Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Medzobna ščetka ter parodontalna bolezen

Medzobna ščetka ter parodontalna bolezen

Pozdravljeni!
Stara sem 39 let. Imam parodontalno bolezen (žepki med zobmi, občasno krvavenje dlesni), ki sem si v zadnjih dveh letih očitno nekoliko umirila z uporabo zobne nitke, ki je prej nisem uporabljala. V zadnjem času pa sem opazila tudi medzobne ščetke.
So nujne za higieno? Slišala sem, da so primerne le za široke razmake med zobmi, ki jih jaz nimam, saj imam vse zobe precej skupaj in zato lahko uporabljam le tanjše nitke.

Zobozdravniki moji parodontalni bolezni niso posvečali veliko pozornosti. Nekaj žepkov že vedno imam. Ali razen dosledne ustne higiene obstaja še kakšen drug način za odpravo ali vsaj omilitev parodontalne bolezni?
Hvala za odgovor, lep pozdrav!

Pozdravljeni,

me zelo razžalosti, ko slišim, da zobozdravniki parodontalni bolezni niso posvečali dovolj pozornosti. Vsaj v zadnjih petnajstih letih, se v našem prostoru veliko piše in govori o njej. Na trgu se dobi precej pripomočkov za vzdrževanje primerne ustne in zobne higiene pri parodontalni bolezni, saj je le ta ključnega pomena za preprečevanje napredovanja in razvoja te bolezni. Izdano je bilo tudi precej letakov, reklamnih knjižic, posnetih precej tv-reklam itd. Med slovenskimi zobozdravniki je vsakoletno organizirana akcija preprečevanja parodontalne bolezni.

Torej, dosledna ustna higiena pri parodontalni bolezni se izvaja glede na napredovalost in obliko bolezni z zobno krtačko (mehansko ali električno, zelo priporočljive so sonične ščetke), zobno nitko, interdentalnimi zobnimi ščetkami (različne velikosti so primerne za različne stopnje parodontalne bolezni), ustnimi prhami, posebnimi zobnimi pastami (razkuževalne, pomirjujoče ipd.), ustnimi vodami, geli.
Priporočam tudi obisk spec. parodontologa, ki bo ocenil stanje vaših obzobnih tkiv in vas skladno s tem podučil kako izvajati zobno higieno, odstanil vse obloge, napravil morebiten kirurški poseg ipd. Parodontalno- kirurški posegi so pri napredovali parodontalni bolezni zelo priporočljivi.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Najprej lepo pozdravljeni!

Moje težave so omejene predvsem na spodnji enki in dvojki. Leta nazaj se mi je začel pojavljati zobni kamen, potem odstopanje dlesni, ko sem bila dvakrat zaporedoma noseča so se moje težave samo še pogljabljale in spodnja enka se mi je odlomila in zobozdravnica mi jo je izpulila. Potem sem z boljšo ustno higieno in odpravo zobnega kamna precej popravila stanje, dlesni se ne umikajo več, ne krvavijo, so rožnate barve (z izjemo pri L enki, ki je še vedno malce vijoličasta, tam mi je tudi dolgo ob pritisku na dlesen iztekal gnoj, sedaj pa kakšno leto ne več), ostali so le malenkost podaljšani zobje (ali pa tudi ne, težko ocenim-če so -so za 1 ali max 2mm). Ker pa imam tesno stanje zob mi je na mesto mankajoče enke ostale zobe tako potegnilo skupaj, da je med njimi samo manjši razmak.

Odločila sem se za mostiček in ne ortodontsko zdravljenje. Trojke naj bi se obrusile in tako bi nastal prostor za vse štiri zobe, datum že imam vendar je do takrat še nekaj časa zato me zanima ali se mi lahko kaj zakoplicira zaradi sedaj zazdravljene paradontalne bolezni in morda mostiček ne bi bil možen? Vse tri zobe mislim dati izpuliti (drugje ni bilo nikoli težav) in napraviti most do vsake trojke.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vas prisrčno pozdravljam!

Mateja

Pozdravljeni,

glede nujnosti odstranitve spodnjih sekalcev žal brez pregleda in rtg ne morem podajati mnenja, pravtako glede uspešnosti zdravljenja in kompliciranja parodontalne bolezni. Kakorkoli se boste odločili pa vedite, da morate za uspešno zaviranje parodontalne bolezni ves čas skrbeti za izdatno in pravilno ustno higieno, redne kontrole in odstranjevanje oblog pri zobozdravniku.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close