), škarjice

– če morda stalno jemljete kakšna zdravila, seveda vzamete tudi ta.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepša hvala za odgovore.
Lep pozdrav, Katja

New Report

Close