Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija medzobno vnetje

medzobno vnetje

Spoštovani

Med 1. in 2. zgoraj desno mi je dlesen močno zatekla. Pred tem sem imel čiščenje zobnega kamna. Dlesen je bila 3 tedne močno zatečena, kjub dobri negi. Ponovno sem obiskal zobozdravnika, ki mi je ponovno ščistil obzobne prostore. Mislim da je nastal žep. Sedaj me zanima, ali je možno, da sem si to povzročil sam s premočnim ščetkanjem, zadnje čase so namreč tudi drugi zobje občutljivi na hladno. Glede rane dlesni, ki je nastala med 1. in 2. pa je sedaj 5. dan, dlesen pa se je vidno odmaknila, med zobema je razmak… Zanima me kaj mi svetujete? Zobozdravik mi je rekel, da bo 14 dni se krvavelo potem pa je najbolje narediti medzobno plombo, če sem prav razumel…

Prosim za odogovor.

Lep pozdrav

Spoštovani,

dejstva, ki jih navajate, so povsem pričakovana.

Vnetje, ki je bilo prisotno, je namreč po opravljeni terapiji izzvenelo/se zmanjšalo, s tem se je zmanjšala tudi oteklina dlesni. Ker je čeljustna kost očitno že reducirana, je pričakovano nastal odmik. Površina korenine se je s tem delno razgalila in posledično so zobje občutljivejši na temperaturne spremembe.
Preobčutljivost lahko blažite z uporabo zobnih past in ustnih vod proti preobčutljivosti. Nastali “črni trikotnik” v medozbnem prostoru pa je veliko težje estetsko rehabilitirati. Možnosti so konzervativne, protetične ali ortodontske. V prvih dveh primerih morajo biti postopki izjemno natančni, sicer je rešitev kratkotrajna, na dolgi rok pa lahko vodi v še večji odmik.

Lep pozdrav, Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

Hvala za odgovor. Kako pa je s prekrivanjem dlesni na to mesto… ponekod namreč delajo te posege po vnetju. Zapolnijo torej mesto z lastnim tkivom.

Hvala za odgovor

Spoštovani,

ko so odmiki posledica parodontalnega vnetja estetski posegi za prekrivanje razgaljenih koreninskih površin žal ne pridejo v poštev. Izvajamo jih le v primerih, ko odmiki niso vnetne narave.

Lep pozdrav,

New Report

Close