Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Mega bromelain

Mega bromelain

Spoštovani,

zanima me , ali poznate izdelek, kapsule z imenom Mega bromelain caps,

od Twinlab ?

Slišala sem da je dober pri športnih poškodbah pa me zanima še vaše mnenje?
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Omenjenega pripravka osebno sicer ne poznam prav dobro. Vendar, kolikor je meni znano gre za pripravek, ki vsebuje prebavne encime – bromelain.

Bromelain je surov ekstrakt iz ananasa in vsebuje vrsto različnih proteinaz – encimov ki razgrajujejo proteine. Zaradi tega ima lahko vrsto različnih učinkov, predvsem pa antiedemično (odpravlja otekline), antiinflamatorno (protivnetno), antitrombotično (deluje proti krvnim strdtkom) in fibrinolitično (raztaplja krvne strdke) aktivnost.

Kljub temu, se omenjeno prehransko dopolnilo zaradi vsebnosti prebavnih encimov primarno uporablja še vedno uporablja predvsem le kot pripomoček za lajšanje prebave.

Bromelain naj bi bil sicer učinkovit pri zdravljenju vnetij, ki jih povzročajo poškodbe. Pomagal naj bi pri zmanjšanju bolečine, otekline in modrice, hkrati pa naj bi tudi izboljšal celjenje po poškodbah. Kot navajajo študije, so bromelain uporabljali za zmanjšanje vnetja pri zvinih, mišičnih poškodbah in tendinitisu – vnetju tetiv.

Kot že rečeno omenjenega pripravka bolj natančno ne poznam, vendar nekatere objavljene klinične študije, kažejo na pozitivne učinke v primeu uporabe pri športnih poškodbah.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close